Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Rasplesani Marof još jednom sve oduševio, stigao finalist Supertalenta

Objavljeno:

- dana

Petu godinu zaredom, Fitness plesni studio SRD „M-FIT” iz Novog Marofa organizirao je u nedjelju, 28. travnja, revijalnu plesnu produkciju „Rasplesani Marof”.

Manifestacija se organizira povodom Svjetskog dana plesa, a ove je godine na pozornici dupkom ispunjene dvorane novomarofskog Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” svoje plesno umijeće pokazalo više od 250 djece u dobi od 3 do 18 godina. – Cilj nam je objediniti plesne skupine s područja Novog Marofa, napraviti tzv. plesni kolaž i prezentirati što sve mogu i znaju naši plesači, od predškolaca do osnovnoškolaca. Također, želimo ih povezati sa skupinama iz drugih dijelova Hrvatske pa su nam se ovoga puta pridružili plesači iz Varaždina, Čakovca, Ivanca i Zagreba, a posebni nam je gost bio Riječanin Marin Čačija – izjavila je voditeljica projekta, Marta Žugec Katalinić, magistra kineziologije. Na „Rasplesanom Marofu” nastupile su skupine PS Vindi, UDT Gombalište, PK Ivančica, PS Vivona, Zemlja sreće, PK D&D, Cheerleading Livi te domaćini M-FIT. Upriličen je i glazbeni spektakl na bubnjevima, kroz afričke i balkanske ritmove Nikole Švende. – Odlični plesači, posebno osmišljena scenografija, puno energije i dobrih vibracija i ovoga su puta oduševili publiku koja nam je svima velika podrška i poticaj u daljnjem radu. Ovaj plesni event okuplja roditelje naših plesača koji dolaze vidjeti napredak svoje djece, ali dolaze i ostali koji uživaju u ljepoti plesa, događaju koji doista, kako mi to volimo reći, ima dušu – kazala je Žugec Katalinić. I ove je godine „Rasplesani Marof” održan pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa te uz pomoć brojnih sponzora. Kao i svaki puta, i ovu kulturnu manifestaciju u Novom Marofu iz gledališta je pratio gradonačelnik Siniša Jenkač.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje