Povežite se s nama

U fokusu

FOTO: Proslava 120 godina električne energije u Varaždinu i 40 godina rada HE Varaždin

Objavljeno:

- dana

VAŽNE OBLJETNICE

Varaždin je 17. prosinca 1895. godine zasjao u električnom svjetlu i time postao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem su stanovnici mogli uživati u prednostima električne energije.

Danas je svečano obilježena velika obljetnica, 120 godina postojanja električne rasvjete u Varaždinu, ali i još jedan važan jubilej – 40 godina rada hidroelektrane Varaždin.

I dok je prije 120 godina električna energija omogućila snažan razvoj obrta i industrije pretvarajući barokni grad u gospodarsko središte tadašnje i današnje Hrvatske, stanovnici Varaždina i županije su danas od HEP-a na poklon dobili dvije nove  ELEN punionice za električna vozila, vrijedne 140.000 kuna.

Otvorene su u Ulici braće Radića te na Trgu bana Josipa Jelačića, pa Varaždin ima tri punionice budući da je prošli mjesec prva otvorena na Croduxovoj benzinskoj postaji u Optujskoj ulici.  

Rožmarić: Elektra Varaždin u 2015. uložila 23,8 milijuna kuna

U HEP-u kontinuirano ulažu u poboljšanje kvalitete opsrkbe električne energije.  Sljednik pokretača elektrifikacije Varaždina, Elektra Varaždin, danas opskrbljuje više od 70.000 kupaca na području Varaždinske i manjeg dijela Krapinsko-zagorske županije te neprestano ulaže u jačanje pouzdanosti opskrbe električnom energijom. – Elektra Varaždin je u 2015. godini u održavanje i razvoj elektroenergetske mreže uložila 23,8 milijuna kuna, a približno jednak iznos planira uložiti i u 2016. godini najavio je Zvonko Rožmarić, direktor Elektre Varaždin.    

Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, napomenuo je kako HEP kontinuirano ulaže u distribuciju i proizvodnju električne energije.

– Samo u 2015. godini HEP Operator distribucijskog sustava  je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a HEP Proizvodnja je nastavila s ulaganjima u revitalizaciju hidroelektrana u sklopu višegodišnjeg ciklusa vrijednog 3,6 milijardi kuna. Time je HEP  zadržao ulogu jednog od najvećih investitora hrvatskog gospodarstva – napomenuo je Jukić.

Revitalizacija HE Varaždin vrijedna 370 milijuna kuna!

Jedan od najvećih projekata u sklopu tog ciklusa, revitalizacija je hidroelektrane Varaždin.

U tijeku su pripreme 370 milijuna kuna vrijednog projekta revitalizacije HE Varaždin, koji će završiti 2021. godine – najavio je Miljenko Brezovec, direktor Proizvodnog područja HE Sjever.

Hidroelektrana Varaždin prva je od ukupno tri izgrađene hidroelektrane na rijeci Dravi u Hrvatskoj. HE Varaždin je puštena u pogon 1975. godine, a zajedno s hidroelektranama Čakovec i Dubrava, predstavlja lanac kojim se od 1998. godine upravlja iz centra daljinskog nadzora i upravljanja u Varaždinu.  U 40 godina rada proizvela je 18,4 milijardi kWh električne energije.

Brezovec je dodao kako uz proizvodnju električne energije i obranu od poplava, tri dravske hidroelektrane donose i izravnu korist za proračune  gradova i općina na čijem se području nalaze objekti hidroelektrana. Tako je HEP Proizvodnja samo za hidroelektranu Varaždin u 2014. godini isplatila ukupno pet milijuna kuna na ime naknade za korištenje prostora, a za sve tri dravske hidroelektrane ukupno oko 13,5 milijuna kuna. 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje