Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Prelog proslavio Dan grada, dodijeljene svečane nagrade i priznanja

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Nizom prigodnih programa obilježen je Dan Grada Preloga. U ponedjeljak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obilježen je završetak radova na izgradnji komunalne infrastrukture Gospodarske zone Sjever te je otvoreno Reciklažno dvorište za građevinski otpad Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom.

U Domu kulture Grada Preloga je pak održana svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Preloga, dok je prije nje služena sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru obrane Mariu Banožiću. Također, upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu i na Spomen ploči znamenitim Hrvatima priločke župe.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća koju je otvorio njezin predsjednik Đuro Ujlaki, nazočio je niz gostiju i uzvanika. Prisutnima su se obratili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, ministar obrane Mario Banožić, zamjenik međimurskog župana Josip Girvec, a u ime prijateljskih međimurskih općina načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković. Uz njih svojim su dolaskom Dan Grada Preloga čestitali i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave Hamag-Bicra Vjeran Vrbanec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Općine Pušća Filip Bernardić, načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić, načelnik Občine Puconci iz Slovenije Ludvik Novak, kao i brojni drugi načelnici susjednih međimurskih općina, predstavnici institucija i javnih poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije.

– Želim vam iskazati dobrodošlicu u našem Prelogu, gradu čija povijest seže u daleku 1264. godinu. I tada je Prelog bio mjesto susreta gospodarstvenika, tada obrtnika i trgovaca. Na tim temeljima gradimo naš grad i danas. Želim zahvaliti na suradnji vijećnicima Gradskoga vijeća Grada Preloga, predsjedniku Ujlakiju, mom zamjeniku Kvakanu, svim zaposlenicima Grada Preloga, kao i tvrtki i ustanova kojima je Grad Prelog vlasnik. Zahvaljujem na suradnji svim javnim tvrtkama, institucijama s područja Preloga i Međimurske županije. Zahvaljujem na suradnji i Međimurskoj županiji, a posebno zahvaljujem na suradnji Vladi Republike Hrvatske, ministarstvima, državnim institucijama i tvrtkama – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Obilježavanje Dana Grada Preloga bilo je prilika i za dodjelu prigodnih priznanja najzaslužnijim pojedincima i institucijama. Tako su Grb Grada Preloga primili Ivan Gradečak i Josip Posavec iz Preloga, a plakete Grada Preloga Ivanka Crnković iz Donjeg Vidovca, Zlata Tisaj iz Preloga, Đuro Mikec iz Draškovca, Nikola Kvakan iz Čehovca i Vladimir Šalković iz Preloga. Nagrade su predali predsjednik Gradskoga vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

Posebno priznanje dobio je i Grad Prelog. Naime, prigodnu zahvalu za dugogodišnju uspješnu suradnju gradonačelniku Ljubomiru Kolareku je predao Alojzije Šestan, vlasnik tvrtke Šestan – Busch iz Preloga, koja ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Nives Hažić i Doroteja Hegeduš uz pratnju profesora Marka Biškupa i Vedrana Janjanin. Kroz program je vodio Željko Sokač, a čestitku Gradu Prelogu je uputio Matija Švenda, kao predstavnik Društva Naša djeca iz Preloga. Prikazan je i „Priločki Dnevnik“ kojeg je pripremio Studio Vipro, kroz koji je slikom i riječima dočaran život Grada Preloga u 2021. godini.

Otvoreno Reciklažno dvorište za građevinski otpad

Kratkom svečanošću otvoreno je Reciklažno dvorište za građevinski otpad. Vrpcu je uz radnike Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom prerezao direktor tvrtke Siniša Radiković.

Zadovoljan završetkom još jednog velikog projekta bio je gradonačelnik Kolarek.

– Broj jedinica lokalne samouprave koja su dio Pre-koma uskoro će porasti s 12 na 14. Naime, u sustav Pre-koma uskoro ulaze općine Jalžabet i Pribislavec – otkrio je Kolarek.

Reciklažno dvorište za građevinski otpad svoja vrata za korisnike otvara od utorka, 7. prosinca.

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 479 novih slučajeva zaraze koronom i tri preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 732 uzorka, od čega je evidentirano 475 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 21. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 1 osobe.

U protekla 24 sata oporavljeno je 156 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2237.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 99.384 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 33 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpuštena su 3 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

Preminule su tri osobe, muška osoba stara 75 godina, ženske osobe stare 75 i 82 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13:30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje