Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Podrum u Županijskoj palači prenamijenit će se u posjetiteljski centar

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu u punom su jeku radovi na rekonstrukciji podruma i njegovoj prenamjeni u posjetiteljski centar, koji će biti opremljen visokom tehnologijom kako bi se na neobičan, edukativan i atraktivan način predstavila baština Varaždinske županije.

Radovi se odvijaju u okviru EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]“, čija je ukupna vrijednost 1.245.215,36 eura ili 9.339.115 kuna, a s 85 % se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020.

Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanisza kampus.

U sklopu projekta će biti uspostavljena dva posjetiteljska centra, jedan u Varaždinskoj županiji, a drugi u Općini Csurgóu u Mađarskoj.

– Kao što znate, palača Varaždinske županije jedna je od najstarijih i najljepših građevina smještenih u središtu grada Varaždina. Nedavno smo obilježili 250. obljetnicu od njezine izgradnje, a uskoro će dobiti dodanu vrijednost u turističkom smislu. Podrum ispod ove građevine će se putem EU projekta rekonstruirati i prenamijeniti za turizam, u posjetiteljski centar koji će biti moderno opremljen. Vrijednost uređenja našeg centra je procijenjena na oko 6,3 milijuna kuna. Od toga se na ugovorene građevinske radove odnosi 4,3 milijuna kuna. Trenutno se u podrumu izvode građevinski radovi, a slijedi raspisivanje javne nabave za softver i hardversku podršku za opremu. Vjerujemo da će posjetitelji rado pohoditi naš centar u kojem će u virtualnom obliku biti prezentirana povijesna, kulturna i prirodna baština Varaždinske županije – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Europska unija projekt financira s 85 %, dok će ostatak do zatvaranja financijske konstrukcije osigurati Varaždinska županija.

Potaknuti aktivnu zaštitu baštine je glavni cilj projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – [email protected]“, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

– Ciljevi projekta su integrirati baštinu prekograničnog područja kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke atrakcije, zatim razviti nove turističke koncepte s visokim udjelom informacijskih komunikacijskih tehnologija, koje se temelje na baštini prekograničnog područja. Također, cilj je povećati svijest ciljnih skupina u prekograničnom području o gospodarskoj, socijalnoj i turističkoj vrijednosti baštine. Uz centre za posjetitelje u Varaždinskoj županiji i Općini Csurgó, glavni turistički proizvod koji će se uspostaviti ovim projektom je nova aplikacija za pametne uređaje, koja će posjetitelje preusmjeravati iz centara na ruralne lokacije uživo diljem ovog prekograničnog područja – rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen. 

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je kako je posjetiteljski centar upravo ono što nedostaje Varaždinskoj županiji.

– Ovime ćemo obogatiti turističku ponudu i produljiti sezonu, jer će se turisti, ali i svi žitelji Varaždinske županije o prirodnim ljepotama i znamenitostima moći upoznavati tijekom cijele godine. U posjetiteljskom centru ćemo donijeti pregled najboljeg i najljepšeg što se u Varaždinskoj županiji može vidjeti, a sve to bit će popraćeno modernom tehnologijom, stvaranjem „virtualne stvarnosti“. Sve ono što se više ne može vidjeti i posjetiti, kao što je, primjerice, vulkan u Gaveznici koji je bio aktivan prije 22 milijuna godina, ili pak zanimljivosti iz vremena neandertalaca u špilji Vindiji, oživjet ćemo i prezentirati putem posebnih projektora i holograma. Važno nam je da posjetitelje potaknemo da, nakon prvog posjeta centru, krenu sami istraživati ljepote Varaždinske županije – rekao je Goran Mališ.

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje