Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Podijeljeni prigodni paketi s prehrambenim namirnicama za 600 obitelji

Objavljeno:

- dana

Na tragu proljetne akcije kada se potrebitima, prije svega, ljudima starije životne dobi, te onima koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretnima, slabo pokretnima i teško pokretnim osobama te osobama koje žive u staračkim samačkim domaćinstvima dijelili topli obroci, ovih su blagdana također potrebitima podijeljeni paketi koje je osigurala Varaždinska županija.

Naime, Županija je podijelila više od 600 poklon paketa s prehrambenim namirnicama u kojima su bili piletina, butelja vina, mlinci, ulje, brašno, jaja, krumpir, negazirana voda, čaj, kava, ulje, riža i šećer, ukratko sve ono što je potrebno kako bi blagdanski stol bilo potpuni.

Ovu akciju Varaždinska županija provodi uz pomoć volontera Društva Crvenog križa Varaždinske županije, gerontodomaćica te članova Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Inicijatorica projekta saborska zastupnica te ujedno i volonterka Crvenog križa Natalija Martinčević naznačila je važnost pomaganja i darivanja u ovo vrijeme, a i sama je obišla nekoliko kućanstava u naseljima Općine Cestica.  

– Kao i na proljeće, i sada pomažemo najpotrebitijima, jer u ovo Blagdansko doba je najljepše i najbolje pomagati, a kada uzmemo u obzir da zbog ove pandemije mnogi ne mogu van kuće, onda ta pomoć znači višestruko. Koristim priliku da se zahvalim našim vinarima koji su donirali vino, OPG-u Kotolenko i Dvorcu Maruševec te vinariji Kopjar, zahvaljujem se i na  donaciji negazirane vode kao i OPG-u Cafuk, ali i Elektrostrojarskoj školi koja nam je dala svoj prostor gdje smo mogli prikupiti sve namirnice. S obzirom na to da smo ove godine bili prisiljeni otkazati mnogo planiranih događaja i manifestacija, sve svoje snage i resurse, materijalne i financijske, usmjerili smo prema pomaganju pa smo stoga opet na terenu i to nam nije teško. Naprotiv, ova akcija je dobro prihvaćena, zaista je lijepo vidjeti ljude koje smo obišli kako izražavaju zadovoljstvo dobivenim paketima. To nas čini sretnima jer znamo da će im sami blagdani biti ljepši i veseliji. Zahvaljujem svima na sudjelovanju te koristim priliku da svima zaželim ugodne i mirne blagdane – rekla je Martinčević.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac je naznačio važnost ovakvih akcija te se zahvalio Županiji na inicijativi prilikom organizacije samih akcija.

– Važno je pomagati te mi je drago kako humanost i želja za nečim lijepim i dobrim uvijek nađu put do malog, običnog čovjeka – rekao je Buđanovac.

Kao i Ravnatelj Društva Crvenog križa, županijski vatrogasni zapovjednik Ivica Labaš izrazio je zadovoljstvo uključenošću u ovaj projekt.

– Kada treba pomoći, mi smo uvijek tu. Hvala Županiji što nas je prepoznala kao partnera na ovome projektu, odnosno nekoga tko može pomoći i odraditi posao – rekao je Labaš.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati