Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Prvi rođendan Kina Marof: u godinu dana 6000 posjetitelja pogledalo više od 50 različitih filmova

Objavljeno:

- dana

– Kino Marof postalo je centar događanja, svega onoga što čini sam grad Novi Marof – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač na proslavi 1. rođendana Kina Marof.

Čak 24 animirana filma, deset SF filmova, pet komedija, sedam drama i horora te pet dječjih filmova posjetitelji su mogli pogledati u proteklih godinu dana u Kinu Marof u Kulutrnom centru “Ivan Rabuzin”.

Dani smijeha, Rendez vous au cinema….

– Kao član Kino mreže bili smo aktivni sudionici četiri manifestacije, a to su Dani smijeha – čehoslovačke komedije u svibnju, Animafest u sklopu Dana grada u lipnju, Rendez vous au cinema u sklopu Dječjeg tjedna početkom listopada te Svjetski dan audiovizualne baštine krajem listopada – istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof Ivana Kušek te dodala da Kino Marof trenutno sudjeluje u Projektu “Sedmi kontinent” Udruge Djeca susreću umjetnost, tijekom kojeg će više stotina djece iz 15-ak škola Varaždinske županije u kinu održavati svoje satove medijske kulture. Kino Marof u prosincu prošle godine otvorilo je svoja vrata nabavkom digitalnog projektora i pripadajućeg ozvučenja. – Digitalni projektor i ozvučenje nabavljeno je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 300.000 kuna, dok je Grad Novi Marof osigurao 60.000, a POU 15.000 kuna. Ove godine u lipnju, ponovno zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture koje je ovaj puta dodijelilo 100.000 kuna, sredstvima iz proračuna Grada Novog Marofa u iznosu od 40.000 te vlastitim sredstvima POU Novi Marof u iznosu od 18.000 kuna, Kino Marof je predstavilo novo veliko srebrno kino platno kako bi doživljaj gledanja i slušanja filma u Kinu Marof doista bio jedinstven – podsjetila je Kušek. Novomarofski gradonačelnik podsjetio je da je upravo izgradnja Kulturnog centra, koja je pokrenuta za vrijeme njegovog prethodnika Zdravka Maltara, omogućila da Novi Marof danas ima suvremeno kino. – Ako je u godinu dana 6000 posjetitelja bilo u kinu, onda ih je barem još toliko prošlo kroz Kulturni centar – izjavio je Jenkač i zahvalio svima koji doprinose popularizaciji Kina Marof i koji dolaze u kino koje slovi kao najjeftinije u bližoj i daljoj okolici.

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Život i društvo

Luka Zrinski na čelu Antikorupcijskog povjerenstva Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Luka Zrinski

Županijska skupština Varaždinske županije je na svojoj sjednici 22. rujna ove godine imenovala sedam članova Antikorupcijskog povjerenstva, a jučer je održana konstituirajuća sjednica istoimenog povjerenstva na kojoj je član Luka Zrinski, inače županijski vijećnik izabrani za predsjednika.

Zamjenik će mu biti Zoran Kunić, također županijski vijećnik.

Uz njih dvoje, sastav povjerenstva još čine Željko Dvekar, županijski vijećnik, zatim vijećnici Željko Bunić i Rajko Solar te Ivica Kruhoberec kao predstavnik novinara i Siniša Miličić iz redova sindikata.

Prisutne članove je na početku pozdravio te im zaželio konstruktivan rad predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić koji je istaknuo kako je Županijska skupština osnovala ovo povjerenstvo kao savjetodavno tijelo Skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na razini Varaždinske županije.

Novoizabrani predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Luka Zrinski napomenuo je kako je cilj osnivanja Povjerenstva poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.

– Naše temeljne aktivnosti trebaju biti usmjerene na područja koja su najviše izložena po ocjeni nacionalne politike, riziku, a tu spada sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, financiranje političkih stranaka, pravo na pristup informacijama, kodeks ponašanja županijskih dužnosnika i službenika zapošljavanje u upravi, trošenje proračunskih sredstava, javna nabava, pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje – rekao je Zrinski.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje