Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Preslatki vjeveričasti par Ivica i Marica novi su stanovnici u Perivoju Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Prošlog četvrtka u nastambu postavljenu u Perivoju Zrinskih uselio se novi par crvenih vjeverica. Nastavak je to projekta „Repopulacija obične ili crvene vjeverice u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a koji u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba, Gradom Čakovcem, Javna ustanova Međimurska priroda i tvrtkom „Cedrus“  d.o.o. Čakovec, provode učenici I. osnovna škola Čakovec.

Učenici nisu krili oduševljenje novim stanovnicima čakovečkog parka. Sedmogodišnja mužjak i ženka  odmah su dobili imena –  Ivica i Marica. Za razliku od Pere i Zrinke, para vjeverica koji je iz nastambe izašao na proljeće, riječ je o iskusnom paru koji je već imao nekoliko legla, pa se može očekivati da će imati i mlade. Novi će par vjeverica u nastambi prezimiti, te na proljeće biti pušten u Perivoj Zrinskih. To je dio projekta Repopulacija obične ili crvene vjeverice na područje Perivoja Zrinski u Čakovcu. U projektu sudjeluju i osnovnoškolci. Koji su, među ostalim, osmislili logotip projekta te tijekom terenske nastave rade na monitoringu vjeverica. Uoči dolaska novog para uredili su im nastambu. Postavili su stelju te vjevericama rasporedili hranu. Vjeruje se kako će se vjeverice dobro prilagoditi životu u Perivoju te pridonijeti cilju projekta – ojačavanju populacije crvenih vjeverica u prirodi. Crvena vjeverica (Sciurus vulgaris) jedina je europska vrsta iz porodice Sciuridae. Prema IUCN-ovom popisu ugroženih vrsta populacija im je u opadanju. Najviše ih ugrožavaju gubitak i fragmentacija staništa, a u nekim dijelovima Europe i siva vjeverica, invazivna vrsta doseljena iz Sjeverne Amerike. Crvene vjeverice imaju veliku ekološku ulogu u procesu prirodnog pošumljavanja te održavanju prirodne ravnoteže.

Međimurje

Roberto Ujlaki: „Na području Kotoribe gradi se te ulaže u ljude i nove sadržaje!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Poticaje za uređenje lani kupljenih nekretnina dobilo je 7 obitelji, od čega 6 u maksimalnom iznosu!

Kao i za druge, i za Općinu Kotoriba protekla je godina predstavljala veliki izazov, no uz golem trud, volju i ustrajnost uspjeli su započeti ili ostvariti većinu projekata koje su zacrtali.

Tako su lani počeli s izgradnjom nove poslovne zgrade u centru mjesta, ali i s uređenjem komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug te rekonstrukcijom stare škole u turističko-kulturni centar. Osim toga, nastavljeno je i proširenje postojećih cesta pješačko-biciklističkim stazama (ulica Nikole Zrinskog).

Uređeno je pristanište za čamce

– Što se socijalnih davanja u 2020. tiče, za pomoć redovnim studentima Općina je isplatila 70.000 kuna, dok su socijalno ugroženi stanovnici dobili blagdanske poklon pakete i financijsku pomoć u visini od nešto više od 111.000 kuna. Za sufinanciranje dječjeg vrtića izdvojili smo 616.900 kuna. Naime, od 1. siječnja ove godine povećava se ekonomska cijena vrtića na 2000 kuna mjesečno za predškolsku i mlađu skupinu te na 2200 kuna mjesečno za jasličku skupinu.

Da ne bi došlo do povećanja cijene koju plaćaju roditelji, Općinsko vijeće je donijelo odluku da se općinski udio sufinanciranja ekonomske cijene poveća sa 60 na 65 posto. Zbog toga se iznos roditeljima smanjuje za tridesetak kuna mjesečno, dok se Općini povećava za otprilike 120.000 kuna godišnje – objašnjava zamjenik općinskoga načelnika Kotoribe Roberto Ujlaki.

Druge socijalne mjere koje su lani proveli uključuju i poticaje za uređenje nekretnina za sedam obitelji. Maksimalni iznos u 2020. povećali su s 20.000 na 30.000 kuna. Nedavno je raspisan i natječaj za sufinanciranje obnove fasada.

Sportske novosti

– Početkom 2021. krenuo je projekt rekonstrukcije i dogradnje objekta u Sportskome parku NK-a „Graničar“. Cjelokupna predviđena vrijednost pothvata iznosi 9,35 milijuna kuna s PDV-om. Stadion bi trebao biti dovršen do siječnja iduće godine. Izgradit će se tribina s 300 sjedećih mjesta, dvorane za badminton i skvoš, teretana i svlačionice. Korisnici kompleksa bit će svi žitelji Kotoribe.

Nakon višegodišnje suradnje s Košarkaškim klubom „Dubravčan“, košarkaši iz Kotoribe natjecat će se s vlastitom ekipom. Mi i dalje smatramo da je jedini način „preživljavanja“ košarke u malim sredinama to da se ekipe udruže, no susjedi iz Donje Dubrave odlučili su suprotno i mi to poštujemo. Naš cilj je promovirati mlade igrače i dati im priliku igranja za seniorski sastav. Tako su u rosteru čak petorica juniora kojima će pomagati trojica dvadesettrogodišnjaka, a iskustvo daju trojica igrača starijih od 30 godina. Rezultatski imperativ ne postoji, ali vjerujemo da ovakva ekipa može biti ravnopravna većini ekipa u ligi, mada se još ne zna u kojem će se formatu išta igrati, kao ni kada će natjecanje početi – dodaje Ujlaki, koji će kao trener i voditi košarkaše.

U Murskoj ulici uređuje se igralište

Općina nije zaboravila ni na vatrogasce. Prema riječima općinskog načelnika Ljubomira Grgeca, DVD Kotoriba dobio je novo navalno vozilo marke Mercedes sa svom opremom, u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna.

– Vozilo je dodijeljeno iz projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, koji je udjelom od 85 posto financiran sredstvima iz EU fondova. Ovim vozilom kompletiran je vozni park kotoripskih vatrogasaca, a dio njih već je prošao obuku, odnosno stručno osposobljavanje za rukovanje vozilom i opremom. Ovime je Kotoriba, koja je u Međimurju i najudaljenija od Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, dobila mogućnost intervencija u hitnim slučajevima – objašnjava Grgec.

Radovi dobro napreduju

Spomenuli smo poslovnu zgradu koja se gradi u centru mjesta: u nju će se nakon dovršetka preseliti i općinska uprava, koja se trenutačno nalazi u Kolodvorskoj ulici.

– Općinska zgrada napreduje dobro, izvođači se drže svih rokova. Zasad se izvodi prva faza radova koja će biti završena sredinom lipnja ove godine. Za drugu fazu očekujemo potpisivanje ugovora i ona bi trebala biti završena do listopada ove godine, dok se za treću, završnu fazu još nije raspisao postupak javne nabave. U tijeku su i radovi na poboljšanju komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Jug – završetak je planiran za lipanj. Radi se o uvođenju kanalizacije, javne rasvjete i izgradnji ceste s pješačkom stazom i parkirnim mjestima. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – ističe zamjenik kotoripskog načelnika.

Prva faza radova na poslovnoj zgradi trebala bi završiti sredinom lipnja

Zaključuje da nam predstoje lokalni izbori i da će planove za dalje donositi novo rukovodstvo, no vjeruje da je kontinuitet napretka Kotoribe interes svih kandidata i da će tko god bude izabran provoditi zacrtane planove. Za kraj dodajmo da je nedavno i aktualni načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec (SDP) najavio da će se peti put kandidirati za kotoripskog načelnika. Osim njega, za to će se mjesto, koliko je zasad poznato, boriti i Zoran Čižmešija (Domovinski pokret).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati