Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Predsjednički kandidat Zoran Milanović u Družbincu razgovarao s mještanima

Objavljeno:

- dana

U petak, 20. rujna, predsjednički kandidat Zoran Milanović posjetio je Društveni dom u Družbincu kraj Petrijanca, gdje je s mještanima razgovarao o temi „Zašto je važno da predsjednik Republike ima karakter i jasan stav?“.

– Građani Varaždinske županije ponovo će velikom većinom glasova podržati SDP-ovog kandidata, ovoga puta Zorana Milanovića na izborima za predsjednika Republike Hrvatske – naglasila je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora. Dodala je da će birači u Varaždinskoj županiji u velikom broju dati svoj glas Milanoviću jer žele normalnu državu bez korupcije i HDZ-ovog nepotizma. – Žele pravedno pravosuđe, normalno obrazovanje te bolnice i zdravstvenu uslugu dostojnu svakog čovjeka. Na kraju žele raditi, pristojno živjeti od svog rada i normalnu budućnost u jednoj normalnoj, suvremenoj zemlji u kojoj ne vlada korupcija i stranački režim – poručila je Antolić Vupora. Milanović je brojnim okupljenim mladima poručio da računa na njih i da su upravo zbog njih i njihove budućnosti potrebne promjene. U skladu s nazivom druženja ponovio je da ovoj zemlji treba predsjednik s karakterom i stavom. Dodao je da je korupcija veliki problem ove zemlje i da će on kao predsjednik napraviti sve da se stvore uvjeti u kojima se na nju neće gledati kao na nešto normalno i uobičajeno kao što je to sada slučaj. Pozvao je na promjene koje donose i nova lica na političkoj sceni. Jedno od njih je svakako i mladi načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, koji je u samo pola mandata u potpunosti promijenio trendove u Općini nabolje. – Ne volim se vraćati na ono što je bilo prije. Oni ispred mene jako dobro znaju što su napravili, odnosno što nisu napravili i što su nama svima, svakom mještaninu općine ostavili. Unatrag dvije godine realiziramo projekte u milijunskim iznosima. Gradimo i obnavljamo ceste te uređujemo i obnavljamo naše društvene domove i škole – rekao je načelnik Posavec, koji je od Milanovića zatražio da, kada preuzme Pantovčak, pokrene toliko potrebne promjene da se iskorijeni korupcija i da Hrvatska postane zemlja iz koje mladi neće odlaziti. Kako bi što bolje saznao kako na stanje u Hrvatskoj gledaju upravo mladi, Zoran Milanović se nakon posjeta Petrijancu, u Varaždinu sastao s članovima Foruma mladih Varaždina i Varaždinske županije. U društvu predsjednika varaždinskog SDP-a Miroslava Markovića te predsjednika varaždinskog i županijskog foruma mladih Lovre Lukavečkog i Luke Zrinskog iz prve je ruke saznao sve što Forum mladih poduzima putem stranačkih aktivnosti, kao i o radu Savjeta mladih. Luka Zrinski izrazio je punu podršku mladih Zoranu Milanoviću te rekao da su forumaši sve svoje kapacitete stavili u funkciju izborne kampanje iz koje će „Milanović izaći kao pobjednik i novi predsjednik RH-a“.

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati