Povežite se s nama

Crna kronika

FOTO Pali ilegalni preprodavači duhana iz Varaždina i Zagreba, proračun oštetili za nevjerojatan iznos

PU varaždinska

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su u ponedjeljak, 11. siječnja, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije, odnosno Grada Zagreba.

Za njih je kriminalističkim istraživanjem potvrđena osnovanost sumnje da su počinili kazneno djelo Zločinačko udruženje, opisano u članku 328. stavak 1. Kaznenog zakona te kaznena djela Izbjegavanje carinskog nadzora, opisano u članku 257. stavak 1. i kaznena djela Nedozvoljene trgovine, opisano u članku 264. stavak 1., počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, javlja PU varaždinska.

Naime, te se osobe sumnjiči da su se tijekom 2020. godine, s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi, međusobno povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Republiku Hrvatsku unosili, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, veće količine prešanog duhana u listu.

Proračun oštetili za minimalno 122.848.000 kuna

Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Grada Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Republike Hrvatske. Procjenjuje se da su isti u razdoblju od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, putem trgovačkih društava, koja su u tu svrhu registrirali u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 153.560 kilograma duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za minimalno 122.848.000 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske isti su sebi pribavili imovinsku korist od najmanje 6.826.000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, postupanjem policijskih službenika i službenika nadležnih Carinskih uprava oduzeto je 4.796 kilograma duhana u listu.

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni.

Na području Varaždina

Prilikom pretraga na području Grada Varaždina pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 11.880 kilograma prešanog duhana u listu, dok je na području Grada Zagreba pronađeno i privremeno oduzeto još 5.000 kilograma prešanog duhana u listu.

Uz duhan, pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98.000 kuna i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica, mediji za pohranu podataka, poslovna dokumentacija, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića po 0.7 grama kokaina i drugo.

Osumnjičenici su po dovršetku dokaznih radnji, u ponedjeljak, 11. siječnja u poslijepodnevnim satima, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke. Jedan od osumnjičenika koji je tijekom jučerašnjeg dana bio u bijegu, danas, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Po završetku istraživanja, također će biti predan pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke.

Crna kronika

Vozačica (23) autom sletjela s ceste i udarila o drvo, ozlijeđena putnica (52)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Jučer, 21. siječnja 2021. godine oko 6 sati na kolniku lokalne ceste nedaleko Oporovca (prometnica uz drenažni kanal akumulacijskoga jezera HE Dubrava), došlo je do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena 52-godišnjakinja.

Vozačica Mazde, čakovečkih registarskih oznaka, rođena 1997. godine, brzinu kretanja nije prilagodila osobinama ceste (zavoj), stanju ceste (kolnik mokar) te vidljivosti (noć) zbog čega je u desnom zavoju izgubila nadzor nad upravljanjem te je u zanošenju automobilom izletjela izvan kolnika. Nakon izlijetanja prednjim dijelom vozila udarila je u smjerokazni stupić, a u nastavku kretanja u panj te potom i bočnim dijelom vozila u drvo.

Ozlijeđena 52-godišnja putnica iz automobila, vozilom hitne medicinske pomoći prevezena je u Županijsku bolnicu u Čakovcu, gdje joj je pružena liječnička pomoć, dok će se težina zadobivenih ozljeda naknadno okvalificirati.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Novom Marofu “nestala” kamp prikolica, u Jalkovcu iz radnog stroja otuđeno gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći 20./21. siječnja na parkiralištu poduzeća u Varaždinskoj ulici u Novom Marofu nepoznati je počinitelj otuđio neregistriranu kamp prikolicu u vlasništvu 47-godišnjaka.

Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, dok policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.     

Dodajmo da je na gradilištu u Ulici braće Radić u Jalkovcu nepoznati je počinitelj iz radnog stroja u vlasništvu poduzeća sa sjedištem u Slavonskom Brodu otuđio stotinjak litara dizel goriva. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Nastavite čitati