Povežite se s nama

Kultura

FOTO “Priločki velikani”: predstavljena i knjiga poezije Vinka Rojka “Stari verzi žvrgolje”

Objavljeno:

- dana

Prošloga tjedna u Prelogu je održana manifestacija „Priločki velikani“.

Ove godine organizirana je u posebnim okolnostima, jer je zbog aktualnih epidemioloških mjera na sve manifestacije ulaz ograničen.

– Budućnost jednog mjesta, jednog naroda, svoje početke ima u pisanoj riječi koju su stvarali pojedinci. Književni krug Prelog okuplja upravo takve pojedince, koji svojim pisanim stvaralaštvom nastoje otrgnuti od zaborava ne samo događaje, već i riječi kojih danas više nema. Svatko na svoj način: neki pjesništvom, neki prozom, neki dramskim pismom, svoje misli i promišljanja stavljaju na papir. Prije njih i prije samog osnutka Udruge postojali su neki drugi čija imena ne smijemo zaboraviti jer su obilježili vrijeme u kojem su živjeli ali i svojim djelovanjem izašli izvan granica Preloga i Međimurja – stajalo je u najavi događanja.

Projektom „Priločki velikani“ organizatori žele dati priliku živim ljudima da predstave svoje stvaralaštvo, ali i obilježiti i sjetiti se značajnih imena iz prošlosti.

Lijepa kajkavska riječ

Nositelj projekta „Priločki velikani“ je Književni krug Prelog, voditeljica je profesorica Mirjana Hržić, a pokrovitelji projekta su Grad Prelog i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Najprije je protekle srijede, 11. studenoga, u dvorani na katu Gradske kavane Lovac u Prelogu održana tribina „Priločki velikani nekad i danas“. Dan kasnije predstavljena je knjiga Marije Bermanec „Jesen moga života“, dok je u petak, 13. studenoga, svoju prvu knjigu poezije „Stari verzi žvrgolje“ na istome mjestu predstavio Vinko Rojko, s kojim smo razgovarali o pjesništvu i kajkavskoj riječi.

– Smisao za pjesništvo čovjek nosi u sebi – isto vrijedi i za slikarstvo te za druge oblike umjetnosti. Pjesme sam počeo pisati u osnovnoj školi. Nakon završetka srednje škole to se često prekida zbog obiteljskih i drugih obveza te životnih okolnosti, a tako je bilo i sa mnom. Kad su mi kćeri poodrasle, mozak mi se na neki način opet reprogramirao (smijeh) pa sam se opet posvetio pjesništvu i nastavio ono što sam radio prije trideset godina. Pišem po starim kanonima: u metričkom smislu radi se o osmercu ili desetercu, s obveznim rimovanjem na kraju stiha. Član sam Književnoga kruga Prelog od 2011., s obzirom na činjenicu da potječem iz toga kraja – objašnjava Rojko.

Najviše pjesama je, kaže, objavio baš u zbornicima Književnoga kruga, ali i u Hrvatskome kajkavskom kolendaru te u listu „Međimurje“.

– Pišem preloškom inačicom donjomeđimurskoga poddijalekta, no ako je tema povezana s Belicom, u kojoj živim, tada koristim belički, srednjemeđimurski poddijalekt. Najviše se bavim socijalnom tematikom, ljudima koji su svojim radom zadužili svoju užu ili širu okolinu, no imam i lirskih pjesama, onih koje pričaju o nekome događaju… Nađe se tu svega! Kako sam spomenuo, djelujem u Književnom krugu Prelog, koji je 2007. godine utemeljilo desetak ljubitelja pisane riječi. Trenutno u njemu djeluje četrdesetak vrlo aktivnih članova, ne samo iz Međimurja, već i iz Podravine.

Razne aktivnosti provodimo za Valentinovo, na manifestaciji „Prelog svojim ženama“ za Dan žena, tijekom „Dana Kalmana Mesarića“, povremeno za Dan knjige, prije epidemije smo znali odlaziti u inozemstvo… Nadamo se da će se situacija ubrzo normalizirati – dodaje Rojko, inače veliki ljubitelj „kajkavskoga slova“. Čak sedam je njegovih pjesama uglazbljeno te su izvedene na Festivalu „Kre Mure i Drove“ koji se tradicionalno održava u Prelogu.

O autoru zbirke „Stari verzi žvrgolje“

Vinko Rojko rođen je u Prelogu prvoga dana 1955. godine. Osnovnu školu završio je u Prelogu, a šegrtovanje započeo u Ljubljani, gdje 1972. završava Poklicno gradbeno šolo. Nakon nekoliko godina provedenih u Sloveniji vraća se u svoje Međimurje te radi u MTČ-u. Uz rad je završio i prekvalifikaciju za stručnog radnika vatrogasca pa te poslove obavlja tijekom cijeloga radnog vijeka. Tri godine prije umirovljenja radi na poslovima domara u OŠ Belica. Oženjen je i od 1983. godine živi na Belici.

Otac je dviju djevojaka, sada već odraslih žena. Nastavio je s pisanjem prije desetak godina, kada se u njemu ponovo probudila odavno potisnuta ljubav tražeći od njega da za sobom ostavi neki trag.

Kultura

FOTO U P4 otvorena izložba fotografija Tonija Čakmazovića pod nazivom „6.4“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 10. svibnja, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 održano je neslužbeno otvaranje samostalne izložbe fotografija autora Tonija Čakmazovića pod nazivom „6.4“.

Izložbu organizira udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, a time se nastavlja ciklus programa „Podrum ponedjeljkom“. Izložba je za javnost otvorena do 21. svibnja, a zainteresirani posjetitelji je mogu vidjeti radnim danom od 10 do 14 sati.

Iako je skoro pola godine proteklo od razornog potresa s epicentrom nedaleko Petrinje, gotovo svakodnevna podrhtavanja tla i dalje podsjećaju stanovnike Petrinje, Siska, Gline i okolnih naselja na prosinački šok koji su doživjeli.

Naziv izložbe je ujedno i sam intenzitet magnitude potresa koji je koncem prošle godine pogodio navedeno područje, gdje su radovi i nastali. Brojnim se volonterima koji su tih dana, vođeni prije svega solidarnošću i željom da pomognu, došli u Sisak i Petrinju pridružio i Varaždinac Toni Čakmazović.

Dvadesetak fotografija koje su izložene u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 potvrđuju da Čakmazović istovremeno nije izgubio fotografski refleks i potrebu da zabilježi prizore na koje je u Sisku i Petrinji nailazio.

Dokumentaristički pristup karakterističan je i za Čakmazovićeve fotografije. Iako je riječ o kompozicijski ujednačenim radovima bez suvišnih dodataka bliskim klasičnim reportažnim snimkama, ono što ove fotografije izdvaja od uradaka profesionalnih fotoreportera upravo je činjenica da ih je snimila osoba koja u tom trenutku nije neutralan promatrač, već osoba koja je nesebično pristigla na mjesto događaja donijevši doniranu pomoć.

O autoru

Toni je rođen 2000. godine u Varaždinu u kojem je završetkom srednje Elektrostrojarske škole Varaždin smjera medijski tehničar upisao studij Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

Od početka srednje škole intenzivno se bavi fotografijom i snimanjem te je i niz godina sudjelovao u radu Prve školske televizije koja djeluje u sklopu Elektrostrojarske škole Varaždin.

Snimio je i uređivao brojne video uratke poput reportaža, emisija, reklama, promo videa, ali i filmova. Član je Savjeta mladih grada Varaždina od 2020. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Sastanak predstavnika HSK-a te Ministarstva kulture: hoće li se KUD-ovima omogućiti probe na otvorenom?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Hrvatskoga sabora kulture nedavno su održali online sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture i medija.

Glavne teme sastanka bili su opstanak i buduće odvijanje aktivnosti povezanih s kulturno-umjetničkim amaterizmom u doba pandemije koronavirusa. Hrvatski sabor kulture pritom su predstavljali tajnik institucije Dražen Jelavić, predsjednik Skupštine HSK-a Zdravko Obradović, predsjednik Upravnog odbora HSK-a Dejan Buvač, Krešimir Blažek, Milan Ostović, Josip Perčević i Vesna Papac.

Uime Ministarstva sastanku su prisustovali državni tajnik Krešimir Partl, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković te voditelj Službe za izvedbene umjetnosti Ivan Bete.

Probe na otvorenom?

– Na dnevnome redu sastanka, među ostalim, raspravljalo se i o održavanju proba udruga amatera u kulturi na otvorenom. Naime, HSK traži da se izjednače protuepidemijske mjere Stožera za udruge poput KUD-ova i onih sa sličnim predznakom s onima koje važe za sportske udruge, odnosno udruge sportske rekreacije, kad se jednom situacija poboljša. Zasad ne tražimo održavanje kulturnih manifestacija, jer najprije moramo omogućiti probe kako bi članice i članovi udruga mogli uvježbati programe. Dogovorili smo se da, vezano uz to, nakon što mjere budu ublažene, Hrvatski sabor kulture te Ministarstvo kulture i medija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo radi na donošenju mjera na takvim probama.

Smatramo da već sada treba razmišljati o djelovanju amaterskih kulturnih udruga najesen u zatvorenim prostorima s adekvatnim epidemiološkim okvirom. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije zasad se još ne ide u smjeru da procijepljene osobe mogu obavljati svoje aktivnosti bez protuepidemijskih mjera, jer još nije utvrđeno mogu li procijepljene osobe dalje prenositi virus onima koji nisu cijepljeni.

Dejan Buvač, predsjednik UO HSK-a i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije

Druga točka odnosila se na ostvarivanje potpora za očuvanje radnih mjesta u udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma i amaterskih plesnih aktivnosti, kao i na ostvarivanje prava na nadoknadu fiksnih troškova udruga kulturnog amaterizma s gospodarskom djelatnošću i obvezom plaćanja poreza na dobit. Neke udruge, na primjer, nisu ostvarile subvencije za plaće uz redovnu realizaciju javnih potreba u kulturi, odnosno ne ostvaruju potpore za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor u radu, dok udruge sportske rekreacije, primjerice, i dalje ostvaruju te potpore – objašnjava Dejan Buvač, inače i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije.

Ministarstvo nije objavilo rezultate natječaja u kulturno-umjetničkom amaterizmu koji se odnose na manifestacije, s obzirom na činjenicu da se ti programi ne održavaju.

– Međutim, mi smo predložili da ipak donesu odluku, zato što organizatori neće na vrijeme znati hoće li organizirati događanja nakon što popuste mjere ako ne znaju jesu li dobili sredstva. Predložili smo da se neiskorištena sredstva iz fonda javnog poziva koji se odnosi na manifestacije prenamjenom iskoriste za informatizaciju udruga – dodaje Buvač. Naglašava i da su dobili informaciju da Ministarstvo sprema zakon o financiranju kulture.

– Ponukani time, objasnili smo da Hrvatski sabor kulture već godinama nudi svoj prijedlog Zakona o financiranju amaterske kulture. Prijedlog smo, kao i eventualna potrebna tumačenja, stavili na raspolaganje.

Ovisno o epidemiji

Kako kažu u Ministarstvu kulture i medija, dogovoreno je da će se razmotriti mogućnost da se kulturno-umjetničkim društvima omogući održavanje proba na otvorenom uz poštivanje protuepidemijskih mjera, kada to dopuste mjere nacionalnog i lokalnih stožera.

– Što se tiče pomoći oko pokrivanja fiksnih troškova, Ministarstvo kulture i medija uputit će dopis jedinicama lokalne samouprave s naputkom i molbom da oni koji su u vlasništvu prostora u kojima KUD-ovi obavljaju svoju djelatnost ne naplaćuju najamninu u razdoblju obustave djelatnosti – ističu iz Ministarstva.

Hrvatski sabor kulture Ministarstvu će uputiti popis svojih članova, to jest udruga koje obavljaju gospodarsku djelatnost, da se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje razmotre mogući oblici pomoći. Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, Ministarstvo će uskoro donijeti odluku o dodjeli sredstava za manifestacije te razmotriti preusmjeravanje sredstava na iskazanu potrebu za informatizacijom KUD-ova.

Posebni poziv

HSK je istaknuo da se obratio Uredu za udruge Vlade RH dopisom od 8. travnja 2021. godine, na što nije primio odgovor, a u kojem je predložio osmišljavanje posebnoga Javnog poziva na razini RH, s ciljem nadoknade dijela fiksnih troškova udrugama kulturno-umjetničkog amaterizma zbog obustave njihova rada.

U protivnom, likvidacija ovih udruga bit će njihov neminovan potez, jer su tijekom spomenute skoro osmomjesečne obustave rada ostvarile troškove (najam poslovnih prostora, režijske troškove, troškove knjigovodstvenog servisa i bankarskih usluga), koje nisu uspjele platiti zbog neprikupljenih donacija kao posljedice neodržavanja svojih programa, značajno umanjenog ili obustavljenog financiranja jedinica lokalne samouprave i neskupljanja članarine.

Državni tajnik Partl zaključio je da je naknada za fiksne troškove bila isključivo usmjerena obavljanju gospodarske djelatnosti. Dodao je da će nazvati Ured za udruge te ih zamoliti da održe online sastanak s predstavnicima Hrvatskog sabora kulture i saslušaju spomenuti prijedlog.

Državni tajnik slaže se s prijedlogom HSK-a da se na mjesečnoj razini održavaju sastanci s predstavnicima HSK-a s cilju rješavanja drugih problema koji godinama opterećuju kulturnoumjetnički amaterizam. Hrvatski sabor kulture izrazio je zadovoljstvo konstruktivnom raspravom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!