Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Prigodni program povodom 27. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja

Objavljeno:

- dana

U prigodi 27. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja, u Perivoju Zrinskih u Čakovcu otkriveno je rekonstruirano Spomen obilježje smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije.

Spomen obilježje otkrili su Zlata Ovčar  majka Zlatka Ovčara, Mirjana Oreški supruga Ivana Oreškog, Marko Friščić sin Dragutina Friščića i Stjepan Horvat predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije. Nakon otvaranja Spomen obilježja, polaganja vijenca i paljenja svijeća brojnih branitelja, braniteljskih obitelji, osoba iz političkog i društvenog života Međimurja, svečanost se nastavila u Katoličkom domu na Svečanoj akademiji. Na ratištima diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 8000 Međimurki i Međimuraca koji su u ratu pokazali odlučnost, domoljublje i  hrabrost. Predsjednik kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Antun Jurinec dao je kronologiju ratnog događanja u Međimurju 1991. godine. – 27 godina ipak nije tako puno da bi se zaboravilo sve što se tada dogodilo. Mi smo našu zadaću briljantno obavili, a neprijatelj je tek jednu karaulu, onu u Donjoj Dubravi, digao u zrak. Stoga, kao tadašnji prvi čovjek kriznog štaba upućujem čestitke svim sudionicima rujanskih događaja u Međimurju, jer su oni s vojno-strateškog i političkog značaja imali ogroman utjecaj na daljnje događaje u Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru i dalje – istaknuo je Jurinec. – Biti svjedokom prijelomnih povijesnih događaja, teret je, ali i privilegija našeg naraštaja. Velika većina nas okupljenih na Svečanoj akademiji aktivni smo sudionici događaja s početka 90-ih, kad je Hrvatska krenula putem demokracije i neovisnosti. Tih dana, kao nikad ranije, hrvatski je narod bio jedinstven, te smo zahvaljujući tom jedinstvu i pobijedili – rekao je zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Zoran Vidović. – Upravo je današnji datum najznačajniji za noviju međimursku povijest. Međimurje i Čakovec su bili prvo potpuno oslobođeno područje Hrvatske. Narod Međimurja i tada, kao i mnogo puta ranije i kasnije, pokazao je svoje vrijednosti, poput solidarnosti, brige za bližnje, brige za državu pružajući i gospodarsku podršku, organizirano zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, naši liječnici, medicinske sestre i tehničari skrbili su o ranjenicima u našoj bolnici, naši sugrađani, lovci, vatrogasci, poljoprivrednici uz vojnike i policajce štitili su svoje stanovništvo – dodaje je međimursku župan Matija Posavec.

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje