Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Pred maturantima je jedinstvena prilika: moći će naučiti sve o osobnim financijama

Objavljeno:

- dana

„Financijska pismenost i poduzetništvo“ naziv je novog pilot projekta koji je osmislio Savjet mladih Varaždinske županije.

Upravo su se na taj projekt na današnjoj konferenciji za medije osvrnuli predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki te profesor matematike zaposlen u Srednjoj školi Novi Marof, a ujedno i voditelj radionice Krunoslav Habunek. Naime, cilj je projekta kroz radionice produbiti postojeća i omogućiti stjecanje novih znanja i vještina na području osobnih financija. Interaktivna radionica će uključivati pitanja poput pravilnog planiranja financijskih ciljeva učenika srednjih škola, razlikovanje želja i potreba te kako se ponašati prilikom odabira radnog mjesta ili studija. – Prije otprilike godinu dana imao sam prilike slušati Krunoslava o potrebama financijskog opismenjivanja mladih. Uzevši u obzir da se mladi od najmlađe dobi koriste novcem, da se o tom novcu i načinu njegove upotrebe gotovo nimalo ne razgovara u školi, a u ovoj reformi obrazovanja se u školama ne nudi niti osnovno financijsko obrazovanje, odlučili smo da je financijsko opismenjivanje mladih nešto što želimo ponuditi kao nad standard našim školama. Odlučili smo biti prvi koji će potaknuti raspravu i ponuditi rješenje te vjerujem da je ovaj projekt dobar start i da će donosioci odluka nakon evaluacije razmotriti na koje načine implementirati financijsko obrazovanje u obrazovni sustav – naglasio je Lovro Lukavečki. Krunoslav Habunek, koji je ujedno i predsjednik Udruge Financijska pismenost i poduzetništvo, pojasnio je kako je nastala ideja o edukaciji o financijskoj pismenosti te koliko je to bitno za svakodnevni život. – Mladi do 19 godina ali i stariji, oni iznad 65 godina, nažalost su manje osviješteni kad je u pitanju financijska pismenost, te se postavlja pitanje gdje bi zapravo ti mladi ljudi trebali to naučiti. Naravno da je to kroz obrazovanje i edukacije civilnog sektora, tako da smo se odlučili da idemo s ovim pilot projektom upravo za maturante kojima je sada prekretnica – ili studij ili tržište rada – rekao je Habunek i dodao da su u ovaj projekt uključeni matematičari, ekonomisti, psiholozi i sociolozi. Kako na ovaj projekt gledaju maturanti kojima je namijenjen, pojasnio je Mihael Slunjski, član Savjeta mladih i maturant Varaždinske Prve gimnazije. – U srednjoj školi učimo samo o kamatnom računu i to samo jedno poglavlje, smatram da je ovo važna stvar za nas učenike i da će nam puno pomoći. Ovim putem pozivam sve kolege maturante da se uključe u ovaj pilot projekt – naglasio je Slunjski. Ovaj pilot projekt u potpunosti je financiran iz proračuna Savjeta mladih, te su pozvani svi maturanti srednjih škola, kao i srednje škole s područja Varaždinske županije da se uključe. Vremena imaju do 3. listopada, a projekt će se provoditi tijekom ove školske godine.

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati