Povežite se s nama

Kultura

FOTO Noć muzeja u Varaždinu: u Starom gradu posjetitelje dočekivali vodiči stari 9 godina!

Objavljeno:

- dana

NOVI PROGRAM ODUŠEVIO

Svi koji su sinoć, u Europskoj noći muzeja, odlučili razgledati jedan od postava Gradskog muzeja Varaždin nisu požalili.

Za posebnu večer pobrinuli su se učenici 3. c razreda I. osnovne škole Varaždin, koji su dočekivali posjetitelje u Starom gradu.

„Dobra večer, ovo je oružarnica, najopasniji dio Staroga grada“, „Sada se nalazite u obrtničkoj sobi“, „Ovdje možete vidjeti odjeću i nakit“, ovako su se učenici obraćali posjetiteljima, koji su isprva bili iznenađeni.

Potom su pažljivo i osmijehom na licu slušali učenike kako iznose niz podataka o izlošcima.
 

„A to je bio prvi grb, a sad je ovaj drugi službeni grb Varaždinske županije? Pa to nismo znali!“, naučili su posjetitelji puno toga novoga.
 

Neodoljivi devetogodišnjaci su program nazvan „Muzejske priče“ pripremili zajedno sa svojom učiteljicom Sonjom Tušek-Podobnik, a pokazao se odličnim, pa bi lijepo kad bi postao tradicionalan.
 

Gradski muzej Varaždin je u manifestaciji Europska noć muzeja otvorio i vrata Entomološkog odjela Svijet kukaca u palači Herzer, a besplatno se mogla razgledati i izložba „Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta“ u palači Sermage.
 

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kulturne raznolikosti u Žitnici GMV-a održan je pak treći po redu program Speculum “Tamo gdje sve počinje”. 
 

 

Izvor: Foto: GMV/RT

Kultura

Zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec plasirao se na državnu smotru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Zbor KUD-a Rudolf Rajter/Facebook

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec predstavljat će Varaždinsku županiju na Državnoj smotri pjevačkih zborova koja će se idućeg mjeseca održati u Varaždinu, objavio je Grad Ivanec.

Potvrdio je to selektor Hrvatskog sabora kulture Robert Homen, redoviti profesor na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, nakon izvođenja natjecateljskog repertoara na 17. županijskoj smotri pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava koja je u nedjelju, 26. rujna, održana na otvorenom, na ulazu u Srednju školu Ivanec.

Ivanečki zbor nastupio je pod ravnanjem prof. Jelene Gotal, a izveo je tri skladbe.

Za svoj nastup dobio je pohvale (uz ŽVS Pajdašice iz Ludbrega) za unaprijeđenu kvalitetu pjevanja i to unatoč otežanim uvjetima sastajanja i vježbanja koje otežavaju aktualne epidemiološke prilike.

Konačni rezultati za sve kategorije bit će poznati idućih dana.

Na Županijskoj smotri, koja je bila izlučna za nastup na državnoj, u kategoriji malih vokalnih sastava i komornih zborova nastupili su Vokalna skupina KUD-a Beletinec (voditelj: Robert Štorga) i ŽVS Pajdašice KUD-a Anla Ošpuh iz Ludbrega (dirigentica: Zdenka Knapić).

U kategoriji slobodnih stilova i žanrova natjecali su se ŽVS Zipka KUD-a Novi Marof (R. Štorga) i Mješoviti vokalni sastav Acapella KUD-a Zavičaj iz Sračinca (voditeljica: Janja Knapić Omranloo).

U kategoriji zborova nastupili su Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo (dirigentica: Martina Jakšić Rodiger) koji je izveo i revijalni program te Zbor KUD-a R. Rajter Ivanec.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu Baroknih večeri danas koncerti u varaždinskoj crkvi sv. Nikole, ali i u Prelogu te Lopatincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim u Varaždinskoj županiji, bogati program ovogodišnjih 51. Varaždinskih baroknih večeri organiziran je i u susjednim županijama te u Sloveniji, koja je zemlja partner festivala.

Tako se danas, 26. rujna, u sklopu Večeri u Varaždinu održava koncert uz baroknu kavu u crkvi sv. Florijana, dok uvečer, u 20.30, u crkvi sv. Nikole možete uživati u programu Hrvatskoga baroknog ansambla “U čast majstoru” posvećenom Johannu Sebastianu Bachu. Umjetnička voditeljica Ansambla je violinistica Laura Vadjon.

Hrvatski barokni ansambl

Izvan Varaždina ove nedjelje organiziraju se čak četiri programa, od čega dva u Međimurskoj županiji! Naime, u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu predstavit će se Kristina Owais (sopran) i Nikola Cerovečki (orgulje), dok u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu nastupa Bacchus Consort. Oba koncerta počinju u 19 sati. Dodajmo da je prethodno (18. rujna) već održan koncert u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Nedelišću.

Osim toga, za danas su planirani programi i u zagorskom Belcu (Lucija Spevec i Igor Paro, 17 sati) te podravskom Miholcu (Marko Đurakić i Ana Fortuna, 12 sati).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje