Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Planinari “Ivančice” u Logarskoj dolini: posjetili Orlovo gnijezdo i osvojili Savinjsko sedlo

Objavljeno:

- dana

AKTIVAN VIKEND

Polaznici Opće planinarske škole HPD “Ivančica” Ivanec prošli vikend proveli su u Logarskoj dolini.

Tridesetak planinara prvo su posjetili “Orlovo gnijezdo” i slap Rinka te se zaputili prema Frischaufovom domu na Okrešlju gdje su ostavili višak opreme te se uputili na Savinjsko sedlo na 2001 metara.

– Na putu prema Savinjskom sedlu, Gorska reševalna zveza Slovenije održavala je 20 godina od tragične pogibije četvorice članova GRZS koji su poginuli uslijed vježbe spašavanja helikopterom te su im naši planinari kraćim zaustavljanjem odali počast. S dolaskom na sedlo planinari su se upoznali s visokogorskim planinarenjem i tehnikama koje su tamo potrebne te se vratili nadrag u dom gdje su proslavili kraj školovanja te prenoćili. Nedjelju prijepodne proveli su vježbajući penjanje, a nakon ručka vratili se natrag u Ivanec – izvjestili su iz HPD Ivančica.

Sljedeći ispit za ivanečke planinare je završno planinarenje na Ivančicu, gdje će se provjeriti njihovo znanje i podijeliti diplome za uspješno završeno školovanje. Diplome opće planinarske škole su početna razina školovanja u HPS nakon čega se mogu steći neka od zvanja kao što su: planinarski vodič, markacist, speleolog, čuvar prirode i slično.

 

Izvor: Foto: Foto: Goran Kežić

Život i društvo

Danas vrhunac toplinskog vala, u Varaždinu u 7 sati 22.9 stupnjeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi da zanas, 24. lipnja, najavljuju vrhunac toplinskog vala.

U Varaždinu je jutros u 7 sati izmjereno 22.9 °C, a u Bednji 18.6 °C.

I noć je bila vruća te neugodna za spavanja jer podaci DHMZ-a pokazuju da je noćas u 1 sat bilo u Varaždinu 22.1 °C.

Današnjeg četvrtka nas očekuje pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37 °C.

I Meteoalarm je danas narančast za veći dio Hrvatske te crven za Slavoniju. Ovo također znači toplinski val s maksimalnom temperaturom od 35 do 38 °C.

BUdite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

U petak će na sjeveru Hrvatske još biti vruće, najviše 31 °C, ali zato će subota i nedjelja biti ugodnije, s najvišom dnevnom temperaturom do 30 °C, ili koji stupanj manje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policijska akcija „Brzina“ u četvrtak u cijeloj Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!