Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prava veselica na varaždinskom placu: širi se miris slasne kotlovine

Objavljeno:

- dana

Varaždinska Gradska tržnica u subotu slavi Dan varaždinskoga placa!

Kao i svake godine, središnji je događaj tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine. – Svi imaju svoj dan pa tako imamo i mi Dan varaždinskog placa. Volimo organizirati razne manifestacije, a pripremili smo i bogati kulturno-umjetnički program te program za djecu. Prilika je to za lijepo druženje i pristigle su 22 ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije – istaknuo je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin. Varaždinska tržnica pripremila je vrijedne nagrade za tri prvoplasirane ekipe, a biraju se najsimpatičnija te najopremljenija ekipa. O najboljima će odlučivati komisija na čelu s Renom Bakalovićem, najpoznatijim hrvatskim stručnjakom za gastronomiju. – Tu se osjećam kao doma. Ima toliko ideja za kotlovinu da se Prigorci, Zagorci i Samoborci vole posvađati. Samoborska varijanta je jednostavnija i oni dugo iskuhavaju nogice, a ima i složenijih varijanti kad stavljamo gljive, no sve je zanimljivo – istaknuo je Bakalović. Nakon ocjenjivanja, kotlovina će biti nuđena posjetiteljima po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a sav prihod bit će doniran u humanitarne svrhe. Sve na placu zabavljuju najpoznatiji hrvatski ulični svirači Kraljevi ulice, bednjanski glazbeni sastav Kavaliri i folkloraši Centra za tradicijsku kulturu, a za najmlađe je tu besplatno oslikavati lica.

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje