Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Predsjednik Milanović ugostio članove DVD-a Martijanec povodom 125. obljetnice postojanja

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Objavljeno:

- dana

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je izaslanstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Martijanec, čiji je pokrovitelj, povodom obilježavanja 125. godina djelovanja.

Predsjednik DVD-a Martijanec Saša Lenček upoznao je predsjednika s radom društva kao dijelom sustava dobrovoljnog vatrogastva, koje u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju, koja se prenosi iz generacije u generaciju, ne samo kao izraz požrtvovnosti i solidarnosti u unaprjeđenju zaštite od požara i drugih elementarnih nepogoda već i kao izraz zavičajne kulture.

Društvo ima 150 članova svih uzrasta s tendencijom rasta, rečeno je na sastanku, a najviše su ponosni što u operativnom članstvu društva imaju više od 40 % žena. Pohvalili su se kako odlično surađuju sa svim udrugama i društvima u Općini Martijanec, ali i širom Hrvatske. Pobratimljeni su s dvama društvima iz Slovenije te imaju prijateljske odnose sa vatrogasnim društvima iz Češke i Srbije, istaknuli su.

Društvo čuva svoj prvi barjak, star 125 godina, a povodom jubilarne obljetnice namjeravaju ga pokloniti na čuvanje i izlaganje Muzeju vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice u Varaždinu, dok bi se replikom koristili u svojem vatrogasnom društvu.

Uz predsjednika DVD-a Martijanec Sašu Lenčeka, na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovali su zapovjednica DVD-a Martijanec Tihana Huzjak, tajnica Patricija Balaić, pomoćnici zapovjednika Krunoslav Zrinski i Tomica Bačani, te članovi Upravnog odbora DVD-a Martijanec Zvonimir Sučić, Dragutin Šantavec, Drago Tarandek i Melita Bačani.

Uz Predsjednika Republike na sastanku su bili pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić i  savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje