Povežite se s nama

U fokusu

FOTO U Črncu počeli radovi: prigradska varaždinska naselja napokon će dobiti kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

U Črncu Biškupečkom u ponedjeljak, 21. svibnja, započela je realizacija posljednjeg, četvrtog podugovora projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“ vrijednog 67 milijuna kuna.

Riječ je o zadnjoj trasi najvećeg komunalnog projekta u povijesti Varaždinske županije Aglomeracija Varaždin. – Posljednja dionica je najatraktivnija jer će na ovom potezu biti napravljeni dio jugozapadnog kolektora s cijevima oko dva metra visine. Važan je ovo civilizacijski iskorak za komunalnu infrastrukturu jer će se sačuvat flora i fauna rijeke Drave te vodonosnici, a izgradit će se kompletna komunalna infrastruktura – rekao je Željko Bunić, direktor Varkoma. U idućem razdoblju punom parom radit će se u naseljima Črnec, Poljana Biškupečka, Jalkovec, Gojanec i Zbelava, kao i u jugozapadnom dijelu grada Varaždina. Rok za dovršetak radova je 39 mjesec. U posljednjoj fazi predviđena je izgradnja 15.207 metara gravitacijskih cjevovoda, 4.456 metara gravitacijskih kolektora mješovite odvodnje, 2.653 metra tlačnih cjevovoda, sedam crpnih stanica, jedan retencijski bazen, 564 metra rasteretnog kanala te sanacija 2.654 metra kolektora mješovitog sustava odvodnje. – Ovo je ključna faza za građane Varaždina, zahvaljujući kojoj će sva naselja grada Varaždina imati kanalizaciju i sustav odvodnje. Nakon što radovi završe uredit će se kolnik, biciklistička staza te javna rasvjeta. Ponosan sam jer ćemo biti prvi veći grad u Hrvatskoj pokriven kanalizacijom i sustavom odvodnje – pohvalio se varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i građane zamolio za strpljenje zbog gužvi zbog radova. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je podsjetio da je prva faza projektiranja počela još prije desetak godina. – Na tome su zajedno radili Varaždinska županija, Županijska uprava za ceste, Varkom i Grad Varaždin, a pozvana je i Državna geodetska uprava kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi – podsjetio je ministar Štromar u Črncu Biškupečkom. Rezultat svega toga je 240 kilometara kanalizacijske mreže i pročistač za 127.000 ekvivalenta. – Ukupna vrijednost projekta Aglomeracija Varaždin iznosi 855 milijuna kuna. Nakon što svi radovi završe, povećat će se kvaliteta života ljudi na sjeveru Hrvatske – istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike koji je također bio u Črncu Biškupečkom. Na početku radova završne faze Aglomeracije bio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da se samo 5,5 posto financijskog tereta od ukupne svote odnosi na jedinice lokalne uprave. – Nije lako riješiti sve te imovinsko-pravne odnosne i uskladiti sve s propisima Europske unije. Uskoro kreće javni natječaja za uređenje pročistača i vjerujem da će natječaj biti uspješan – istaknuo je. U sklopu projekta Aglomeracije Varaždin predviđeno saniranje postojećega gravitacijskog kolektora mješovite odvodnje grada Varaždina.  Sljedeći korak je pročistač, odnosno uređenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, za što će već idući mjesec biti proveden postupak javne nabave. Bude li sve prema planovima, do listopada ove godine ugovorit će se radovi na pročistaču, koji bi trebali završiti do 2021. godine.  

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje