Unatoč kišnom vremenu, koje nije išlo na ruku organizatorima trodnevne manifestacije Lepoglavski dani, posjetitelji nisu propustili prigodu doći u Gradski park gdje ih je čekalo obilje dobre zabave, a mogli su kušati i domaće delicije.

Bila je to prilika da se okušaju u različitim aktivnostima koje su organizatori osmislili za velike i male goste željne druženja. Ovogodišnja manifestacija započela je otvaranjem izložbe “Priča o mineralima” u galerijskom prostoru Doma kulture.

Riječ je o otvaranju stalnog postava iz fundusa galerije u kojoj će se ubuduće moći razgledati bogata minerološka zbirka. Trenutno je u vitrinama izloženo 580 primjeraka minerala, a posebna vrijednost zbirke je ta da sustavno prezentira minerološko bogatstvo lepoglavskog kraja, Varaždinske županije i Hrvatske.

– Uz Lepoglavu se vežu mnogi rariteti. Jedan od njih je lepoglavski ahat. Drago nam je da to svoje bogatstvo možemo podijeliti s našim prijateljima, koji će ga imati prigode vidjeti u ovoj galeriji. Posjetom izložbenog prostora vidjet će ne samo minerološko bogatstvo našeg kraja već i Hrvatske i svijeta – poručio je lepoglavski gradonačelnik, Marijan Škvarić.

Istaknuo je i da manifestacija Lepoglavski dani također pruža prigodu posjetiteljima uživati i upoznati se s dijelom onog što Lepoglava može ponuditi svakom tko je posjeti.

A brojni su posjetitelji u Lepoglavu stigli već u petak, prvog dana manifestacije, na koncert Željka Bebeka.

Legendarni glazbenik u ispunjenom je šatoru više od dva sata, zajedno s raspjevanom publikom, pjevao brojne hitove koji su obilježili njegovu samostalnu karijeru i dio one koju je proveo u Bijelom dugmetu.

Prvog dana manifestacije, i tijekom njenog trajanja, posjetitelji su imali prigode posjetiti 8. Međunarodni sajam minerala te osvojiti vrijedne nagrade – brušeni safir i dijamant.

Drugi dan manifestacije održano je već tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine “Pri kljeti”. Svoje kulinarsko znanje i umijeće odmjerilo je 15 ekipa. Najbolju kotlovinu prema odluci stručnog suda pripremila je ekipa DVD-a Lepoglava, drugo je mjesto osvojila ekipa Lovačkog društva Srnjak, a treće Mjesni odbor Podgorje. Prigodu kušati pripremljenu kotlovinu imali su i posjetitelji.

Uz kotlovinu, posjetitelji su mogli uživati i u vinima domaćih vinogradara. Naime, Udruga vinogradara i vinara Klopotec ove je godine u okviru manifestacije organizirala 11. Susrete vina z bregov. Tom je prigodom održano ocjenjivanje vina. Ocijenjeno je 56 uzoraka, dodijeljeno je 13 zlatnih medalja, a šampionom izložbe proglašeno je miješano bijelo vino Roberta Buhina.

U okviru Lepoglavskih dan, u organizaciji Šahovskog kluba Lepoglava, odigran je šahovski turnir na kojem je nastupilo 62 šahista iz Varaždinske, Zagrebačke, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Naslov prvaka u seniorskoj konkurenciji osvojio je Goran Šegović, član ŠŠK Mladost iz Varaždinskih Toplica, drugo mjesto pripalo je Goranu Radiću, članu ŠK Vrustun 1252 Vurnovec, a treće Marko Sokolić iz ŠK Gaj Mače.

Pobjednik turnira u kadetskoj konkurenciji je Hrvoje Hostnjak, član ŠŠK Mladost iz Varaždinskih Toplica, drugi je bio Šimun Mlinarić iz ŠK Donja Stubica, a treći Matej Friščić iz ŠK Ivanec. Tri prvoplasirana igrača u obje kategorije nagrađeni su peharima dok je sve sudionike kadetskog turnira organizator nagradio staklenkom meda.

Održana je i gljivarijada čiji su se sudionici, uz savjete stručnjaka, upoznali sa svim vrstama gljiva na koje su naišli.

Najmlađi posjetitelji tijekom dana zabavili su se u luna-parku i uz cirkuski show, a one starije u predvečerje drugo dana trajanja manifestacije svojim je nastupom, bez dlake na jeziku, zabavio Bloger Krule. Na kraju dana posjetitelje su u šatoru zabavljali svima znani Kavaliri iz Bednje.

Uz posjet lepoglavskim vatrogascima koji su ovom prigodom održali Dane otvorenih dana, posljednjeg je dana trajanja manifestacije održan zumba party te jedinstveni show s vatrom i akrobacije na svili. Točku na i ovogodišnjih lepoglavskih dana svojim je nastupom u večernjim satima stavila grupa Tragovi.

Dodajmo da je Lepoglavske dane, uz potporu Grada Lepoglave, organizirao Turističko kulturno informativni centar.

Komentari

Komentara