Povežite se s nama

Kultura

FOTO Premijer Plenković službeno otvorio Muzej “Riznica Međimurja”, projekt vrijedan više od 40 milijuna kuna!

K.B. Studios

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u petak manifestacijom “Noć Riznice Međimurja” za građane otvoren Muzej nematerijalne baštine koji je tijekom vikenda besplatno razgledalo više od 1000 posjetitelja, završnom konferencijom projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ i službeno je otvoren ovaj vrhunski turistički sadržaj Međimurja.

– Stavljamo „točku na i“ velikog i višegodišnjeg projekta „Rekonstrukcije i revitalizacije Staroga grada Čakovec u muzej Riznica Međimurja“, a kulturna baština našeg međimurskog kraja ovim danom dobiva obnovljeni najveći profani spomenik i vrhunsku atrakciju usred samog centra grada Čakovca. Na ovaj spomenik, na koji svi naši Međimurci mogu biti ponosni, može biti ponosna i čitava Hrvatska jer se kompleks Staroga grada Zrinskih nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara te na Listi kulturnih dobara od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku – rekla je Maša Hrustek-Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec koji od 1954. godine djeluje u Starome gradu Čakovec.

Muzej zavičajnog tipa nalazi se unutar centralne palače, no sada je dobio novu muzejsku jedinicu – “Riznicu Međimurja” – koja se prostire na dodatnih 2400 m².

U opremanju novoga stalnog postava maksimalno su se iskoristile mogućnosti novih tehnologija poput 3-D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana i prikaza, 4-D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata, razrađena je i specijalizirana aplikacija za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture vojnika i zatvorenika u prirodnoj ljudskoj veličini, tradicijsku međimursku pokladnu masku „pikač“, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenike u tamnicama, tajni labirint i poučne animacije.

– Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ipak, ono što je još važnije je što je ovaj projekt međimurska ideja, koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke. Jedan je u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju, a posebno veseli što su na projektu radili mnogi domaći izvođači koji su implementirali brojne inovativnosti po kojima je naš muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom dodajući da je Riznica Međimurja otvorena u godini u kojoj obilježavamo 350. obljetnicu tragične smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu, 10. obljetnicu Spomendana, 455. obljetnicu Sigetske bitke, 20. obljetnicu Zrinske garde i 400. obljetnicu rođenja Nikole VII. Zrinskog.

– Povijesne su to okolnosti koje su oblikovale Međimurje kakvo danas imamo i zato ih moramo prenositi na mlađe generacije, a ovaj Muzej će upravo to i omogućiti. S ponosom otvaramo vrata „horvatskog cvetnjaka“ svim turistima, no tu ne stajemo nego imamo spremno mnogo ideja i projekata koje želimo provesti, kroz koje želimo jačati našu županiju i identitet te time jačati i Hrvatsku – poručio je župan.

“Riznica Međimurja” vrijedna više od 40 milijuna kuna, 85% sufinancirano iz Europe

“Riznica Međimurja” nastala je u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Staroga grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“. Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija kao vodeći partner projekta. Sama obnova i opremanje fortifikacije trajala je gotovo četiri godine, tijekom kojih je projekt naišao na mnoge izazove, koji su uspješno premošćeni.

Novi turistički proizvod zasigurno će pridonijeti razvoju turizma grada Čakovca i Međimurske županije, a gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini dodala je da će revitalizacijom Perivoja Zrinskih, Stari grad Čakovec konačno moći zasjati punim sjajem:

– Hvala Međimurskoj županiji i svima koji su sudjelovali na projektu te su ovo srce našega grada otvorili svijetu, a mi ćemo ga ponosno čuvati i promovirati.

Tijekom izvođenja radova ugrađeni su više od 2 tisuće kubnih metara opeke, 352 pilota koji drže temelje fortifikacije, 86 kilometara kablova, a otkrivene su i četiri nove prostorije. Sve je to pratio projektni tim od 15-ak članova, koji su održali više od stotinjak koordinacijskih sastanaka investitora, izvođača i nadzornih inženjera, istaknula je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović:

– Projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Staroga grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine jedan je od najvećih projekata sufinanciranih iz EU fondova, a sam natječaj bio je jedan od najkompleksnijih koje smo tada imali prilike prijavljivati, no timski smo uspješno savladali i taj zadatak.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovalli su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a čast da službeno otvori “Riznicu Međimurja” pripala je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koji je uputio čestitke na uspješnoj realizaciji projekta:

– „Riznica Međimurja” simbioza je povijesti, kulture, turizma, baštine i tradicije te vjerujem da završetak projekta predstavlja veliki trenutak zadovoljstva za sve uključene aktere. Stari grad Čakovec biser je europske obrambene arhitekture i zaštićena kulturna baština, a njegovim stavljanjem u funkciju obogaćena je kulturna i turistička ponuda kontinentalne Hrvatske – poručio je.

Neposredno prije završne konferencije održan je radni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, župana Međimurske županije Matije Posavca i gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini u maloj vijećnici Međimurske županije, kojem su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te gradonačelnici gradova Prelog i Mursko Središće Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak.

Predsjednik Vlade Plenković obišao je i radove na rekonstrukciji i dogradnji Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec, projekt vrijedan gotovo 60 milijuna kuna.

Kultura

Kristali kao simbolika neravnopravnosti žena: Kristalne predmete možete donirati u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Umjetničkog paviljona u Zagrebu stigla je nesvakidašnja pozivnica. Građani su pozvani da donacijama kristalnih predmeta sudjeluju u projektu “Svečanost” vizualne umjetnice Tanje Dabo. Autorica simbolikom kristala želi upozoriti na neravnopravni društveni status žena u Hrvatskoj. Kristalne predmete možete donijeti u galerijske i muzejske prostore diljem Hrvatske. Tako se kristalni predmeti mogu donirati i Gradskom muzeju Varaždin, javlja HRT.

– Referenca je samo simbolična jer žene su u svim društvenim područjima zapravo neravnopravne i nejednake. Ali ovo je nešto što je mjerljivo i brojivo – izjavila je Tanja Dabo, autorica projekta ”Svečanost” i redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kristal, koji je domaćicama prije bio gotovo jedina nagrada pa i stvar prestiža, skuplja se i u varaždinskoj palači Herzer.

– Mi smo objavili na stranicama Gradskog muzeja Varaždin i na facebook stranici pa molimo sve građane da se tom prilikom uključe u donaciju, izjavila je Elizabeta Igrec, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin.

Od Osijeka, Dubrovnika do Samobora i Varaždina, kristalni predmeti se skupljaju do 30. rujna.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja povodom 3. obljetnice otvorenja predstavio svoj Vodič stalnim postavom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proslavio je svoju treću obljetnicu otkako je dana 09. srpnja 2021. godine svečano otvoren za javnost kao najveći projekt ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije.

Upravo je tim povodom u srijedu, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice upriličena promocija Vodiča stalnim postavom autorica Janje Kovač, više kustosice i voditeljice etnografskih zbirki te Ane Šestak, više kustosice i voditeljice povijesnih zbirki.

U ime Muzeja Međimurja Čakovec u uvodnom dijelu promocije sve prisutne pozdravila je dr.sc. Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja naglasivši pritom koncept Riznice Međimurja kao spoja zaštićene kulturne baštine i suvremene muzejske jedinice, društveno odgovornog, orijentiranog prema svim dobnim skupinama a posebno prilagođenog osobama s invaliditetom, što predstavlja vrh hrvatske muzejske stvarnosti.

Vodič stalnim postavom vodi nas kroz dva stalna postava Riznice Međimurja. Prvi kat muzeja Riznice Međimurja čini stalni postav Minijature koji predstavlja zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja, vjerovanja i predaje o čemu je detaljnije ispričala autorica Kovač. U nastavku promocije o stalnom postavu Stoljeća utvrde smještenom u prizemlju izlaganje je imala autorica Šestak. U završnoj riječi istaknute su zahvale svim suradnicima na izdavanju ovog Vodiča.

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proizašao je iz projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine te je kao najnovija muzejska jedinica Muzeja Međimurja Čakovec otvorivši svoja vrata ostvario iznimnu posjećenost građana, ujedno pritom postavši iznimno cijenjen od strane muzejske zajednice. Podsjetimo, Riznica Međimurja nagrađena je Godišnjim nagradom Hrvatskog muzejskog društva za realizirane stalne postave u 2021. godini, a postav Minijature godišnjim nagradom društva Milovan Gavazzi za 2021. godinu u kategoriji muzejskog rada.

Stoga je Muzej ovim Vodičem uputio i posebnu zahvalu svim suradnicima ovog projekta: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu sa suradnicima, Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i te Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Promociji Vodiča stalnim postavom nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode mr.sc. Siniša Golub, te mnogobrojni gosti i suradnici Muzeja Međimurja Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje