Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pletenac i Njegić odgovorili na pitanje “Koje špijune (ne) volimo?”, a za odličan ugođaj pobrinuo se The Groovebox

Objavljeno:

- dana

Obilje trash filmova, zanimljiv stručni skup i koncerti lokalnih izvođača potaknuli su brojne trashere da petak provedu uz 13. Trash film festival.

Treći dan festivala donio je novu dozu trash filmova iz službene konkurencije u Kinu Gaj gdje su mnogi pogledali ovogodišnje uratke filmaša amatera iz cijeloga svijeta. Brojni trasheri sudjelovali su na stručnog debati u Caffe baru Elephant na temu “Špijuni koje volimo”, a za vrhunsku diskusiju pobrinuli su se filmski kritičar i novinar Marko Njegić te prof.dr.sc. Tomislav Pletenac, koji su pokušali dati odgovore na pitanja zašto (ne)volimo špijune, koji su najveći svjetski špijuni te kakva je veza između špijuna na filmu i onih iz stripova, a sve zajedno uspješno su povezali i s trenutnim stanjem u našoj državi. Nakon energične i konstruktivne rasprave u opuštenoj atmosferi, program festivala se vratio u Dvorište Palače Sermage gdje su domaće snage glazbene scene rasplesale sve prisutne. Prvi su se na pozornicu popeli Drone Hunter, kojima je ovo bio prvi koncert nakon jednogodišnje pauze, a koliko su nedostajali domaćoj publici vidjelo se po velikom odazivu na koncert. Nakon energičnih i žestokih Drone Hunter, publici su se predstavili The Groovebox, koji su samo za ovu prigodu prilagodili i svoje outfite, ali i repertoar, pa su kao uvod u koncert obradili i temu iz James Bonda na oduševljenje svih prisutnih. Zabava uz glazbu nastavila se sve do ponoći kada je došlo vrijeme za after party u Caffe baru Elephant.

Posljednji dan festivala

Pred nama je danas posljednji dan festivala, što znači da će se večeras doznati tko je osvojio festivalske nagrade – famozne Zlatne motorke. No, prije nego što se doznaju pobjednici, još će se jednom pogledati nekoliko filmova iz službene konkurencije u Kinu Gaj, a projekcije danas počinju u 13 sati. Svečanost dodjele Zlatnih motorki na redu je u 19 sati, a u sklopu ceremonije bit će ekskluzivno prikazani i isječci iz najnovijeg trash blockbustera Udruge Trash u kojem glavnu ulogu tumači supertajni trash agent Bob, James Bob. Nakon dodjele nagrada doći će još jednom vrijeme za zabavu i provod u Dvorištu Palače Sermage gdje će od 21 sat nastupiti “kućni bend” Trash film festivala, Fakin Lajsne, a nakon njih će pozornicom zavladati Amy Winehouse, odnosno Amy’s House – Amy Winehouse tribute band iz Beograda kao headlineri 13. Trash film festivala. Po završetku koncerta, od Trasha će se svi oprostiti još jednim after partyjem u caffe baru Elephant uz glazbu s ploča u režiji Lacija Vastaga.  

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanečki park „odijeva se“ u cvjetno ruho: sade se rododendroni, ruže, božuri, hortenzije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nakon što je isplanirana cijela površina glavnog ivanečkog gradskog parka, navezena zemlja, zasijana trava te uređena podloga za klizalište, sada su u tijeku i radovi koji će parku dati onaj najljepši, završni „glanc“.

Naime, park se sada „odijeva“ u cvjetno ruho.

Oko centralnog paviljona sade se ružičasti rododendroni, kojima odgovara hlad okolnih velikih četinjača (smreka). 

Nasuprot paviljona već su zasađene bijele ruže i drvenasti grmoliki božuri, dok su uz rubove parkovnih staza svoje mjesto već našle plave i limunski žute hortenzije.

Po cijelom parku su zasađeni i tzv. pokrivači tla, niske sitne ruže (poput tepiha, u ružičastoj, crvenoj i bijeloj boji), koje cvatu cijele godine.

Prekrasna zelena površina, na kojoj su sada u punom cvatu tratinčice, neće se dirati, dapače, razmišlja se o tome da se najesen zasije još tratinčica, kao predivan prirodni ukras parka. Osim toga, prava ljepota novouređenog parka doći će do izražaja kad nikne trava i ozelene se stabla.

Radove u parku u srijedu je obišao gradonačelnik Milorad Batinić s resornim pročelnikom Stankom Rožmanom i suradnicima te na licu mjesta s hortikulturnom inženjerkom Natašom Fiolica razgovarao o načinu uređenja parka.

Vrijednost završnog uređenja parka sadnjom cvijeća i ukrasnog grmlja je 74.500 kuna, a Grad Ivanec radove je povjerio tvrtki Zeleni ured d.o.o. iz Zagreba.

Nastavite čitati