Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rekreacija je postala pokret, a Međimurke znaju važnost održavanja dobre kondicije

Objavljeno:

- dana

SPORT ZA SVE

Međimurska županija prednjači u Hrvatskoj po organiziranosti rekreativnog sporta, kao i broju rekreativaca.

Ono što posebno veseli jest podatak da se u rekreativni sport uključuje sve više žena, koje kroz različite udruge okupljene oko Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” tijekom cijele godine na izbor imaju nekoliko stalnih aktivnosti, kao i dodatne povremene sadržaje.

Šest disciplina

Jedan takav održan je protekle subote na nogometnom igralištu u Palovcu, koje je bilo domaćin 22. Međimurskog festivala sportske rekreacije žena. Ove godine na županijskoj se završnici okupila 21 ekipa i više od 220 sudionica.
– Međimurski festival sportske rekreacije je tradicionalna manifestacija rekreativki Međimurja. Dolaze nam udruge članice Međimurskog saveza sportske rekreacije, a nakon više od dva desetljeća održavanja okupili smo uistinu respektabilan broj žena. Ideja nam je od početka bila da se Festival svake godine održava u drugom međimurskom mjestu – rekao nam je Marijan Vugrinčić, tajnik Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”.

Pet najboljih ekipa izborit će odlazak na Državno prvenstvo koje se ove godine u studenome održava u Zadru

Sudionice su u Palovcu odmjeravale snagu i vještinu u šest disciplina – visećoj kuglani, pikadu, bacanju loptice u koš, tunelu s loptom, bacanju koluta na štap i vođenju lopte oko prepreka. Prvih pet ekipa imat će priliku sudjelovati i na Državnome natjecanju koje će se ove godine u studenome održati u Zadru.

– Međimurje je jedina županija gdje se održava županijsko natjecanje žena, a mi smo bili domaćini i prvih pet državnih završnica, s obzirom na to da je ideja o ovakvoj vrsti okupljanja stigla upravo iz Međimurja. No, tada smo predložili da se državna završnica svake godine održi u drugom gradu. Uspjeli smo preko Hrvatskog saveza sportske rekreacije, koji je na nacionalnoj razini preuzeo organizaciju ove manifestacije, ostvariti svoje ideje. Prošle godine domaćin je bio Vukovar, a ove će biti Zadar – zadovoljno ističe Vugrinčić.

Riječ je o okupljanju koje nema natjecateljski, nego rekreacijski karakter. Cilj Međimurskog saveza sportske rekreacije je da što veći broj građana bilo koje starosti sudjeluje u različitim sportsko-rekreacijskim programima, koji su prilagođeni svim uzrasnim kategorijama.
– Rekreacija je u Međimurju postala pokret, jer ćete diljem Županije vidjeti ljude kako hodaju s nordijskim štapovima, trče, voze bicikl… Međimurje prednjači u Hrvatskoj po raznolikim sadržajima, ali i svijesti građana o važnosti uključivanja u različite rekreacijske programe. Cilj svih programa je zaštita i unapređenje zdravlja – dodaje tajnik Saveza Vugrinčić.

Treneri

U udrugama koje su članice Saveza redovito se provode programi vježbanja pilatesa i aerobika. Udruge okupljaju više od 220 žena, s kojima radi oko 40 licenciranih trenerica pilatesa i aerobika, kao i voditeljica sportsko-rekreacijskih programa.

– Potrebno je naglasiti važnost educiranih i obučenih trenera za provođenje različitih vrsta programa, jer je danas sve više sadržaja u ponudi, koje, nažalost, ne provode i educirani treneri. Takvim se pristupom može prouzročiti više problema nego koristi zdravlju našeg tijela. Srećom pa će novi Zakon o sportu takve stvari strože pratiti – zaključio je tajnik Marijan Vugrinčić.
A domaćin 22. Festivala bila je Udruge žena “Palovčanke” iz Palovca, koja okuplja 35 članica, a uz redovite treninge aerobika, Udruga ima i svoju pjevačku skupinu, a povremeno i dramsku sekciju.

Dobra kondicija

– Jako je važno za zdravlja da se žene tijekom cijelog života bave nekim oblikom sportske rekreacije. Na taj se način najbolje održava dobra kondicija tijela. No, to je način i da žena izdvoji malo vremena za sebe, za druženje s drugim ženama. Na taj se način “pune baterije” za sve obveze koje žene imaju na poslu i kod kuće. U Međimurskoj županiji je puno žena koje se bave raznim vrstama rekreacije, ali bi ta brojka mogla biti još i veća. U našoj udruzi je 35 žena, ali sve ne vježbaju. Stoga moramo neprestano raditi na podizanju svijesti o važnosti uključivanja u sportske i rekreativne aktivnosti – otkrila nam je Danica Glad, predsjednica Udruge žena “Palovčanke”.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje