Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ribolovci iz varaždinske „Spin Secte“ lani ulovili 667 riba, a ove im je godine cilj – svjetsko prvenstvo!

Objavljeno:

- dana

Dvadesetak ribolovaca okupljenih u grupu „Spin Secta“ Športsko ribolovnog društva Varaždin uspješno je privelo kraju šest kola Spin Secta Lige.

Prvo kolo održano je u Svetoj Mariji u Međimurju, a ciljana riba bila im je pastrva. Ulovili su ukupno 78 riba te su sve puštene natrag u rijeku. Uslijedilo je kolo na mrtvici „Strožir“ u blizini mjesta Strmec, gdje su ulovili štuke i grgeče, te kolo na Aquacityju, gdje je pak ulovljeno 100 grgeča – i jedan klen! Na bajerima Ivanec održano je četvrto kolo, a ulovljeno je 103 bassa tj. pastrvskih grgeča, dok su ribolovci u petome kolu na starome toku rijeke Drave kod „šinteraja“ ulovili čak 50 raznih riba. Zadnje, šesto kolo održano je na prostoru „stare“ Drave u Svibovcu, a ulovljeno je 330 grgeča. – U šest održanih kola ulovljeno je 667 riba, prosječno po kolu 112 komada – zadovoljno ističu članovi Spin Secte. Dodaju da je prvo mjesto u prošlogodišnjem ukupnom poretku pripalo Željku Martinecu, drugo Nikoli Rasolu, a treće Tomislavu Buteku. Vrijedni su ribolovci lani sudjelovali i na brojnim natjecanjima unutar i van granica Hrvatske na kojima su ostvarili zapažene rezultate, što će se, vjeruju, nastaviti i u ovoj godini. Naime, predstoji im sudjelovanje u Hrvatskoj Rapala ligi tj. lovu grabežljivaca iz čamca. Tamo će nastupiti s dvije ekipe, baš kao i prošle godine: Interland 1 koju čine Hrvoje Šestak i Zvone Župnić i Interland 2 s članovima Tomislavom Butekom i Robertom Ptičekom. U jakoj konkurenciji spin ribolovaca iz cijele Hrvatske pokušat će se izboriti za nastup na svjetskom prvenstvu. – U 2019. godini planiramo u klub uključiti što više mladih ribolovaca i proširiti repertoar natjecanja na što je više moguće novih voda da bi sezona bila još zanimljivija od prethodne – poručili su iz Spin Secte. Ove nedjelje, 26. siječnja, u 10 sati u prostorijama ŠRK Varaždin održat će i godišnju skupštinu. Na dnevnom redu su odabir voda za predstojeću sezonu, eventualna poboljšanja pravila i ostale stvari vezane za ligu, kao i financijski plan, a pozvani su svi ljubitelji ribolova.  

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje