Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Ribolov: održano 2. kolo Feeder lige te 3. kolo lige Mastera i Veterana

Objavljeno:

- dana

U subotu, 8. kolovoza, kao organizator Međimurski ribolovni savez organizirao je ekipno natjecanje u lovu ribe udicom na hranilicu, Feeder natjecanje, 2. kolo.

Prema starom dobrom običaju kada se natjecanje odvija na ribnjaku Selnica domaćin je „SRD MURA” Mursko Središće, a okupljanje uz pridržavanje svih epidemioloških mjera odvija se na ribnjaku Zalešće.

Rezultati EKIPNO: 1. TSH MATCHFISHING Čakovec, 2. KLEN Sv. Marija, 3. KLEN II Sv. Marija.

Rezultati pojedinačno

Sektor A: 1. Antonio Horvatić TSH MF. Čakovec, 2. Luka Pozderec KLEN Sv. Marija, 3. Luka Florijanić SMUĐ Draškovec

Sektor B: 1. Marko Seličanec SOM Kotoriba, 2. Tomislav Klarić KLEN II Sv. Marija, 3. Ivan Rožman ČIKOV Sv. Martin na Muri

Sektor C: 1. Mihael Pongrac KLEN Sv. Marija, 2. Dinko Vidović LINJAK Palovec, 3. Davor Kolmanić TSH MF. Čakovec

Masteri & Veterani

U nedjelju, 9. kolovoza, održalo se natjecanje Mastera i Veterana, a domaćin natjecanja bio je “Klen” iz Svete Marije.

SRD “Klen” iz Svete Marije počeo je s radom 19. veljače 1977. godine. U ono doba to je bilo 11. osnovano društvo u ondašnjoj Zajednici sportsko ribolovnih društava općine Čakovec, a putem Zajednice je primljeno i u Hrvatski ribolovni savez. Iste godine broji 106 članova. Paralelno s osnivanjem Društva u ondašnjoj Mariji na Muri (kako se nekad zvala Sveta Marija) javlja se interes njezinih članova za ribolovnim natjecanjima.

Prva natjecanja odvijala su se na Dravskom rukavcu zvanom Krči i Tihom jarku, a kasnije na Šodergrabi kod Melina te Melinskom rukavcu. Krajem 1984. i početkom 1985. godine počinje se graditi Hidroelektrana Dubrava, pri čemu su nažalost spomenute vode izgubile svoj oblik i funkciju. Nova natjecateljska voda postaje Kanal: 2014. na Kanalu se održalo 61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak. Izgradnjom kanala nastala je i jedna salmonoidna voda, drenažni jarak, a on se poribljava pastrvama te se na njemu održavaju natjecanja u lovu pastrve. Aktivnim zalaganjem svih članova društva u šumi Žirovnjak 1986/87. godinu počinje izgradnja Ribičkoga doma.

Svake nadolazeće godine Dom se nadograđuje i danas je skoro u savršenom stanju na čast i diku svih članova Društva. Osim za okupljanje ribolovaca, Dom služi za razne manifestacije (npr. “Ljeto ribe uz Dravu”). Ekipe “Klena” nastupaju u 1. Hrvatskoj ligi, a i u ostalim „nižim“ ligama ih ima barem jedna ekipa, ako ne i više. Posebno s ponosom ističu ženske ekipe te ekipe mladeži koje iz godine u godinu ostvaruju zavidne rezultate.

Jedan od najvećih uspjeha natjecateljskog ribolova SRD-a “Klen” je nastupanje na Svjetskom klupskom prvenstvu ekipe seniora 2019. godine, a nastupali su Dragutin Peter, Dominik Peter, Igor Mihalac, Darko Kolarić, Tomislav Klarić i Mihael Pongrac pod vodstvom trenera Stjepana Pongraca. Sva ta natjecanja što pojedinačna što ekipna nezamisliva su bez bezgranične potpore pojedinaca i cijelih obitelji: Kedmenec, Peter, Pongrac, Orehovec, Slaviček, Komorski…

Rezultati MASTERA

Sektor A: 1. Damir Horvat OSTRIŽ Novakovec, 2. Mladen Škoda ŽUŽIČKA Kotoriba, 3. Drago Filipašić SOM Kotoriba

Pobjednici Master sektora A

Sektor B: 1. Mensur Rošić MURA M. Središće, 2. Nenad Nađ LINJAK Palovec, 3. Zlatko Katančić RIBICA Turčišće

Pobjednici Master sektora B

Rezultati VETERANA

Sektor A: 1. Željko Dolenec SOM Kotoriba, 2. Ivan Zadravec VERK Križovec, 3. Tihomir Hunjak TSH Čakovec

Pobjednici Veterana sektor A

Sektor B: 1. Vladimir Zelić LINJAK Palovec, 2. Mladen Kovač GLAVATICA Prelog, 3. Antun Kedmenec KLEN Sv. Marija

Pobjednici Veterana sektor B

Međimurje

Vičević: „Općina će se preseliti, a dobivamo i 15-ak novih stanova!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica prije nekoliko godina suočavala se s raznim problemima, u velikoj mjeri zbog pravnoga spora s Geodetskim zavodom iz Splita za čiju su se geodetsko-katastarsku izmjeru sredstva nenamjenski potrošila. Prije dviju godina spor je uspješno riješen te je dogovoreno da će Općina mjesečno isplaćivati po 70.000 kuna kako bi se isplatio dug prema Zavodu, što Selnica redovito čini.

Novi vrtić

Krajem 2019. u Selnici je započet projekt vrtića za koji je Općina u okviru programa ruralnog razvoja dobila bespovratnih 7,4 milijuna kuna, dok je preostali iznos do ukupnih 10,7 milijuna osiguran iz drugih izvora financiranja.

– U novome Dječjem vrtiću “Zvončići” funkcionirat će četiri grupe, od čega dvije jasličke, što znači da mališane iz selničkoga kraja njihovi roditelji više neće morati voziti u susjedne gradove i općine. Ove godine bi se trebao položiti i kamen-temeljac za novi vatrogasni dom. U Selnici funkcionira jedno od najstarijih međimurskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, čiji članovi apsolutno zaslužuju novi dom, s obzirom na činjenicu da postojeće prostorije nisu adekvatne.

U Selnici se planira niz aktivnosti. Jedna od važnijih je projekt pikača, predan na Ministarstvo kulture i medija RH. Radi se o pokladnoj maski koja se nalazi na Listi nematerijalnih dobara kulturne baštine Republike Hrvatske. Projekt teniskih terena čeka objavu natječaja za sport i rekreaciju. Spomen park nafte također ćemo prijaviti na neki od natječaja. Prioritet su nam ceste: budući da je Ministarstvo regionalnog razvoja ove godine oborilo rekord s novcem namijenjenim lokalnoj samoupravi, očekujem da ćemo s obzirom na kategoriju Općine dobiti dobar iznos od tih sredstava te asfaltirati nekoliko dionica koje su dosad bile bez asfalta – nabraja selnički načelnik Ervin Vičević.

Projekt kampa kod ribnjaka u Selnici smatra dobrim primjerom politikanstva i time kako ono kod nas funkcionira.

– Prije par godina upravo su ga sa Županije ocijenili vrhunskim, a kakva je trenutačna situacija? Kamp Selnica ima građevinsku dozvolu, prioritet je međimurskoga turizma kao jedini pravi kamp na području Međimurja, no do danas se nije pomaknuo isključivo radi politike, i to posebno županijskog vrha koji samo puno priča, dok vidljivih pomaka nema! Dozvola je izdana prije godinu i pol: ne bih želio da dođemo u situaciju u kakvu smo došli s projektom pješačke staze iz Ulice Zrinskih do crkve i raskrižja s kojim u realizaciju krećemo taman kad je građevinska dozvola pri isteku.

Neke se stvari odvijaju presporo. Dobrano kasni i kanalizacija, odnosno aktivnosti povezane s Aglomeracijom. Unatoč svemu, Selnica se kreće uzlaznom putanjom, na čemu možemo zahvaliti i Vladi RH – napominje Vičević.

Zgrada u Vukovarskoj

U petak, 19. veljače, u dvorani selničkoga Doma kulture predstavljen je i projekt izgradnje poslovno-stambene zgrade u Selnici. Nova zgrada nalazit će se u blizini novoizgrađenog vrtića, u predjelu poznatom pod nazivom „Bukovčak“.

– Projekt smo zamislili kao javno-privatno partnerstvo pa smo ga odlučili predstaviti s ciljem privlačenja potencijalnih ulagača. Jedan od ciljeva izgradnje bio je da Općina dobije nove, adekvatne prostore. U sadašnjim prostorijama nemamo vijećnicu s prozorima, kao ni arhiv, što bismo po zakonu trebali imati… Želim naglasiti da će Općini u novoj zgradi pripadati samo jedan dio prizemlja, odnosno uredit će se vijećnica, tri ureda za četiri zaposlena i čajna kuhinja – rekao je Vičević na predstavljanju.
Osim navedenoga, u prizemlju će se smjestiti i ambulante (opće medicine i stomatološka), čekaonice, sanitarne prostorije, poslovni prostor za trgovinu i ljekarna.

– Na prvome i drugome katu zgrade nalazit će se stanovi – još razgovaramo o tome hoće li ih biti 16 ili 18. Tražimo partnera za projekt: s nekim smo ulagačima već razgovarali – istaknuo je selnički načelnik, dodavši da je Općina u projekt dosad uložila nešto više od milijun kuna.
Izgradnja bi trebala započeti tijekom ove godine, a ulaz će biti smješten sa strane sporedne ulice koja će nositi ime „Vukovarska“.

Vičević treći put kandidat za načelnika

U Društvenome domu u Selnici u utorak, 2. ožujka, održano je predstavljanje kandidata Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Općine Selnica na predstojećim lokalnim izborima. Trenutačni načelnik Vičević kandidirat će se i za treći mandat. Podržavaju ga vijećnik Dragutin Bohnec (HSLS), kao i vijećnici Miljenko Vrančić i Ivan Levačić, ali i gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak te Nikola Hren – kandidat za zamjenika međimurskoga župana iz Selnice.

– Nastavljam u istome tonu. Nova stambeno-poslovna zgrada ostavila je izvrstan dojam. Već imamo zapisano četvero zainteresiranih za kupnju stanova. Velik interes vlada i za izgradnju. Kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada će se znati i potencijalni investitor – objasnio je selnički načelnik.

Na dan predstavljanja na poziv državne tajnice Sandre Herman bio je u Ministarstvu turizma, dodao je. S njom je razgovarao o projektu selničkoga Kampa te je zamolio da se osiguraju sredstva kako bi se Kamp kod ribnjaka konačno izgradio tijekom sljedećih triju godina.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan ugovor za izgradnju Centra PrInOS: Čakovec dobiva prostore za pružanje skrbi beskućnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu u utorak je potpisan ugovor s izvođačima radova na uređenju Centra PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec će putem ovog projekta, na zemljištu koje im je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec, izgraditi te voditi prostore za smještaj beskućnika, njihovo lakše uključivanje u zajednicu i pripremu toplih obroka za potrebite starije sugrađane.

Ugovor su potpisali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj i Alen Vugrin, predstavnik izvođača radova, tvrtke „Intermegrad“ iz Čakovca.

Uz potpisnike ugovora, novinarima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

– Trenutno beskućnici borave u nužnom smještaju, no izgradnjom ovog Centra to će postati prošlost. Posebno je važno što će rekonstrukcija vrijedna 14 milijuna kuna biti u potpunosti financirana europskim novcem. Osim toga, posao izgradnje putem javnog natječaja dobila je čakovečka tvrtka, što je u ovo pandemijsko, krizno vrijeme izuzetno važno – rekao je gradonačelnik Kovač.

Stručna podrška

Predstavljajući projekt, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, dr. sc., rekao je da će se izgraditi pet stambenih jedinica za prihvat osoba bez trajnog smještaja te objekt za pružanje novih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih prema starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici.

Korisnici Centra imat će na raspolaganju stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka, što će beskućnicima dati šansu za životne promjene i izlazak iz nepovoljnog statusa.

Isto tako, u Centru će se omogućiti priprema i dostava toplih obroka za starije i nemoćne osobe, s ciljem suzbijanja siromaštva i prevencije institucionalizacije, kao i pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Usluga dostave toplog obroka obuhvaćala bi 140 korisnika, dok će smještaj za beskućnike u samom Centru moći prihvatiti do 20 osoba.

Za projekt vrijedan 14 milijuna kuna Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec sredstva je dobilo putem natječaja dobilo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji trebali bi početi sredinom ožujka, a prvi korisnici Centar PrInOS će moći koristiti već krajem ove godine.

Nastavite čitati