Povežite se s nama

U fokusu

Velika proslava 120. rođendana

Objavljeno:

- dana

DVD-a Martijanec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Martijanec proslavilo je u subotu, 14. svibnja, 120. rođendan. Na cjelodnevnoj proslavi, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović,  okupilo se svekupno preko tisuću gostiju, od čega 475 vatrogasaca u svečanom ešalonu – vatrogasci Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije kao i oni iz Slovenije i Češke Republike.

Organizirana zaštita od požara na području Općine započela je početkom 19. stoljeća, na inicijativu vlastelina, bana Pavla baruna Rauch od Nyeka

Bogata povijest

Slavlje je počelo jutarnjom budnicom, nastavilo se postrojavanjem vatrogasnih postrojbi, mimohodom ulicama Martijanca od Društvenog doma do Osnovne škole u čijem je dvorištu, pod velikim šatorom, održana svečana sjednica te potom i druženje slavljenika i čestitatra.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik DVD-a Martijanec, Saša Lenček, koji se osvrnuo na bogatu prošlost Društva, istučući kako je vatra vječiti čovjekov pratitelj – Bilo kao dobar sluga, bilo kao loš gospodar, kazao je Lenček.

Organizirana zaštita od požara na području Općine započela je početkom 19. stoljeća, na inicijativu vlastelina, bana Pavla baruna Rauch od Nyeka. –  Barun je vidio požare na susjednim vlastelinstvima pa se bojao da se slično ne dogodi i njemu te 1896. godine osniva DVD Martijanec kojemu je i pokrovitelj, pričao je Lenček najvažnije crtice iz povijesti Društva. Iste je godine nabavljena i prva zastava DVD-a, koja je u dobrom stanju sačuvana do današnjih dana. Predsjednik Lenček je 1989. godinu istaknuo kao godinu velikog zamaha Društva. – Društvo se preselilo u sadašnje prostorije u sklopu Društvenog doma. Zahvaljujućo odredbama tad novog Zakona o vatrogastvu, 1993. godine, osnovana je Vatrogasna zajednica općine Donji Martijanec te ubrzo započinje i pojačana nabava novije vatrogasne opreme.

Intervencije i nagrada

Početkom ovog stoljeća DVD Martijanec profilirao se kao okosnica cjelokupnog sustava zaštite i sigurnosti općinskog stanovništva. 

Jedna od najsloženijih intervencija bila je u srpnju 2012. godine na gašenju velikog požara pilane Hrast-Export Puklavec u Hrastovljanu. Intervencija je trajala 30 sati, uz korištenje svih operativnih resursa Društva, pri čemu je utrošeno 2560 kubika vode.  Već slijedeće, 2013. godine, uslijedio je nekoliko velikih ispita spremnosti, koji su vatrogasci uspješno obavili. Riječ je o složenim intervencijama od poplava u naseljima na općinskom području, gašenju požara pilane u Velikom Bukovcu, kuće u Martijancu te gospodarske zgrade u Križovljanu. U kolovozu su uspješno pronašli nestalu osobu na području Vrbanovca. Iznimni napori su rezultirali dodjelom priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice VZO Martijanec za najbolji poduhvat u vatrogstvu na nacionalnoj razini.

Iznimni napori u 2013. godini su rezultirali dodjelom priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice VZO Martijanec za najbolji poduhvat u vatrogstvu na nacionalnoj razini.

Podmladak

Godina 2014. ostati će upamćena u analima Društva po prijemu kod tadašnjeg hrvatskog predsjednika, dr. Ive Josipovića te po donaciji nove vatrogasne opreme jer je stara stradala u brojnim intervencijama. Zbog toga je Saša Lenček zahvalio Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje te glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske, Slavku Tucakoviću koji je bio među gostima na proslavi obljetnice. 

I 2014. godina će ostati upamćena po brojnim poplavama ali i po prvom sudjelovanju društva u međunarodnoj pokaznoj vježbi u Sloveniji i to sa ženskom intervencijskom desetinom. Lanjsku je godinu Društvo malo odahnulo. – Zabilježena su samo dva požara, rekao je Saša Lenček.

Na Svečanoj je sjednici osobito istaknut rad s vatrogasnim podmlatkom – pod voditeljstvom Tihane Huzjak, Maria Balajića i Zvonka Sučića – koji je svoj vrhunac doživio 2014. godine kad su mališani sudjelovali na 25 natjecanja i osvojili čak 23 pehara. Djevojćice su sredinom kolovoza na natjecanju u Hrženici postale prvakinje regije Ludbreg. Vatrogasni podmladak Martijanca dobre je rezultate polučio i na 11. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske Županije na gradskom stadionu Sloboda.

Ponos

Svi uspjesi vatrogasaca Martijanca naveli su načelnika Općine, Marijana Horvata da izrazi ponos i zadovoljstvo njihovim radom. – Kao načelnik Općine mogu biti ponosan na njihovo djelovanje, a kao žitelj ovoga mjesta sretan što živim s tim ljudima. Ne možete ići kroz život sam jer uvijek imate potrebu osloniti se na nekoga u raznim životnim (ne)prilikama te zbog toga treba i dalje nadograđivati ono što radimo u DVD Martijanec jer je to interes svih nas, istaknuo je načelnik Horvat.

Rad DVD-a Martijanec pohvalio je i glavni državni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković. – Cijelo vrijeme pratimo što radite, a radite to na dobrobit građana. Mnogo ulažete u edukaciju mladih vatrogasaca i uvijek ste tu kad je potrebno. Tako je i u cijeloj Hrvatskoj i svi moramo biti ponosni što smo vatrogasci, rekao je.

Rođendanska je proslava bila i prigoda za dodjelu priznanja – Vatrogasnih medalja sa zlatnim srebrnim i brončanim obilježjem te Vatrogasnih plamenica sa zlatnim, srebrnim i brončanim obilježjem.

Među čestitarima je kao izaslanik hrvatske vatrogasne zajednice bio i predsjednik vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Nedeljko Vukalović kao i drugi visoki županijski vatrogasni dužnosnici te predsjednica Županijske skupštine, Dubravka Biberdžić. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje