Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Proslava ljubavi: čak 138 međimurskih parova proslavilo zlatne i dijamantne pirove!

Objavljeno:

- dana

Malo bračnih parova može se pohvaliti da je zajedno provelo više od pet desetljeća, no čak 138 parova iz Međimurja prvog je tjedna u rujnu proslavilo svoje zlatne i dijamantne pirove. Svečanost je već tradicionalno organizirala Matica umirovljenika Međimurske županije.

– Kada ste krenuli u bračne vode, bila su to nešto drukčija vremena. Zajedno ste prošli mnoge lijepe trenutke, stvarali ste svoje domove, podizali djecu, brinuli i strepili nad njima, a danas zasluženo uživate u svojim unucima, obitelji i mirnijem životu – poručila je predsjednica Matice umirovljenika Međimurske županije Nada Lovrec okupljenima, dodavši da su ovakve obljetnice prekrasan životni uspjeh cijele zajednice.

Međimurski umirovljenici tijekom godine organiziraju niz aktivnosti kojima potiču tjelesnu i fizičku aktivnost članova, rekreativne izlete i radionice, ali i prekrasna druženja ispunjena veseljem i smijehom. Ideja kojima obogaćuju svoj društveni život im ne nedostaje, a organizacija proslave zlatnog i dijamantnog pira samo je jedan od načina kojima im zajednica može zahvaliti na pozitivnom primjeru koji pružaju mladim generacijama.

Kako bi im ovu veliku obljetnicu učinili još posebnijom, svaka dama dobila je na poklon ružu, a proslavi je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je okupljenim parovima poručio da je izuzetno zadovoljstvo vidjeti ih u tako velikom broju.

– Vi najbolje znate što je prava ljubav, jer već 50 i 60 godina živite tu ljubav. Vaša sreća i život ispunjeni su brakom, djecom, unucima, ljubavlju, razumijevanjem, ponekim padovima i stalnim usponima. Dokazujete svima nama kako prava ljubav zaista postoji i da je za dug brak potrebno imati ljubav, razumijevanje, kompromis, ali i puno sreće – rekao je župan Posavec te im poželio mnogo zdravlja.

Prigodni program pripremila je tajnica Podružnice umirovljenika Općine Nedelišće Štefica Oreški, koja je skečem i recitacijom iz knjige pjesnikinje Rajke Trokter iz Gornjeg Mihaljevca razveselila okupljene.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje