Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Proglašeni šampioni i dodijeljena zlatna priznanja na 29. izložbi mladih vina u Ludbregu  

Objavljeno:

- dana

Šampioni 29. međunarodne izložbe mladih vina „Vincekovo 2022.“ su miješano bijelo vino Ivana Blažotinca u kategoriji bijelih vina te cabernet sauvignon Ker-Vina u vlasništvu Tomislava Glavića u kategoriji crnih vina.

Među gotovo 500 uzoraka, najvišim priznanjem „Zlatni trsek“ okitilo se 98 vina, a najuspješniji su bili Vinarija Kopjar s osvojenih pet zlata, Vina de Mar i Dražen Banjkovec s po četiri zlata te OPG Zvonimir Vlatković, Dalibor Jagić, obitelj Horvat i Robert Ostriž s po tri zlata. Najbolje ocijenjeno vino člana udruge „Trsek“ je pak muškat ottonel Marija Funteka. 

Najveću izložbu mladih vina u Hrvatskoj organizirala je Udruga vinograda „Trsek“ Ludbreg, dok su pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg. Svečano otvorenje na kojem su proglašeni šampioni i dodijeljena priznanja održano je u petak, 28. siječnja, u hotelu Crnković u Ludbregu u smanjenom obimu zbog epidemioloških mjera.

Uz domaćina, predsjednika „Trseka“ Krešimira Horvata, na otvorenju su bili župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Ludbrega Darko Jagić, načelnici susjednih općina Martijanec i Svetog Đurđa Branimir Nađ i Josip Jany, kao i predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek.

– Čestitam svim vinarima, a posebno šampionima i osvajačima zlatnih medalja. Kvaliteta vina je iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuje veći udio osvojenih zlatnih medalja. Ove godine je 20 posto od prijavljenih uzoraka osvojilo najviše priznanje „Zlatni trsek“. Zbog toga smo doista ponosni. Mogu najaviti da će i ove godine Županija angažirati hrvatskog sommelijerskog prvaka i Decanter suca Sinišu Lasana koji će obići prijavljene vinarije i preporučiti vina za ovogodišnju izložbu Decanter u Londonu. Zahvaljujem svima koji svojim zalaganjem doprinose prepoznatljivosti vina proizvedenog u našem kraju, a posebno zahvaljujem udruzi Trsek, koja je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ovako dugom tradicijom kontinuiranog održavanja izložbe – istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je otvorio izložbu i šampionima uručio nagrade.

Čestitke je organizatorima uputio i gradonačelnik Bilić. – Ova je manifestacija važna za razvoj Grada te za razvoj vinarstva i vinogradarstva. Iza nas je gotovo 30 godina učenja napredovanja i rasta, a vjerujem da će iz godine u godinu biti još bolje. Čestitam svim dobitnicima priznanja – rekao je Bilić. 

Na izložbu su pristigla 474 uzorka vina iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. – Zadovoljni smo s obzirom da prošle godine zbog pandemije nismo mogli održati izložbu. Najzastupljenije sorte bile su graševina sa 105 uzoraka, mješavina bijelih sorata sa 100 i rajnski rizling s 51 uzorkom. Ukupno je 98 vina dobilo 82 i više bodova te im su im dodijeljena priznanja “Zlatni trsek”. “Srebrni trsek” dobilo je 255 vina, “Brončani trsek” 77, dok je priznanja dobilo osam vina. Vjerujem da će sljedeće godine biti još više uzoraka i medalja. Zahvaljujem i čestitam svima koji su poslali svoja vina na ocjenjivanje – rekao je predsjednik „Trseka“ Horvat.

Predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Puhelek napomenula je da je kvaliteta vina iz godine u godinu sve bolja. – Jako je puno zlatnih i srebrnih medalja, a to su sve redom jako dobra vina. Drago mi je što je šampionsku titulu osvojilo suho vino, karakteristično upravo za ovaj kraj. To je ujedno bila poruka i preporuka samih ocjenjivača da težimo proizvodnji takvih laganih i suhih vina s umjerenim, neopterećujućim koncentracijama alkohola naglašene kiselosti i sortne prepoznatljivosti. Treba težiti takvim vinima jer su najtraženija na tržištu – istaknula je dr. sc. Puhelek.

Zabava & Stil

VIDEO Varaždinski gitarist Hrvoje Šenjug s bendom izdao prvi singl „Zumba Jam“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Bojan Gatalica

Varaždinci Hrvoje Šenjug i Jura Herceg te Zagrepčanin Renato Palatinuš osnovali su novi autorski bend pod nazivom „Hrvoje Šenjug & The Bypassers“.

Bend je izbacio prvi singl „Zumba Jam“ u izdanju Croatia Recordsa, a riječ je o pjesmi koja ujedno služi kao najava za nadolazeći autorski album varaždinskog gitarista Hrvoja Šenjuga, koji će izaći 23. lipnja 2023.

Pjesma i videospot, koji je nedavno imao premijeru na CMC televiziji, dostupni su na kraju članka.

O bendu

„Hrvoje Šenjug & The Bypassers“ instrumentalni je trio osnovan 2022. godine s ciljem sviranja vlastite autorske glazbe uz primjesu različitih stilskih utjecaja (rock, jazz i klasična glazba). Autor glazbe je gitarist Hrvoje Šenjug, uz neizostavan doprinos ostalih članova benda. Naime, Jura Herceg u bendu svira dva instrumenta, bas gitaru i kontrabas, a u tom naumu pridružio mu se Renato Palatinuš na bubnjevima i vibrafonu. Sva trojica su akademski obrazovani glazbenici koji u interpretaciji autorske glazbe kombiniraju različite instrumente, a to im otvara široku paletu različitih zvukovnih mogućnosti.
23.6.2023. godine objavit će prvi autorski album pod nazivom The Cycle Continues u izdanju Croatia Recordsa.

Hrvoje Šenjug (1992. Varaždin) u svom rodnom gradu završio je osnovnu i srednju glazbenu školu za klasičnu gitaru u klasi profesora Marka Žerjava. Osim klasične glazbe, od srednje škole svira i druge stilove glazbe, primjerice rock i jazz u raznim sastavima. Nakon položenog prijemnog ispita, 2011. godine upisuje studij klasične gitare na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi redovnog profesora Istvána Römera. Tijekom studija klasične gitare završio je i jazz modul Muzičke akademije u Zagrebu gdje stječe dodatna znanja o jazz improvizaciji kod Saše Nestorovića, Elvisa Penave i mnogih drugih istaknutih glazbenika. Diplomirao je 2016. godine s velikom pohvalom (magna cum laude). Nakon završenog studija surađivao je s mnoštvo različitih sastava i glazbenika, a neki od njih su: nuSynergetic Orchestra, Fran Vasilić, Scifidelity Orchestra, Jelena Žnidarić Zsa Zsa, Behave Community i Dixieland band Čakovec. Trenutno predaje klasičnu gitaru u Glazbenoj školi u Varaždinu.

Jura Herceg (1990. Varaždin) počinje svirati kontrabas 2006. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu, a profesor mu je Dragutin Pleše. Upisuje studij kontrabasa 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi redovnog profesora Marija Ivelje te ga završava 2015. godine. Kao vanjski suradnik surađivao je sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom. Član je Simfonijskog orkestra Lihtenštajn, Ensemble Esperanza, a u razdoblju od 2016. do 2020. bio je vođa dionice kontrabasa u Riječkom simfonijskom orkestru HNK Ivan pl. Zajc. Tijekom karijere svirao je u renomiranim koncertnim dvoranama poput Concertgebouw Amsterdam, Royal Albert Hall i Kennedy Center.

Renato Palatinuš (1991. Zagreb) diplomirao je udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Igora Lešnika 2016. godine. Kao član Bing Bang udaraljkaškog ansambla nastupao je u više europskih država. Od njih ističe Internationale Schlagzeugwoche Stuttgart pod vodstvom istaknutih udaraljkaša Marte Klimasare te Klausa Drehera, Festival de Música Contemporánea de Tenerife u gradu Santa Cruz de Tenerife te International Percussion Music Radio Festival u Bukureštu pod vodstvom Alexandra Anastasia. U sklopu IPEW festivala u Bjelovaru te Ivana Bilić Marimba Weeka u Samoboru, nastupao je i usavršavao se kod mnogih inozemnih i domaćih izvođača poput Ludwiga Alberta, Neya Rosaura, Marka Forda, Reinera Seegersa, Maraca2, Tatiane Koleve, Sveta Stojanova te mnogih drugih. Godine 2012. nastupio je na IPEW festivalu kao član Bing Bang ansambla uz Andy Narella, a 2013. na istom festivalu, kao dio međunarodnog ansambla studenata iz J. Koreje, Japana, Sjedinjenih Američkih Država te Hrvatske izveo je djelo Marka Forda, koji je ujedno i ravnao izvedbom. Stalni je član Zagrebačke filharmonije od sezone 2016./2017. na mjestu udaraljki.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Traje “Antunovo v Marofu”, a za vikend nastupa Jacques Houdek, The Frajle i Kavaliri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof 13. lipnja slavi svoj dan, a tim je povodom od 26. svibnja pa sve do 30. lipnja organizirano “Antunovo v Marofu”, manifestacija koja obuhvaća bogat program za sve uzraste.

Bogat program održat će se dolazećeg vikenda.

Tijekom “Antunova v Marofu” svoje će koncerte održati The Frajle (petak, 9. lipnja), Jacques Houdek (subota, 10. lipnja) i Kavaliri (nedjelja, 11. lipnja).

Osim toga, posjetitelje očekuju razne radionice, popularni sastanak u traperu, izložba oldtimer automobila, finale županijskog kupa u nogometu, vatrogasno natjecanje, jubilarni 20. Međunarodni folklorni festival te predstave za djecu.

Cijeli program povodom Dana Grada Novog Marofa donosimo u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje