Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Petrijanec sve bliže standardu većih sredina, projekti dosegnuli 11,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U okolnostima još uvijek moguće zaraze koronavirusom Općina Petrijanec je u petak, 26. lipnja, svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježila Dan općine i blagdan svojih nebeskih zaštitnika svetog Petra i Pavla.  Brojne goste i uzvanike dočekali su i pozdravili općinski načelnik Željko Posavec te Martin Evačić, predsjednik Općinskog vijeća koji je otvorio sjednicu.

U svojem uvodnom obraćanju okupljenima u novoobnovljenom Društvenom domu u Novoj Vesi Petrijanečkoj, predsjednik Općinskog vijeća  u kojem vlast obnašaju vijećnici iz koalicije SDP-a HNS-a i Reformista, naglasio je da je Petrijanec sve bliže standardu većih i bogatijih sredina.

– Smatram da je to koalicija koja je u proteklom trogodišnjem razdoblju postigla zavidne rezultate. Dosad je u ovom mandatu držano 26 sjednica općinskig vijeća, na kojima je raspravljeno o više od 300 točaka i doneseno više od 200 odluka. Na sjednicama je stalno sudjelovalo više od 85 posto vijećnika i smatramo kako smo donosili dobre odluke. Štoviše, većina njih je na općinskom vijeću donijeta jednoglasno. To je našem načelniku Željku Posavcu omogućilo da uz iznimne napore realizira brojne infrastrukturne i ine projekte koji utječu na veću kvalitetu života naših mještana – rekao je Evačić.

Na njega se nadovezao općinski načelnik poručivši da je zadovoljan odrađenim na području općine u proteklom trogodišnjem razdoblju.

– Potrudili smo se iskoristiti sve pogodnosti koje donosi članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji te je lani Općina u svoj proračun povukla 4,3 milijuna kuna iz fondova EU i resornih ministarstava. Stoga je proračun Općine od 15,8 milijuna kuna bio najveći u njenoj povijesti i omogućio nam je provedbu naših kapitalnih projekata. Podsjećam, uoči prošle sjednice uredili smo cestu Butina, što je financirano iz europskog poljoprivrednog fonda mjere 7.2.2. a ove godine na red je stigla Ulica Alojzija Stepinca. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 600.000 kuna, sufinanciranom iz fondova EU i Ministarstva regionalnog razvoja u iznosu od 250.000 kuna. Realizirali smo i dvije energetske obnove od kojih se jedna odnosi na Društveni dom u Novoj Vesi Petrijanečkoj za što je osigurano oko milijun kuna iz EU fonda za regionalni razvoj. Obnovljen je i sportski objekt s uvođenjem grijanja za što je izdvojeno oko pola milijuna kuna – naglasio je Željko Posavec.

Dodao je da je uspješno okončana dogradnja dječjeg vrtića kojeg trenutno polazi 146 mališana. Započeli su i radovi u Radničkoj ulici u Majerju, a Ministarstvo graditeljstva dodijelilo je 315 tisuća kuna za rekonstrukciju te ulice. U ovoj Općini uspješno provode i ekološke projekte poput onog „Recikliraj i profitiraj“, te je uvedena led rasvjeta u Strmcu i Družbincu.

Obnavljaju se sakralni objekti poput kapelice u Majerju, dok je na području općine u tijeku i projekt Aglomeracije vrijedan oko 40 milijuna kuna, kojeg općina sufinancira svojim proračunskim sredstvima u iznosu od oko dva milijuna kuna.

– Važna nam je i sigurnost u prometu te Županijska uprava za ceste ulaže znatna sredstva u uređenje nogostupa od Majerja do Nove Vesi. Prva faza je uspješno završena a vrijedna je gotovo 440 tisuća kuna, od čega je Općina sufinancirala obavljene radove sa 110 tisuća kuna – naglasio je načelnik Općine koja je, od najlošije ocjenjene po transparentnosti proračuna, sada uvrštena među vodeće, koju Institut za financije od srpnja 2019. godine ističe kao primjer.

Sve nabrojano nesumnjivo ulijeva mještanima povjerenje u vladajuću većinu koja rukovodi Općinom Petrijanec kojoj predstoje prijave na nove natječaje.

– Činjenica je da nas je koronakriza malo zaustavila u odnosu na prošlogodišnji zamah. No, uvjeren sam kako će se sve vratiti u normalu, ako nas ne zahvati gospodarska kriza – ističe Željko Posavec.

Čestitke uz Dan Općine domačinima su uputili varaždinski župan Radimir Čačić, potom Božidar Novoselec kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Predraga Štromara, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Siniša Hajdaš Dončić te izaslanik Predsjednika RH Velibor Mačkić, koji obavlja funkciju posebnog savjetnika za ekonomiju na Pantovčaku.

Tijekom svečane sjednice uručene su nagrade i priznanja Općine Petrijanec. Zahvalnicu za dugogodišnje djelovanje u društvenom i političkom djelovanju Općine dobio je Martin Evačić, dok su za razvoj privrede uručene Cipro agrocentru, tvrtkama Info „M“ računala i AMK Strojarstvo te Udruzi umirovljenika Općine Petrijanec.

Dodajmo da je priznanje uručeno i Pauli Habulan, za odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja te za iznimne rezultate koje je ostvarila na državnim i županijskim natjecanjima.

U kulturno – umjetničkom djelu programa Svečane sjednice Općinskog vijeća ove godine sudjelovale su članice ŽSV Erato i tamburaši KUD-a Petrijanec, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u ponedjeljak, na Međunarodni dan žena, darivati uzorne vozačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 8. ožujka, od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu, koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima.

Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice, koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati