Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Potpisani ugovori o stipendiranju: učenicima mjesečno 300, a studentima 700 kuna!

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije za 2018./2019. godinu.

Ovogodišnja stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna te se dodjeljuje tijekom čitave kalendarske godine sve do završetka studija. – Stipendije mnogo znače za sve studente jer nam predstavlja džeparac, a pomaže i u plaćanju osnovnih potrepština svakog studenta. S obzirom na to da studiram u Varaždinu, nemam toliko visoke troškove koliko imaju moje kolege izvan grada. No, mjesečno izdvajam određeni iznos za skripte, knjige, prijevoz i hranu, a taj se iznos, kako mjesec ide kraju, samo povećava – rekla je studentica Tena Jagačić. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 68 učenika i studenata, što znači da uz prijašnje stipendije, Varaždinska županija u ovoj školskoj i akademskoj godini ukupno stipendira 145 studenata i učenika. – Stipendije se dodjeljuju za STEM područje koje je posebno zanimljivo za Županiju, dio se izdvaja za nadarene, a dio za socijalno ugrožene. Samo četvero studenata ove godine nije realiziralo dodijeljenu stipendiju, što govori da je u županiji prostor potpuno pokriven  ljudima koji imaju mogućnosti i prava da dobivaju stipendiju – istaknuo je župan Radimir Čačić dodavši da 300-ak stipendija dodjeljuje državni sustav, a isto toliko i jedinice lokalne samouprave. Objasnio je da u Varaždinskoj županiji oko 20 posto studenata dobiva stipendije u različitim formama, što u manjoj mjeri vrijedi i za učenike. – Od vremena otkako sam prvi puta obnašao dužnost župana, udvostručili smo broj studenata na fakultetima. Ovog trenutka na visokoj smo europskoj razini. Stvari samo još trebamo što više vezati uz potrebe gospodarstva, počevši od srednjih škola, a posebno prema deficitarnim zanimanjima. Posebno ulažemo i u zdravstvo na svim razinama, ali i u cijeli niz drugih aktivnosti za koje imamo potrebe – zaključio je Čačić.

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje