Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Publika u Štrigovi uživala u popevkama čuvara međimurske glazbene baštine

Objavljeno:

- dana

U Domu kulture Štrigova održana je Predsmotra za ovogodišnju, 38. Smotru međimurske popevke Nedelišće 2022.

U organizaciji KUD-a „Sv. Jeronim“ i Zajednice HKUU Međimurske županije publici se predstavilo 11 vokalnih sastava, odnosno zborova i solista.

Čuvari međimurske glazbene baštine i veliki poštovatelji međimurskog narječja koje svakim danom sve više nestaje, dokazali su da međimurska popevka zaslužuje mjesto kao jedan od znakova hrvatskog identiteta.

Nastupili su Muška pjevačka skupina KUU-a „Seljačka sloga“ Nedelišće, Vokalna skupina „Sveti Martin“ HKUU-a „Sv. Martin“, Ženska vokalna skupina PZ-a Strahoninec, TS KUD-a Žiškovec, Mješovita vokalna skupina KUD-a Žiškovec, Mirjana Hudin, Nadica Patafta i Katarina Sabol, Pjevačka skupina „Fijolice“ Društva MKUDIC, Ženska vokalna skupina Udruge žena Sivica, Tamburaši i tamburašice Dražen Kovač – Draš Udruge žena „Sivica“, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Mihovljan, TS KUD-a Mihovljan, Ženska vokalna skupina KUU-a „Veseli Međimurci“ Čakovec, Tamara Korunek, Karlo Čeh, ŽVS „Sveti Marko“ KUD-a Selnica te Tamburaški orkestar KUD-a Belica.

Blago Međimurja

Ljubitelje međimurske popevke pozdravili su načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa koji je otvorio Predsmotru.

– Prošlo je već više od tri godine otkako je međimurska popevka prepoznata kao jedno od najvećih blaga Međimurja te je uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Na očuvanju ove vjerne tradicije možemo zahvaliti upravo vama, čuvarima međimurske baštine i identiteta, koji ne dozvoljavate da naša popevka padne u zaborav, njegujete naše tradicije i običaje te ih prenosite na buduće naraštaje, ali i promičete Međimurje diljem svijeta – rekao je potpredsjednik Skupštine Baksa.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje