Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pomozimo majci Šapici iz Gornjeg Kućana da u život otpravi svojih osmero mališana

Objavljeno:

- dana

Kad je mješanka Šapica nekoliko tjedana prije Božića od svih vjernika koji su bili na misi, odlučila iz crkve doma otpratiti njoj tada nepoznate brata i sestru, Mariju Gabrijelu i Davida Posavca, bio je to mudar odabir.

S prvim korakom prema kući je bila napuštena psica, a kilometar kasnije, do doma obitelji Posavec u Gornjem Kućanu, već je bila kućna ljubimica. Bila je to ljubav na prvi pogled. Majka Dijana i otac Gabrijel i danas se čude kako ih je prekrasna crnka u trenutku „obrlatila“ pa nisu gnjavili kad se umorno smjestila ispred kućnih vrata i zaspala. Ne jambraju niti danas, nekoliko mjeseci poslije. Štoviše, Šapica – kako su ju nazvali – je postala ravnopravan član obitelji. Cijepljena je i čipirana, a od veterinara su saznali da ima najviše godinu i pol dana.

Šapica i sedam patuljaka

Ali Šapica nije došla sama. Obitelj nije znala da cura čeka mlade, a da su i znali, kažu, opet bi ju udomili. Točno na Štefanje, 26. prosinca, na svijet je došlo sedam psića, prema čijem se izgledu gotovo pa sa sigurnošću može reći da im je tata labrador. Posavcima se sad čini jasnija sudbina Šapice. – Ona nije bila zapušten pas, niti sličila lutalici, imala je „manire“. Vjerojatno ju je vlasnik, nakon što je saznao da nosi mlade, doveo u Kućan i ostavio. Jer, da je tu negdje doma, sigurno bi se pokušala vratiti kući, a ona otkad je došla ne miče se od nas. Nikad nije bila na uzici. Ali sad nema smisla raspravljati o tome kakav se čovjek može tako olako riješiti kućnog ljubimca – kaže Dijana Posavec, kojoj je danas teško i zamisliti da bi došla doma, a da ne vidi Šapicu kako pogledom prati njezin automobil bez da trepne.

Jučer, niti jedan, danas njih osam

I dok većina misli kako već briga o jednom psu iziskuje odricanje i kompromise, Posavcima u niti jednom trenutku nije palo napamet pokušati se riješiti psića pa ih poslati u Spas. Njihova nesebičnost je velika. Skeptici neka pokušaju samo na trenutak zamisliti kako je to jučer ne imati niti jednog, a već danas brinuti o osmero pasa. Napravili su im dom u toploj garaži i koliko god su se već navikli na njih, jasno im je da ne mogu sljedećih deset, petnaestak godina brinuti o sedam pasa – jedan mališan je u međuvremenu pronašao trajni dom. Oni će uz Šapicu, kod sebe ostaviti još dvoje – Rexa i Bellu – ali i za druge psiće žele sve najbolje. Međutim, za to im treba pomoć dobrih ljudi, kojima svim srcem preporučuju preslatke crne i žućkaste štence da se međusobno paze i raduju jedni drugima. Tu za pomoć mole naše čitatelje. – Mi se svi skupa super slažemo, slatki su i preslatki, ali na žalost ne možemo ostati svi zajedno. Tko ih udomi, dobit će prekrasne psiće, mazice, odane i vjerne prijatelje. Takva im je i majka – kaže Dijana Posavec.

Kad se male ruke slože

Posavcima ne pada na pamet bilo što tražiti za psiće dok su kod njih, pa ćemo to napraviti mi, u njihovo ime. Svi vlasnici pasa znaju da pravilna briga o ljubimcu košta. Dijana pesekima kuha sve i svašta, što na internetu vidi da smiju jesti, ali za mjesec dana se psići moraju cijepiti i čipirati. Ako se dotad ne udome, to će morati učiniti obitelj Posavec. Ako je ova mlada obitelj udomila osam psića bez pitanja, mi bismo im mogli pomoći da lakše pronađu dom za još pet slatkih njuški pa ćemo zamoliti sve čitatelje koji mogu pomoći da se psići  na vrijeme cijepe i čipiraju. Želite li biti veliki čovjek malim pesekima , nazovite Dijanu Posavec na broj: 091 53 94 360

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje