Povežite se s nama

Međimurje

FOTO POS stanovi u Prelogu prve stanare trebali bi dobiti za 18 mjeseci

Objavljeno:

- dana

– Ovo je veliki dan za Prelog jer ulažemo u mlade obitelji koji će na povoljniji način moći riješiti stambeno pitanje – rekao je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek u ponedjeljak, 25. svibnja, pri potpisivanju ugovora o prijenosu vlasništva zemljišta za izgradnju stanova.

Zemljište je Gradu Prelogu dodijelila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a namijenjeno je za izgradnju stanova prema modelu poticane stanogradnje.

Ugovor su potpisali direktor APN-a Dragan Hristov i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, uz nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, ministra gospodarstva Darka Horvata, saborske zastupnice Bernarde Topolko, župana Međimurske županije Matije Posavca i potpredsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavine.

Podsjetimo, do sada je Grad Prelog osigurao zemljište za gradnju te organizirao prezentaciju programa gradnje, a nakon što je utvrđeno da postoji dovoljan interes za kupnju stanova, objavljen je javni natječaj te formirana Lista reda prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a. Odlične su to stvari za Grad Prelog, istaknuo je Kolarek.

– Unazad nekoliko tjedana primili smo potvrdu za projekt „Aqua Adventures“ u okviru kojeg će se ulagati u našu Marinu, a danas radimo i novi korak u procesu izgradnje stanova iz programa POS. Prelog traži i nudi sebe mladim obiteljima, a ljudi traže i naše gospodarstvo. Zahvaljujem svima uključenim u ovaj projekt, posebno nadležnom ministarstvu i Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama. Veselimo se daljnjoj suradnji i nadam se uskoro osmijehu na licu mladih obitelji koji će useliti u ove stanove – rekao je gradonačelnik Preloga, dodavši da je riječ o zemljištu na atraktivnoj lokaciji uz umjetno jezero na kojem će se izgraditi 20-ak stanova, odnosno gotovo 1600 metara kvadratnih stambenog prostora.

Ministar Horvat podsjetio je na dugogodišnju uspješnu suradnju, posebno intenzivnu u posljednjih nekoliko godina, između Vlade RH, njezinih institucija i Grada Preloga.

– Sve je ovo dio jednog mozaika, koji u Prelogu posljednjih godina čine dječji vrtić, poduzetničke zone, buduća zaobilaznica, Marina. Kada me pitaju kako učiniti da u Hrvatskoj bude dobro, bolje, često odgovaram: Ako ne znate gdje i kako, otiđite u Prelog, u ured gradonačelnika i dobit ćete sve odgovore – istakao je Horvat.

Nakon ovog potpisa Ugovora, slijedi izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole te nakon toga početka gradnje. Direktor APN – a Dragan Hristov istakao je da bi stanovi, ako će sve biti u redu, trebali biti useljivi za osamnaest mjeseci.

Župan Međimurske županije Matija Posavec podsjetio je kako je posljednja investicija poticane stanogradnje u Međimurju bila prije više od 15 godina te nakon grada Preloga sličan model očekuje i u drugim općinama i gradovima koje za to pokažu interes, poput općine Šenkovec koja sa spomenutim projektom ulazi u javnu raspravu.

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo ulaganjem u sjever Hrvatske. Osvrnuvši se na program subvencioniranih kredita prema kojem Ministarstvo osigurava subvenciju od 30-51% rate kredita prvih pet godina, Štromar je istaknuo kako je više od 13.000 građana na taj način riješilo svoje stambeno pitanje.

Dodajmo da se društveno poticana stanogradnja (Program POS) provodi izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje