Varaždinski veslači, članovi Kajak kanu kluba Varteks u srijedu su u svojim prostorima uz desnu obalu Drave ugostili Ivana Lepena, poznatijeg kao Stefan ili Stephan Lupino. Riječ je, podsjećamo, o legendarnom hrvatskom fotografu, slikaru i kiparu, koji je svojevremeno bio i republički prvak u veslačkom sportu.

– Zanimalo nas je je li Lupino i nakon 50 godina neaktivnosti u ovom sportu ostao u veslačkoj formi. Naime, još 1980. godine u Varaždinu je organizirano prvenstvo Hrvatske u slalomu na Dravi između dva riječna mosta, i on je uspio izvan konkurencije poraziti sve tadašnje konkurente u spustu kanuom (utrka C1)… – prisjeća se Miroslav Hutinski, koji je te godine također bio republički prvak u svojoj kategoriji.

Varaždinski majstor fotografije u spremištu je pronašao i čamac kojim je prije 40 godina izborio spomenuti – vrhunski nacionalni rezultat.

– Ne mogu vjerovati na koliko je mjesta „pokrpan“, ali me raduje da su veslajući u njemu stasali i moji nasljednici. Fantastičan je osjećaj ponovno zaveslati ovom našom hirovitom rijekom. Uvjeren sam da ovo nije zadnji put da sjedam u kajak, a mladim varaždinskim veslačima želim puno uspjeha na natjecanjima – istaknuo je Lupino, sportaš s naslovom juniorskog prvaka Jugoslavije iz 1972. godine u kajaku.

Dodajmo da je  dječji natjecateljski „pogon“ varaždinskog Kajak kanu kluba Varteks u srijedu otišao u austrijski Flattah, na nedjeljni juniorski ECA slalomski kup. Podsjećamo, varaždinski veslači u svim kategorijama imaju državne prvake, te ih Kajakaški savez Hrvatske časti s 500-tinjak eura koliko košta kotizacija na spomenutom međunarodnom nastupu.

Varteksovci su uvjereni kako će ekipa predvođena trenerom Darkom Tomašekom polučiti vrhunske rezultate, a u svemu ih bodri i varaždinski majstor fotografije koji se u mladosti bavio rvanjem i kajakom na divljim vodama.

Iako je danas u sedmom desetljeću života, Lupino se još uvijek striktno drži poslovice: „U zdravom tijelu – zdrav duh!” Kako je izgledao njegov ponovni susret s dravskim brzacima, pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari

Komentara