Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prekrasan oproštaj osmaša: tisuću ždralova krasi predvorje Osnovne škole u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Učenici osmih razreda Osnovne škole Vidovec na najljepši su se mogući način oprostili od školskih klupa. Po uzoru na Sadako Sasaki, literarnu junakinju Karla Brucknera, njih oko 50 izradilo je stotine papirnatih ždralova kojima su ukrasili predvorje škole.

Bijeli ždralovi nastali su u okviru projekta „1000 ždralova za Sadako“, osmišljenog s ciljem da se učenici upoznaju s običajima, kulturom i znamenitostima Japana, ali i potaknu na kritičko razmišljanje jer je riječ o romanu za djecu kojim se žele osvijestiti ratne strahote. Kako bi se bolje upoznali s Japanom, đaci su najprije u skupinama istraživali njegove prirodne ljepote, gastronomiju, kulturu, origami, haiku, tradicionalnu odjeću kao što je kimono i slično, što su početkom svibnja predstavili na Danu izlazećeg sunca. Pohvalili su se i ručno izrađenim turističkim vodičem koji prikazuje sve što turist u Japanu može vidjeti, ali i prekrasnim kuharicama koje su dočarale svu ljepotu azijske kuhinje. – Potom smo se zapitali kako da napravimo nešto simbolično a da šalje dublju poruku, i tako su nastali bijeli ždralovi. S obzirom na to da je Sadako tragično završila i, iako je to silno željela, nije uspjela napraviti tisuću ždralova, odlučili smo joj pomoći i napraviti ih što više. Ždral je, naime, u japanskoj kulturi simbol zdravlja i mira, pa ovim projektom želimo poslati poruku mira, ljubavi, zdravlja i važnosti pomaganja – rekla je idejna osnivačica projekta i učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Vidovec Sanja Biškup. Dodaje da su učenici svoje osnovnoškolsko obrazovanje završili na pomalo neobičan, ali pohvalan način, čime su dokazali da su itekako zreli za novo razdoblje u životu. Vrijedni osmaši organizirali su i dvije radionice izrade ždralova za sve učenike, učitelje i djelatnike škole, a desetine su ih napravili i kod kuće pa ponijeli u školu. – Iako na početku nikako nisam mogla shvatiti na koji ih način izraditi, zahvaljujući prijateljici i upornosti usvojila sam tu tehniku. Već sam ih izradila 60-ak – istaknula je učenica 8. a razreda Ema Hleb, buduća polaznica Druge gimnazije Varaždin. Njezinu su prijatelju, učeniku Petru Zavrtniku, upute s interneta pomogle da postane origami majstor. Otkrio je i što je potrebno da se napravi ždral. – Strpljenje! Mnogo je malih pokreta i presavijanja papira i ne uspije svaki put dobro. Ponekad moram ispočetka preklapati, a to oduzme mnogo vremena – istaknuo je Petar, kojem je želja upisati smjer tehničar za mehatroniku na Elektrostrojarskoj školi u Varaždin. OŠ Vidovec ovaj je projekt provela prvi put, ali čini se da na tome neće stati. – Kad ću ponovno imati osme razrede, svakako ću im predložiti da napravimo nešto slično. Potrudit ću se da ovo postane tradicija u našoj školi – istaknula je učiteljica Sanja Biškup, koja svoje znanje učenicima prenosi već 29 godina.

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!