Povežite se s nama

Sport

FOTO Predsjednik Atletskog saveza provjerio jesu li stvoreni uvjeti za novi zamah „kraljice sportova“

Objavljeno:

- dana

Pripreme za održavanje Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. liga (ETCH2nd) koje će se u Varaždinu održati za tri mjeseca odvijaju se zacrtanom dinamikom i nema sumnje da će sve biti spremno za najveću atletsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske tri decenije nakon nezaboravnog Juniorskog prvenstva Europe u atletici (JUPEA) 1989. godine.

U to se ovoga petka, 10. svibnja, u Varaždinu i Čakovcu uvjerio Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, koji je obavio niz razgovora s članovima Organizacijskog odbora, ali i s najvišim dužnosnicima Varaždinske županije, te gradova Varaždina i Čakovca. Zamjenika Varaždinskog župana Tomislava Paljaka tako je obavijestio o tijeku priprema za veliku sportsku manifestaciju koja će početkom kolovoza u Varaždinsku županiju dovesti više od tisuću sudionika iz 12 europskih zemalja. Zamjenik župana Paljak tom je prilikom istaknuo kako ovakve manifestacije imaju i važan gospodarski značaj, ali predstavljaju i izvrsnu prigodu za promicanje turističkih, kulturnih i sportskih sadržaja županije. U tom smislu dao je i potporu ovom projektu. Uz Europsku atletsku federaciju i Hrvatski atletski savez, Grad Varaždin je suorganizator Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. Liga te se kraju privode pripreme za rekonstrukciju atletske staze stadiona Sloboda, a na sastanku sa zamjenicom Gradonačelnika Varaždina Sandrom Malenicom i njezinim suradnicima bilo je riječi o nizu tehničkih i organizacijskih detalja kako bi Varaždin bio kvalitetan i dobar domaćin najboljim atletičarima iz 12 europskih zemalja. Između ostalog, dogovoreno je da će u znak dobrodošlice atletičarima iz 12 zemalja u petak 9. kolovoza biti upriličen prigodni program na trgu ispred Gradske vijećnice, a u sklopu tradicionalne manifesatacije „Ljeto u Varaždinu“. Tijekom prvenstva sudionici će biti smješteni u Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, gdje će također za potrebe priprema i treninga atletičara biti obnovljena atletska borilištima na gradskom stadionu. O tijeku priprema za rekonstrukciju atletskih terena u Čakovcu bilo je riječi u razgovoru sa čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i njegovim suradnicima. Tom prilikom predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić istaknuo je da se ovog trenutka u Hrvatskoj uređuje desetak atletskih terena čime će biti stvoreni uvjeti za novi zamah „kraljice sportova“. Sjever Hrvatske u tome ima znatne prednosti, jer će na udaljenosti od 10-ak kilometara zahvaljujući Ekipnom prvenstvu Europe u atletici – 2. liga biti obnovljena dva prelijepa atletska stadiona koji će u sinergiji ubuduće moći konkurirati za domaćinstvo velikih europskih i svjetskih atletskih priredbi.

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Sport

Tri pobjede i poraz Varaždinki u stolnoteniskoj Superligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stolnotenisačice STK Varaždina proteklog vikenda odigrale su četiri susreta Superlige.

U subotu, 8. svibnja, bile su domaćin ekipama STK Malinske i STK Crikvenice. Zabilježene su dvije vrlo važne pobjede. Protiv Malinske slavile su 3:1, a Crikvenice 3:0. Nakon tih mečeva, Varaždinke su krenule put Istre gdje su gostovale u Vrsaru i Puli.

U prvom meču u Vrsaru nakon svih pet susreta uslijedio je poraz rezultatom 3:2, a bi istim rezultatom slavile protiv Puljanki. Potonjom pobjedom osigurale su 4. mjesto Superlige.

Slijede im još dva superligaška susreta kod Dr. Časla i Aquastila iz Duge Rese.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!