Povežite se s nama

Kultura

FOTO Noć muzeja u Varaždinu: u Starom gradu posjetitelje dočekivali vodiči stari 9 godina!

Objavljeno:

- dana

NOVI PROGRAM ODUŠEVIO

Svi koji su sinoć, u Europskoj noći muzeja, odlučili razgledati jedan od postava Gradskog muzeja Varaždin nisu požalili.

Za posebnu večer pobrinuli su se učenici 3. c razreda I. osnovne škole Varaždin, koji su dočekivali posjetitelje u Starom gradu.

„Dobra večer, ovo je oružarnica, najopasniji dio Staroga grada“, „Sada se nalazite u obrtničkoj sobi“, „Ovdje možete vidjeti odjeću i nakit“, ovako su se učenici obraćali posjetiteljima, koji su isprva bili iznenađeni.

Potom su pažljivo i osmijehom na licu slušali učenike kako iznose niz podataka o izlošcima.
 

„A to je bio prvi grb, a sad je ovaj drugi službeni grb Varaždinske županije? Pa to nismo znali!“, naučili su posjetitelji puno toga novoga.
 

Neodoljivi devetogodišnjaci su program nazvan „Muzejske priče“ pripremili zajedno sa svojom učiteljicom Sonjom Tušek-Podobnik, a pokazao se odličnim, pa bi lijepo kad bi postao tradicionalan.
 

Gradski muzej Varaždin je u manifestaciji Europska noć muzeja otvorio i vrata Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer, a besplatno se mogla razgledati i izložba „Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta“ u palači Sermage.
 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti u Žitnici GMV-a održan je pak treći po redu program Speculum “Tamo gdje sve počinje”. 
 

 

Izvor: Foto: GMV/RT

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Nastavite čitati

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!