Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Prekrasan spoj prirode i rekreacije: na proljetnoj biciklijadi u Nedelišću više od 200 sudionika

FOTO: Ivor Trojnar/TZO Nedelišće

Objavljeno:

- dana

Turistička zajednica Općine Nedelišće nedavno je organizirala prvo ovogodišnje izdanje biciklijade “Stazama Općine Nedelišće”. Tako su se u nedjelju, 8. svibnja, svi zainteresirani zaputili na još jedno biciklističko druženje.

Za sve uzraste

Nedelišćanska biciklijada svojom je zahtjevnošću bila prilagođena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima sudionici su se mogli opredijeliti za dionice u duljini od 22 i 36 kilometara. Staze kojima se bicikliralo su ravničarske i lagane zahtjevnosti – dijelom asfaltirane, dijelom makadamske. Biciklijada je počela te nedjelje u 10 sati u dvorištu Lovačkog doma u Nedelišću. Punktovi za prijavu bili su otvoreni sat vremena ranije, kako bi se svi koji su htjeli sudjelovati mogli prijaviti i preuzeti bonove na vrijeme i bez gužve.

Kotizacija po sudioniku iznosila je 30 kuna, a za naveden iznos sudionici su dobili organiziranu okrjepu na punktovima u Macincu (kod Parka “Maxenca”) i Pušćinama (kod NK-a Pušćine), kao i tradicionalni ručak nakon završetka rute u Lovačkome domu. Sponzori biciklijade bili su Chaky d.o.o., Panex Dinamic d.o.o. i Voćnjak Nedelišće d.o.o.

Sinergija sudionika

– Na biciklijadi je sudjelovalo između 200 i 250 biciklista. Kao i uvijek, mogli su birati između dviju ruta, koje su većim dijelom asfaltirane – makadam je dijelom staza samo između Križopotja i Črečana te u Globetki. Na prvome punktu kod sportskog doma u Macincu sudionici su se mogli osvježiti pićem, dok je kod NK-a Pušćine, na drugom punktu, osim pića bilo i klipića, koje su ispekle članice Udruge žena Pušćine. Na kraju je prisutnima podijeljen lovački grah.

Osim glavnom organizatoru, Turističkoj zajednici Općine Nedelišće, moram zahvaliti lovcima koji se, osim što su skuhali jelo, ustupili i prostor za okupljanje. Hvala i članicama Mažoretkinja Nedelišća, koje su prikupljale kotizacije i vodile brigu o popisu sudionika.

Zahvalni smo Kulturno-umjetničkoj udruzi “Seljačka sloga” Nedelišće što je ustupila razglas i već spomenutim članicama Udruge žena Pušćine na finim klipićima, voditelju biciklijade Marku Žnidariću, kao i sponzorima manifestacije – kaže načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, koji je i sam sudjelovao u vožnji.

Doživjeti uživo

Jedan od sudionika biciklijade bio je i Antonio Korpar.

– Svaka pohvala domaćinima i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na hvalevrijednoj organizaciji biciklijade, što je i izvrstan oblik promocije biciklizma u rekreativnom i inom obliku. Neka ih bude što više, jer ovaj spoj prirode, međimurskih putova i bicikla treba doživjeti uživo – zaključuje Antonio.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje