FOTOIvan Agnezović
POU

Lokalna akcijska grupa (LAG) „Međimurski doli i bregi“, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, organizirala je 19. listopada međunarodni sajam „Z domačega vrta“ u Kraljevom vrtu u Čakovcu.

Na jednom mjestu, u vrtu najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, nudili su se plodovi rada vrijednih međimurskih ruku, povrtlara, voćara i vinogradara, med i pekmezi, domaći začini, vina, sokovi, voćne rakije, izvorni međimurski specijaliteti i domaće slastice, ali i tradicijski predmeti.

– Sajam smo prvi puta ove godine organizirali u suradnji s Muzejom Međimurja, a riječ je o nastavku manifestacije „Jesen u kraljevom vrtu“ koju je Muzej u ovo doba godine uvijek radio. Cilj je privući što više posjetitelja u ovaj Kraljev vrt kako bi obišli zbirku Ladislava Kralja Međimurca, a time pomažemo i našim domaćim proizvođačima promovirajući domaću i zdravu hranu te sve što ide uz to – rekla je Vedrana Radmanić, voditeljica LAG-a „Međimurski doli i bregi“ koji ovaj sajam organizira u sklopu prekograničnog projekta – ECool Tour, sufinanciranog sredstvima programa Interreg SLO-HR.

Supernova

A da se ovaj manifestacija odlično uklopila u „Jesen u kraljevu vrtu“, potvrdila je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, zadovoljna što se ovaj prostor u centru grada iskoristio na taj način.

– U starome vrtu kuće u kojoj je živio taj poznati međimurski slikar još su uvijek zasađene starinske sorte voćaka. Imamo jabuku, krušku i trešnju koje nikada u ovih 50-ak godina nisu špricane, a svake su godine vrlo rodne, tako da se poveznica između starog građanskog vrta s tim starinskim sortama voćaka i prezentiranja OPG-ova i te zdrave hrane nekako savršeno poklopila i sjedinila – navela je ravnateljica Muzeja Međimurja zaključivši da će se suradnja Muzeja i LAG-a sigurno nastaviti u sljedećim godinama.

Komentari

Komentara