Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rekordni broj sudionika na 9. Dječjoj biciklijadi u organizaciji Udruge žena Pretetinec

Objavljeno:

- dana

Na devetom izdanju Dječje biciklijade u organizaciji Udruge žena Pretetinec okupio se rekordni broj sudionika. Čak 121 biciklist u dobi od svega deset mjeseci pa do završenog četvrtog razreda osnove škole, pokazali su svoja znanja i vještine u savladavanju staza s preprekama.

– Za djecu i njihove roditelje smo pripremile bogati program te još jednom pokazale da malo mjesto u našem Međimurju prve subote u srpnju diše za – biciklizam! – poručile su vrijedne članice Udruge žena Pretetinec.

U uvodnom dijelu Dječje biciklijade nastupile su Mažoretkinje Nedelišća, a nakon kratkog pozdrava predsjednice Udruge Sanje Topolnjak, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak otvorio je natjecanje. Prvi na stazi nastupili su najstariji na zahtjevnim stazama dok su posljednji biciklirali najmlađi sudionici i to ravnom stazom, poneki i uz pomoć roditelja. Svoje znanje bicikliranja pokazali su i roditelji, koji su odvezli i tradicionalnu biciklističku alku. Najbolja mama je i ove godine, četvrtu godinu zaredom, bila Sandra Krznarić, a najbolji tata Matija Ivanuša.

Najmlađi biciklist bio je desetomjesečni David Lončarić, a najmlađa biciklistica tek koji dan starija Mila Marciuš.

– Iako je 9. Dječja biciklijada tek završila ideja za jubilarnu desetu u glavi začetnice projekta Lidije Branilović ne nedostaje. Bit će tu brojnih iznenađenja, ne samo za najmlađe. Stoga pozivamo mame naših biciklista da se pridruže Udruzi i daju svoj doprinos organizaciji – poručuju iz Udruge.

Program je vodila članica Udruge Dijana Posedi. 

Rezultati po kategorijama:

K1: 1. Mila Marciuš, 2. Maša Martinjaš, 3. Lejla Ivanuša

K2: 1. Mark Vincetič, 2. Ino Horvat, 3. Leonardo Srnec

K3: 1. Ana Bistrović, 2. Asja Leko, 3. Mila Novak

K4: 1. Ino Mezga, 2. Petar Pintarić, 3. Bartol Marčec

K5: 1. Sofia Andročec, 2. Linda Smrtić, 3. Dora Srnec

K6: 1. Vito Vidović, 2. Žan Leko, 3. Vito Horvat

K7: 1. Kiara Ana Srnec, 2. Rea Marciuš, 3. Lora Bezek

K8: 1. Mate Martinjaš, 2. Matija Korunić, 3. Ivan Bistrović

K9: 1. Magdalena Kirić, 2. Sara Trupković, 3. Nikol Kraljić

K10: 1. Leo Krznarić, 2. Nola Podvezanec, 3. Filip Ceilinger

Međimurje

Stručni skup o proizvodnji povrća u Termama Sveti Martin: cilj je gradnja regionalnog centra u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija bila je domaćin 6. Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća, a koja se bavila izazovima, potencijalima i perspektivama u proizvodnji povrća u svjetlu klimatskih promjena. Skup u Termama Sveti Martin otvorio je međimurski župan Matija Posavec.

– Nema razvijene zemlje niti regije bez razvijene poljoprivrede i zato nam je u Međimurskoj županiji iznimno važan ovaj segment. Naši poljoprivrednici najviše proizvode jabuke i krumpir te ulažu u modernizaciju proizvodnje, mehanizaciju i hladnjače da bi povećali konkurentnost na tržištu. Želja nam je dati snažnu podršku izgradnji regionalnog distributivnog centra koji bi mogao pratiti naš potencijal proizvodnje od 28.000 tona povrća godišnje. To bi našim proizvođačima povrća i voća olakšalo, ne samo skladištenje, već i plasman robe na tržišta Europske unije. Smatram da proizvodi sa sjevera Hrvatske i općenito cijele naše zemlje imaju kvalitetu koja im daje veliki izvozni potencijal – naglasio je župan Posavec.

U ime Hrvatske poljoprivredne komore sudionike skupa pozdravio je Damir Mesarić.

– Komora je zastupljena u svim županijama i predstavlja oko 70.000 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava koji djeluju putem sektorskih odbora među kojima je i Odbor za povrtlarstvo i krumpir. Na zadnjem sastanku Odbora raspravljalo se o aktualnoj problematici poput povećanja ulaznih cijena u proizvodnji te štetama od suše i tuče. Neujedinjeni nastupi na tržištu dodatno otežavaju situaciju, kao i nelojalna konkurencija, posebno prikazivanje jeftinih uvoznih proizvoda kao „hrvatskih“ – istaknuo je Mesarić.

U okviru programa skupa dodijeljene su i dvije nagrade. Povelja za poseban doprinos povrćarstvu posthumno je dodijeljena prof. dr. sc. Ivanki Žutić za postignuća u znanstvenom radu, izniman doprinos razvoju hrvatskog povrćarstva i obrazovanje mnogih naraštaja studenata. Povelja „Uzorni povrćar“ uručena je Mariju Čajkuliću.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu održana javna tribina povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, i 35. obljetnice osnutka Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije, Savez je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu organizirao javnu tribinu.

Svečanost je započela video snimkom „Moja domovina“ s prijevodom na hrvatski znakovni jezik od strane grupe prevoditelja iz Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba.

– Od ukupnog broja stanovnika, u Međimurju ima više od 15 posto osoba s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta. Savez djeluje već 35 godina te svojim brojnim aktivnostima tijekom godine i raznim događajima skreće pozornost društvene zajednice na potrebe i probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom – rekla Nada Igrec, predsjednica Saveza udruga OSI MŽ.

Međimurska županija jedina je u Hrvatskoj koja financijskom podrškom osigurava asistente i za djecu predškolskog uzrasta, istaknuto je na tribini.

Programom financiranja asistenta za djecu predškolskog uzrasta s razvojnim poteškoćama izravno je dodijeljeno pola milijuna kuna u 2021. godini, a sa Savezom udruga „Prvi korak“ i ove godine je potpisan ugovor kojim je regulirano financiranje asistenata u vrtićima, čime je nastavljena sedmogodišnja suradnja.

– Samo u ovoj godini riječ je o pola milijuna kuna koji će osigurati rad s 52-oje djece za koju će se brinuti 35 asistenata u 20 dječjih vrtića. Riječ je o plemenitom projektu koji šalje snažnu poruku o Međimurskoj županiji kao županiji visoke socijalne osjetljivosti – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Grad Čakovec podupire projekte i programe udruga koje se bave osobama s invaliditetom te smo, zahvaljujući tome, uklonili brojne barijere, omogućili stjecanje dodatnih vještina i upoznali javnost sa svime s čime se one susreću. Hvala Vam i na uključivanju u aktivnosti koje provodimo na području Grada, bez vas i vaših članova Čakovec bi bio puno siromašniji – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Dodajmo da je na skupu bilo riječi i o poticajima za zapošljavanje osoba s invalidnošću.

U drugom dijelu programa prikazana je monodrama „Slijep kao ljubav“ u izvedbi Vojina Perića iz Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ Zagreb te splet međimurskih kola u izvedbi članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama MŽ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje