Povežite se s nama

Kultura

FOTO Performansom Bojana Mucka i Vanje Babića završili jubilarni, 20. Dani performansa

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 12. rujna, performansom „Terenski rad 4“ u izvedbi Bojana Mucka i Vanje Babića završili su jubilarni, 20. Dani performansa u Varaždinu.

Autori su u gotovo 4-satnoj akciji „šetali“ zid od opeke, premještajući cigle sa zadnjeg reda u prvi red. Zid se tako prošetao od bedema Staroga grada, preko Kule stražarnice do Trga Miljenka Stančića. Efektan je to bio završetak festivala koji je svoj klimaks doživio u subotu, posvećenu sjećanju na početke od prije 20 godina, kao i umjetnike koji su svih tih godina gostovali i nastupali u Varaždinu.

Prijepodnevni subotnji sati pripali su umjetničkom nukleusu, inicijatorima varaždinskih Dana performansa. Ivan Mesek, idejni začetnik, trenutačno ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin u čijoj su organizaciji održani 20. Dani performansa, na varaždinskoj tržnici napravio je svojevrsnu varijaciju na performans izveden na istom mjestu 2001. godine.

Performans se zvao „Aukcija“, a prodavala se autorova umjetnička slika većeg formata po principu tko ponudi manje. Krenulo se od 1 milijun dolara i došlo se, očekivano, do nule, te je sretan licitator na kraju i dobio sliku – za ništa.

Darwin Butković izveo je također varijaciju svog performansa „Flying art SA“, dok je posljednji od varaždinskih inicijatora festivala Alen Novoselec izveo novi rad kojim se prisjeća djetinjstva i sanjkanja na bedemima Staroga grada.

Osim autora koji su nastupali na festivalu, subota je bila i dan susreta nekoliko autora koji su do sada nastupali u Varaždinu. Svi zajedno okupili su se na Trgu Matije Gupca kako bi zasadili Drvored performera. Vlasta Delimar, Zlatko Kopljar, Milan Božić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, uz sudionike festivala, zasadili su sedam hrastova posvećenih grupi Traveleri, Zlatanu Dumaniću, grupi Gorgona, Tomislavu Gotovcu, Vladimiru Dodigu Trokutu, Krešimiru Farkašu i Marijanu Crtaliću.

Emotivan je to bio trenutak evociranja raznih anegdota naših zaslužnih performera, koji se nastavio na okruglom stolu, gdje su umjetnici pod moderiranjem Branka Franceschija i Suzane Marjanić, kao i pridošla publika, raspravljali o sadašnjem trenutku na performerskoj sceni te detektirali neke pojavnosti i problematike koje su se razvijale posljednjih 20 godina trajanja festivala.

Večernji sati bili su posvećeni sjećanju na Ulaya kroz dokumentarni film koji prikazuje njegovu jednogodišnju borbu s bolešću, kao i evociranju umjetnikove bogate umjetničke karijere.

Subota je završila kantautorskim koncertom Žana Jakopača koji je, tada s glazbenom skupinom Šo!Mazgoon, nastupao i na prvom izdanju festivala 2001. godine.

Program u petak započeo je u 19 sati izvedbom performansa „Artwear“ Dalibora Nikolića iz Mostara, koji je obukao u mramoru isklesani prsni oklop s krilima na leđima i tako na Trgu Miljenka Stančića stajao 10-ak minuta.

Alen Novoselec predstavio je koncept i ideju bio-instalacije pod nazivom „24 stabala Ode radosti“.

Beogradska umjetnica Ivana Ivković bila je predstavljena projekcijom videozapisa performansa “In Him we trust“, tematizirajući biblijski Posljednji sud.

Program u petak završio je inspirativnim dokumentarcem o Josephu Beuysu povodom njegove 100. obljetnice rođenja, a sadnja drvoreda performera referenca je na njegov projekt „7000 stabala hrasta“ u Kasselu.

Festival je otvoren u četvrtak, 9. rujna, monografskom izložbom Zlatana Dumanića te performansom Ivana Šeremeta pod nazivom „Monetarni performans“, dok je tjedan dana ranije, kao svojevrsna najava festivala, otvorena izložba beogradskog umjetnika Zorana Todorovića.

Kultura

U četvrtak i petak u Varaždinu će se ponovno održati KaLibar bestiVal

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak i petak, 23. i 24. rujna, održat će se deveti KaLibar bestiVal, i to treći put zaredom u Varaždinu, u Centru za mlade P4.

I ove godine svečano će biti uručena Nagrada „Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2021.“, ovoga puta Vandi Petanjek.

Premijerno će biti predstavljena zbirka poezije „Cirkulacija nepotrebnih stvari“ (Jesenski i Turk) prošlogodišnje dobitnice Senke Kapetanović, kao i zbirka priča „Depilacija“ Mladena Kopjara (Ljevak).

Osim toga, u rodnom joj Varaždinu konačno će biti predstavljena dobitnica nagrade „Goran za mlade“ Vida Sever i njezina knjiga „Suho mjesto“, a u performativnoj varijanti bit će predstavljena zbirka „Fragmenti opsesije“ Marka Presečkog.

Tu će biti i već davno kanonizirani autori Nada Gašić i Drago Glamuzina.

Program:

Četvrtak, 23. rujna:

19.30 h, Dodjela Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2021., Vandi Petanjek; sudjeluju: Kruno Lokotar, Vida Sever, Monika Herceg

20.00 h, Predstavljanje zbirke poezije „Cirkulacija nepotrebnih stvari“ Senke Kapetanović, dobitnice Nagrade Post scriptum za godinu 2020.; predstavljaju: Vida Sever i Monika Herceg

20.45 h, Predstavljanje zbirke priča „Depilacija“ Mladena Kopjara; predstavlja: Kruno Lokotar

21.30 h, Predstavljanje romana „Devet života gospođe Adele“ Nade Gašić, predstavljaju: Monika Herceg i Kruno Lokotar

Petak, 24. rujna:

19.30 h, Predstavljanje zbirke poezije „Suho mjesto“ Vide Sever

Predstavlja: Sanja Baković

20.30 h, Predstavljanje romana „Drugi zakon termodinamike“ Drage Glamuzine

Predstavlja: Kruno Lokotar

21.30 h, Predstavljanje zbirke poezije Marka Presečkog „Fragmenti opsesije“, (udaraljke Ivan Kronja)

Predstavljaju: Kruno Lokotar i Sanja Baković

KaLibar bestiVal se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Kultura

Damirov Django Group 23. rujna na Tribini “Čakovec četvrtkom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020., ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group koji je utemeljio 2005.

Sam Kukuruzović ubrajao se u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu. Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice. Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali su na njegovu zadnjem albumu ˝Smile˝ koji je u kolovozu ove godine ugledao svjetlost dana.

Njegov sastav nastavlja dalje gostovati diljem Hrvatske i izvan njezinih granica kao Damirov Django Group, a međimurskoj publici predstavit će se na Tribini “Čakovec četvrtkom” 23. rujna s početkom u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje