Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ribiči već zbrinuli autohtonu ribu iz jezera u Trakošćanu, bilo je i “kapitalaca”

Foto: Šrk Trakošćan Bednja/Facebook

Objavljeno:

- dana

Na početku prosinca počelo je čišćenje jezera u Trakošćanu i to tako da su najprije zbrinute ribe.

— FOTO Počelo premještanje ribe iz Trakošćanskog jezera, pogledajte kako izgleda s 1,5 metara vode manje

Članovi ŠRK-a “Trakošćan” Bednja uspjeli su u suradnji s tvrtkom Ribnjakom 1961. i Hrvatskim vodama, a u skladu s važećim Planom upravljanja zbrinuti svu autohtonu vrstu riba, objavilo je danas ovo ribolovno društvo na Facebooku.

– Upravljanje vodama podrazumijeva zaštitu svih plemenitih riba, riba koje u turističkom smislu mogu doprinjeti gospodarskom razvoju krajeva u kojem se nalaze vode u kojima te vrste obitavaju – ističu trakošćanski ribiči, a na pomoći su zahvalili Varaždinskoj županiji, Općini Bednja, Ministarstvu poljoprivrede Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Zoologijskom zavodu, na stručnim savjetima uoči samog pražnjenja jezera, kao i pročelniku Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutinu Vinceku i ribarskoj inspekciji koja ih je svo vrijeme prilikom selektivnog izlova i premještanja riba pratila.

Iz jezera je izvađeno oko dvije tone autohtone ribe, uglavnom šarani, smuđ i štuka. Autohtona riba je odvezena u obližnje ribnjake, dok su alohtone vrste riba premještene u Agroproteinku.

– Ponosni smo i na činjenicu što je grupa entuzijasta i članova 2020. godine na jezero Trakošćan uspjela uvesti režim ULOVI i PUSTI. Jezero koje će svojom atraktivnošću i ljepotom po izmuljivanju zasigurno biti jedna od najpoželjnijih destinacija za ribolov te zasigurno pridonijeti i razvoju turizma i turističke ponude Varaždinske županije i Općine Bednja – završio je ŠRK “Trakošćan” Bednja.

Ribičko društvo objavilo je na svome Facebooku i fotografije koje pokazuju prave “kapitalce”. Na naslovnoj fotografiji je veliki som.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje