Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Rekreacija je postala pokret, a Međimurke znaju važnost održavanja dobre kondicije

Objavljeno:

- dana

SPORT ZA SVE

Međimurska županija prednjači u Hrvatskoj po organiziranosti rekreativnog sporta, kao i broju rekreativaca.

Ono što posebno veseli jest podatak da se u rekreativni sport uključuje sve više žena, koje kroz različite udruge okupljene oko Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” tijekom cijele godine na izbor imaju nekoliko stalnih aktivnosti, kao i dodatne povremene sadržaje.

Šest disciplina

Jedan takav održan je protekle subote na nogometnom igralištu u Palovcu, koje je bilo domaćin 22. Međimurskog festivala sportske rekreacije žena. Ove godine na županijskoj se završnici okupila 21 ekipa i više od 220 sudionica.
– Međimurski festival sportske rekreacije je tradicionalna manifestacija rekreativki Međimurja. Dolaze nam udruge članice Međimurskog saveza sportske rekreacije, a nakon više od dva desetljeća održavanja okupili smo uistinu respektabilan broj žena. Ideja nam je od početka bila da se Festival svake godine održava u drugom međimurskom mjestu – rekao nam je Marijan Vugrinčić, tajnik Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve”.

Pet najboljih ekipa izborit će odlazak na Državno prvenstvo koje se ove godine u studenome održava u Zadru

Sudionice su u Palovcu odmjeravale snagu i vještinu u šest disciplina – visećoj kuglani, pikadu, bacanju loptice u koš, tunelu s loptom, bacanju koluta na štap i vođenju lopte oko prepreka. Prvih pet ekipa imat će priliku sudjelovati i na Državnome natjecanju koje će se ove godine u studenome održati u Zadru.

– Međimurje je jedina županija gdje se održava županijsko natjecanje žena, a mi smo bili domaćini i prvih pet državnih završnica, s obzirom na to da je ideja o ovakvoj vrsti okupljanja stigla upravo iz Međimurja. No, tada smo predložili da se državna završnica svake godine održi u drugom gradu. Uspjeli smo preko Hrvatskog saveza sportske rekreacije, koji je na nacionalnoj razini preuzeo organizaciju ove manifestacije, ostvariti svoje ideje. Prošle godine domaćin je bio Vukovar, a ove će biti Zadar – zadovoljno ističe Vugrinčić.

Riječ je o okupljanju koje nema natjecateljski, nego rekreacijski karakter. Cilj Međimurskog saveza sportske rekreacije je da što veći broj građana bilo koje starosti sudjeluje u različitim sportsko-rekreacijskim programima, koji su prilagođeni svim uzrasnim kategorijama.
– Rekreacija je u Međimurju postala pokret, jer ćete diljem Županije vidjeti ljude kako hodaju s nordijskim štapovima, trče, voze bicikl… Međimurje prednjači u Hrvatskoj po raznolikim sadržajima, ali i svijesti građana o važnosti uključivanja u različite rekreacijske programe. Cilj svih programa je zaštita i unapređenje zdravlja – dodaje tajnik Saveza Vugrinčić.

Treneri

U udrugama koje su članice Saveza redovito se provode programi vježbanja pilatesa i aerobika. Udruge okupljaju više od 220 žena, s kojima radi oko 40 licenciranih trenerica pilatesa i aerobika, kao i voditeljica sportsko-rekreacijskih programa.

– Potrebno je naglasiti važnost educiranih i obučenih trenera za provođenje različitih vrsta programa, jer je danas sve više sadržaja u ponudi, koje, nažalost, ne provode i educirani treneri. Takvim se pristupom može prouzročiti više problema nego koristi zdravlju našeg tijela. Srećom pa će novi Zakon o sportu takve stvari strože pratiti – zaključio je tajnik Marijan Vugrinčić.
A domaćin 22. Festivala bila je Udruge žena “Palovčanke” iz Palovca, koja okuplja 35 članica, a uz redovite treninge aerobika, Udruga ima i svoju pjevačku skupinu, a povremeno i dramsku sekciju.

Dobra kondicija

– Jako je važno za zdravlja da se žene tijekom cijelog života bave nekim oblikom sportske rekreacije. Na taj se način najbolje održava dobra kondicija tijela. No, to je način i da žena izdvoji malo vremena za sebe, za druženje s drugim ženama. Na taj se način “pune baterije” za sve obveze koje žene imaju na poslu i kod kuće. U Međimurskoj županiji je puno žena koje se bave raznim vrstama rekreacije, ali bi ta brojka mogla biti još i veća. U našoj udruzi je 35 žena, ali sve ne vježbaju. Stoga moramo neprestano raditi na podizanju svijesti o važnosti uključivanja u sportske i rekreativne aktivnosti – otkrila nam je Danica Glad, predsjednica Udruge žena “Palovčanke”.

Izvor: Foto: Marta Konjačić

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati