Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Putopisac i avanturist Tomica Kristić u Prelogu prezentirao svoj književni prvijenac

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga svoju tradicionalnu „Putopisnu svaštaru“ obično organizira početkom godine, u zimskim mjesecima kada se putovanja tek planiraju. Posjetitelji tada imaju mogućnost saznati provjerene i korisne informacije prije svog puta te se prilagoditi savjetima ili pak dobiti inspiraciju za cilj svog budućeg putovanja.

No, ove godine je ta praksa doživjela izmjenu, pa je zanimljiv putopis predstavljen u utorak 15. lipnja, s početkom u 18:30 u prostorijama Knjižnice i čitaonice, čime je otvorena ljetna shema.

Multimedijalno predavanje održao je Tomica Kristić, koji je ujedno predstavio i svoju knjigu „Putovanje u Međuzemlje: udisaj slobode“. Riječ je o svjetskom putniku rodom iz okolice  Varaždina, koji je prešavši 40.000 kilometara, putujući kroz 25 država i osvojivši tri kontinenta, većinom autostopom, nakon tri godine i devet mjeseci stigao do svog krajnjeg cilja – Novog Zelanda.

Na svom putovanju, osim raznih zanimljivih pustolovina i događaja, Tomica je pronašao ljubav. Tako mu je u prezentiranju književnog prvijenca pomogla životna partnerica Lucy Nguyen, rodom iz Vijetnama.

Spomenuta knjiga prvi je dio nadolazeće trilogije i opisuje prvih 15 mjeseci Tomičinog „Puta“, kada je pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao stažist u Bollywoodu i još mnogo toga.  

– Ako niste imali prilike slušati predavanje uživo, knjigu možete posuditi u gradskoj knjižnici ili pak zapratiti Tomicu na društvenim mrežama i pronaći sljedeće predavanje s njegove ljetne turneje po Hrvatskoj – ističu iz KIČ-a Prelog te ujedno zahvaljuju svima prisutnima na interesu i iskazanoj želji za putovanjem, kao i entuzijastičnom vodiču na zanimljivoj pustolovini.

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!