Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Potpisani ugovori o stipendiranju: učenicima mjesečno 300, a studentima 700 kuna!

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije za 2018./2019. godinu.

Ovogodišnja stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna te se dodjeljuje tijekom čitave kalendarske godine sve do završetka studija. – Stipendije mnogo znače za sve studente jer nam predstavlja džeparac, a pomaže i u plaćanju osnovnih potrepština svakog studenta. S obzirom na to da studiram u Varaždinu, nemam toliko visoke troškove koliko imaju moje kolege izvan grada. No, mjesečno izdvajam određeni iznos za skripte, knjige, prijevoz i hranu, a taj se iznos, kako mjesec ide kraju, samo povećava – rekla je studentica Tena Jagačić. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 68 učenika i studenata, što znači da uz prijašnje stipendije, Varaždinska županija u ovoj školskoj i akademskoj godini ukupno stipendira 145 studenata i učenika. – Stipendije se dodjeljuju za STEM područje koje je posebno zanimljivo za Županiju, dio se izdvaja za nadarene, a dio za socijalno ugrožene. Samo četvero studenata ove godine nije realiziralo dodijeljenu stipendiju, što govori da je u županiji prostor potpuno pokriven  ljudima koji imaju mogućnosti i prava da dobivaju stipendiju – istaknuo je župan Radimir Čačić dodavši da 300-ak stipendija dodjeljuje državni sustav, a isto toliko i jedinice lokalne samouprave. Objasnio je da u Varaždinskoj županiji oko 20 posto studenata dobiva stipendije u različitim formama, što u manjoj mjeri vrijedi i za učenike. – Od vremena otkako sam prvi puta obnašao dužnost župana, udvostručili smo broj studenata na fakultetima. Ovog trenutka na visokoj smo europskoj razini. Stvari samo još trebamo što više vezati uz potrebe gospodarstva, počevši od srednjih škola, a posebno prema deficitarnim zanimanjima. Posebno ulažemo i u zdravstvo na svim razinama, ali i u cijeli niz drugih aktivnosti za koje imamo potrebe – zaključio je Čačić.

Život i društvo

Rekonstrukcija Basaričekove ulice u Majerju odvija se prema planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je ljeto i sezona godišnjih odmora, u Ulici Đure Basaričeka u Majerju naveliko se radi. U tijeku su radovi na rekonstrukciji te ulice koji su započeli prije mjesec dana, a prema riječima načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, bude li ih vrijeme poslužilo sve će biti gotovo za dva mjeseca.

– Radi se o zahvatu duljine 369 metara gdje ćemo postojeću cestu koja je bila širine četiri metra proširiti na 5,5 metara, napraviti rubnjak s desne strane od metar i pol širine i, naravno, riješiti oborinska odvodnja. To je samo nastavak projekta kojeg smo dovršili, a riječ je o rekonstrukciji Radničke ulice koja se spaja u obliku slova “U” upravo u Majerju, a kod koje smo također proširili cestu na 5,5 metara uz rubnjak s desne strane te smo riješili oborinsku odvodnju – rekao je načelnik Posavec koji je danas obišao radove u Basaričekovoj ulici.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 162.462,21 eura koje izvodi tvrtka Gradax iz Međimurja.

– Općina Petrijanec prijavila je projekt “Rekonstrukcije ceste i oborinske kanalizacije u Ulici Đure Basaričeka” na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te su joj odobrena sredstva od 30.000 EURa. Cilj projekta je podizanje razine komunalnog standarda stanovnika, podizanje razine sigurnosti u prometu svih sudionika na području općine, ali i obnova i rekonstrukcija ceste u modernu, sigurnu i funkcionalnu prometnicu – rekao je načelnik Općine Petrijanec i dodao kako je većina ulica na području te općine rekonstruirana kroz projekt aglomeracije.

– U naseljima Nova Ves Petrijanečka, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski obnovili smo sve ceste, bilo da se radilo o županijskim ili nerazvrstanim cestama. No to nije kraj radovima. U fazi projektiranja je Ulica Ivana Gorana Kovačića i Sportska ulica u Petrijancu, a započet ćemo i s projektiranjem Ulice Ante Starčevića i Dravske ulice, također u Petrijancu. Važno je napomenuti da smo za sve te ulice prvo trebali riješiti imovinsko-pravne odnose kako bismo dobili građevinsku dozvolu, a to smo uspjeli riješiti još u vrijeme mog prvog mandata – rekao je načelnik Posavec koji je danas, uz radove u Ulici Đure Basaričeka obišao i druge važne investicije koje su dovršene, odnosno koje se provode u toj općini.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nenajavljeni gost danas doslovno uletio u ured župana Stričaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije danas je dobio pomalo neobičnog gosta. Taj je gost doslovno uletio u njegov ured u Županijskoj palači.

Bio je to, kako je Stričak napisao na svom Facebooku, nenajavljeni posjet.

Uz to je objavio i ovu fotografiju:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje