Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Pošumljavanje kod vodocrpilišta: članovi Udruge „Jegnjed“ povodom Svjetskoga dana kretanja sadili drveće

Objavljeno:

- dana

Podzemna voda jedno je od najvećih prirodnih bogatstava Međimurja.

Podzemne vode teku polako, usporedno s rijekama i prirodno se pročišćavaju kroz naslage šljunka i pijeska kojima prolaze. Podzemna voda sve se manje zagađuje zahvaljujući pozitivnom trendovima u izgradnji sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, u području zbrinjavanja otpada i u unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Kvaliteta vode u rijekama poboljšava se i zahvaljujući pročišćavanju otpadnih voda na uzvodnom području, što dodatno doprinosi kvalitetnijem prihranjivanju podzemnog vodonosnika.

Svjetski dan kretanja

Članovi Udruge privatnih šumoposjednika “Jegnjed” u sklopu Svjetskoga dana kretanja, 21. studenoga, sudjelovali su u akciji pošumljavanja na području vodocrpilišta u Nedelišću u vlasništvu Međimurskih voda d.o.o.

– Naša Udruga djeluje već niz godina, a trenutno okuplja tridesetak aktivnih članova,… To su šumari, ali i ljubitelji prirode, lovci te entuzijasti koji se trude stvoriti nove pretpostavke u gospodarenju privatnim šumama u Međimurju. S obzirom na kompleksnost trenutne situacije, trudimo se davati savjete privatnim šumoposjednicima; i u vidu iskorištavanja, i u vidu uzgajanja šuma. Neki šume smatraju parafiskalnim nametom, no mi ih smatramo bogatstvom koje će pridonijeti rješavanju brojnih problema s kojima se čovječanstvo bori ili će se boriti.

“Jegnjed” je stari naziv za crnu topolu koja je simbol međimurske tradicije, a Udruga nosi taj naziv upravo kao znak težnje za uspostavljanjem ravnoteže sadnjom autohtonih vrsta diljem našega kraja – ističe dipl. ing. šumarstva Robert Sambolek, član Udruge “Jegnjed”.

Pošumljavanje se odvija u svrhu očuvanja izvorišta pitke vode na području Međimurja. Upravo će novopodignuta šumska sastojina u budućnosti pridonijeti poboljšanoj kakvoći vode koju svakodnevno pijemo. Ujedno će se ovim pošumljavanjem pridonijeti povećanju šumskih površina u Međimurskoj županiji. Boravak u prirodi uz poštivanje epidemioloških mjera, a ujedno i briga o budućnosti šuma i voda, u trenutnoj koronakrizi može biti samo pozitivan primjer, dodaju iz Udruge. Pošumljavanju je prisustvovao i tajnik Hrvatskoga saveza udruga privatnih šumovlasnika, mr. sc. Miljenko Županić, dipl. ing. šumarstva. Savez zastupa interese više od 600.000 hrvatskih građana koji putem svojih šuma posjeduju gotovo četvrtinu kopnene površine Hrvatske.

Deforestacija u Međimurju

Međimurske vode d.o.o. u proteklih su 15 godina otkupljivale privatne parcele te se tako povećavala prva zona sanitarne zaštite izvorišta. Danas su površine prve zone sanitarne zaštite izvorišta daleko veće od minimalnih, sve u cilju gospodarenja prostorom u blizini zahvata podzemne vode zdencima.

Prva vodozaštitna zona ograđena je i u vlasništvu Međimurskih voda d.o.o. U Nedelišću ta je zona površine 48 hektara, a u Prelogu 25 hektara. Livadne površine unutar prve zone sanitarne zaštite uredno se barem dvaput godišnje kose putem zakupaca košnje i odvoza trave-sijena. No, na tako velikoj površini željelo se i nešto više…

Šume i šumska zemljišta dobra su od interesa za Republiku Hrvatsku te imaju njezinu osobitu zaštitu. Čak 48% kopnene površine Republike Hrvatske prekrivaju šume, od čega je 95 % prirodnih, što im daje posebnu vrijednost u usporedbi sa drugim europskim zemljama. Područje Međimurske županije ima najmanji udio šumskih površina od svih županija na području RH. Ukupna površina šumskih površina na području Međimurske županije iznosi 10.802,32 ha. Od toga na privatne šume otpada 7.461,73 ha. Računa se da je u Međimurju ostalo samo oko 20 posto nekadašnjih šuma: u postotnom udjelu većina šuma otpada na šume privatnih šumoposjednika. Šuma kao najsloženiji ekosustav na planetu znači život ljudima, životinjama i biljkama, ali i vodama. Ne kaže se uzalud da je, tko izgubi šume i vode, izgubio sve.

– Šume imaju i funkciju dodatnoga pročišćavanja vode, mada moram napomenuti da je na ovome području voda besprijekorne kvalitete, no trebamo razmišljati i o daljoj budućnosti te osigurati zdravu pitku vodu i nadolazećim generacijama – objašnjava Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda.

– Danas se pouzdano zna da je ekološka vrijednost šuma od sedam do deset puta veća od same vrijednosti drva, jer tko sadi šumu, čini dobro djelo sebi i prirodi te ulaže u budućnost. Radovi pošumljavanja u Međimurju provode se u državnim šumama, kao i privatnim. U pošumljavanju privatnih šuma u Međimurju prednjače Međimurske vode d.o.o. pošumljavanjem prve zone sanitarne zaštite vodocrpilišta. Prirodno podignute šume, kakvih je u postotnom udjelu najviše u Hrvatskoj, optimalne su za pročišćavanje vode. Očuvanjem i podizanjem prirodnih šuma i njihovim pravilnim gospodarenjem indirektno utječemo i na čistoću voda.

U uvjetima sve intenzivnijeg čovjekova utjecaja na prirodu još je važnije čuvati, podizati i pravilno gospodariti šumama u cilju očuvanja ostalih dobrobiti koje iz toga proizlaze – dodaje Topolnjak.

Sredstva općekorisnih funkcija šuma

U razdoblju od 2011. – 2019. godine na vodocrpilištu Nedelišće pošumljeno je 15 hektara šume (zasađeno 108.110 jedinki hrasta lužnjaka, 3100 običnoga graba, 15.000 crnog oraha, 1500 običnog bora i 1000 voćkarica), a na vodocrpilištu Prelog pošumljeno je pet hektara šume (zasađene su 32.000 jedinki hrasta lužnjaka i 2350 običnoga graba). Ukupno je u tom razdoblju zasađeno 163.060 sadnica. U istom razdoblju vršena su i popunjavanja autohtonim sadnim materijalom jer na pojedinim dijelovima nije uspjelo pošumljavanje zbog sušenja sadnog materijala uzrokovanog sušom i zbog šteta od divljači.

Sadnja i popunjavanja vršila su se za vrijeme mirovanja vegetacije (proljeće, jesen), a tijekom idućega vegetacijskog razdoblja radilo se na njezi pošumljenoga dijela. Šumski kompleksi izvedeni su s protupožarnim koridorima i ograđeni visokom ogradom.

Za sadnice, sadnju, popunjavanje i njegu utrošeno je u razdoblju od 2011. – 2019. godine 660.000 kuna, što su u potpunosti najprije financirale Hrvatske šume d.o.o., Uprava šuma Koprivnica, Šumarija Čakovec, kasnije Savjetodavna služba, a u zadnje vrijeme Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba koji su ovomu projektu pružali punu podršku.

Vidi se da su Međimurske vode d.o.o. kao zakonski obveznik koji uplaćuje sredstva naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma višestruko iskoristile uplaćena sredstva u fond općekorisnih funkcija šuma, s ciljem dodatne zaštite okoliša.

 

Foto i video

FOTO „Zubato“ sunce potaknulo brojne Čakovčanke i Čakovčane da zabundani prošeću gradom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon niza tmurnih dana, novi je tjedan započeo s puno sunca, ali i vrlo niskim temperaturama zraka.

Ipak, hladnoća nije spriječila građane da zabundani iskoriste sunčan dan i prošeću centrom Čakovca.

Osim zdravstvene dobrobiti poput upijanja D vitamina, sunčeve zrake podižu raspoloženje i čine nas pozitivnijima, stoga ne čude osmjesi na licima brojnih šetača.

Djelić atmosfere iz Čakovca pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Novi stanari u centru grada: Varaždince s visina promatraju sove ušare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Prošećete li centrom Varaždina, uočit ćete kako prolaznike s visina promatraju „neobični stanari“ – sove ušare.  

Ovaj su se put smjestile na drvo u dvorištu palače Sermage, u Ulici Silvija Strahimira Kranječevića, a godinama unazad viđene su i u okolici Staroga Grada.

Šumoviti dio s visokim stablima zamijenile su gradskom sredinom, a sve je zabilježio naš fotograf.

Nastavite čitati