Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Predsjednik ŠKMS Stjepan Novak: “Poanta ove plemenite igre je i prijateljski rivalitet!”

Objavljeno:

- dana

Šahovski klub Mursko Središće prošle je godine navršio puna četiri desetljeća te je tim povodom u subotu, 14. prosinca, u prostorima Pansiona Ilonka u Murskome Središću održana svečana sjednica Kluba.

Sjednicu su vodili predsjednik Kluba Stjepan Novak, inače bivši predsjednik Međimurskoga šahovskog saveza, te tajnik Kluba Zvonimir Petanjek. Osvrnuli su se na utemeljenje i povijest Kluba te aktualnosti, a podijelile su se i nagrade, odnosno zahvalnice zaslužnima.

– Kad je Klub osnovan 1979. godine, za prvoga predsjednika izabran je dr. veterine Ljudevit Lovrak. Potpredsjednik je bio učitelj Miroslav Palaš, tajnik sam bio ja, dok je funkciju blagajnika obnašao Ivan Šimunić. Izmjenjivali smo se na čelu Kluba, a nakon što nas je 1991. napustio Miroslav Palaš, postao sam predsjednikom. Šahovski savez Međimurja osnovan je 15. rujna iste godine. Prvi predsjednik Saveza bio je Mašan Sredanović. Među predsjednicima s jednogodišnjim mandatima bili smo Ljudevit Lovrak i ja, a zatim sam od 1992. do 2012. godine ja obnašao tu funkciju.

Među osnivačima Saveza bili su ŠD Međimurje, ŠK Mursko Središće, ŠK Kuršanec, ŠK Kotoriba, ŠK Mala Subotica te ŠK Goričan. ŠK Zanatlija natjecao se u II. ligi, a svi ostali u Međimurskoj ligi na području tadašnje Općine Čakovec. Sami smo vodili cijelo natjecanje: ja sam, primjerice, vodio registraciju svih igrača. Cijelo vrijeme se igrao i Kup, u kojem su uz klubove nastupile i ekipe poduzeća iz Međimurja. Jedno vrijeme u Međimurju je djelovalo 18 klubova. Ekipe su brojile po 12 igrača s kadetima i juniorima, a igrale su i žene – prisjetio se Stjepan Novak.

Nešto ili ništa

Dodaje da se Klub nakon osamostaljenja Hrvatske aktivno uključio u Hrvatski šahovski savez.

– Svašta smo prošli, igrali smo u III. ligi, pa malo u IV., pa opet u III. nakon čega smo čak bili osvojili prvo mjesto 2012. i ušli u kvalifikacije za II. ligu… Kao šlag na torti, baš ove godine nastupili smo na Europskom ekipnom veteranskom prvenstvu u Malom Lošinju. Godine koje su prošle bile su ispunjene prijateljstvom, ali i prijateljskim rivalstvom, dobrim i manje dobrim mečevima, dolascima i, nažalost, odlascima. Sudjelovali smo na nebrojenim turnirima, osvajali nešto ili ništa, no uvijek se obnavljalo staro ili stvaralo neko novo prijateljstvo. Tako je bilo svih 40 godina, a ja se nadam da će oni koji dolaze napraviti ovakvo druženje i nakon iduća četiri desetljeća! – poručio je Novak. Uime Šahovskoga kluba Strahoninec te ostalih prijateljskih klubova okupljenima je riječ-dvije o važnosti suradnje uputio i Zdravko Janči.

Zahvalnice su uručene prijateljima iz drugih klubova s područja Međimurja: Damiru Srpaku (ŠK Miklavec), Zdravku Jančiju i Tihomiru Železnjaku (ŠK Strahoninec), Vladimiru Lovrenčiću (ŠK Međimurje Čakovec), Stjepanu Zadravcu i Josipu Kermanu (ŠK Goran Lopatinec), Franji Kovačiću (ŠK Gornji Mihaljevec), Branku Resmanu i Davidu Horvatu (ŠK Stridon Štrigova), Josipu Vadlju i Renatu Bergovcu (ŠK Goričan) te Franji Jančikiću (ŠK Sloboda Mihovljan). Osim toga, zahvaljeno je i tvrtkama koje podržavaju Klub – Čakovečkim mlinovima, Panexu, Tegri, Sobočan-interijerima, Motelu Ilonka u čijim je prostorijama svečanost i održana, te Međimurje-plinu.

Značajan trag

Svečanost je prisustvom uveličao i saborski zastupnik te gradonačelnik Grada Murskoga Središća Dražen Srpak, čiju bezuvjetnu podršku Klub uživa.

– Brojni članovi Šahovskoga kluba Mursko Središće ostavili su značajan trag u društvenom životu našega grada. Šah je izrazito plemenita igra intelekta i znanja te možda uživa i premalu popularnost s obzirom na svoju ljepotu. Idućih 40 godina također će brzo proći, a preduvjet je da se Klub održi. Grad će vam nastaviti pomagati koliko god bude mogao, kao što je to činio i dosad. Uime Grada čestitam vam ovu lijepu obljetnicu i nadolazeće blagdane! – rekao je Srpak.

Za kraj spomenimo da su u Šahovskome klubu Mursko Središće danas aktivni članovi Zlatko Kovačić, Branko Varšić, Miljenko Božić, Josip Slonja, Zvonimir Petanjek, Franjo Strbad, Jožef Vučko, Darko Šardi, Dalibor Štorga, Mihael Vurušić, Vesna, Karlo i Tajana Turk, Mario Kovačić, Stjepan Vadlja, Ivan Marđetko, Alojzije Sobočanec, Ivica Mihoci i Stjepan Novak.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje