Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ribolovci iz varaždinske „Spin Secte“ lani ulovili 667 riba, a ove im je godine cilj – svjetsko prvenstvo!

Objavljeno:

- dana

Dvadesetak ribolovaca okupljenih u grupu „Spin Secta“ Športsko ribolovnog društva Varaždin uspješno je privelo kraju šest kola Spin Secta Lige.

Prvo kolo održano je u Svetoj Mariji u Međimurju, a ciljana riba bila im je pastrva. Ulovili su ukupno 78 riba te su sve puštene natrag u rijeku. Uslijedilo je kolo na mrtvici „Strožir“ u blizini mjesta Strmec, gdje su ulovili štuke i grgeče, te kolo na Aquacityju, gdje je pak ulovljeno 100 grgeča – i jedan klen! Na bajerima Ivanec održano je četvrto kolo, a ulovljeno je 103 bassa tj. pastrvskih grgeča, dok su ribolovci u petome kolu na starome toku rijeke Drave kod „šinteraja“ ulovili čak 50 raznih riba. Zadnje, šesto kolo održano je na prostoru „stare“ Drave u Svibovcu, a ulovljeno je 330 grgeča. – U šest održanih kola ulovljeno je 667 riba, prosječno po kolu 112 komada – zadovoljno ističu članovi Spin Secte. Dodaju da je prvo mjesto u prošlogodišnjem ukupnom poretku pripalo Željku Martinecu, drugo Nikoli Rasolu, a treće Tomislavu Buteku. Vrijedni su ribolovci lani sudjelovali i na brojnim natjecanjima unutar i van granica Hrvatske na kojima su ostvarili zapažene rezultate, što će se, vjeruju, nastaviti i u ovoj godini. Naime, predstoji im sudjelovanje u Hrvatskoj Rapala ligi tj. lovu grabežljivaca iz čamca. Tamo će nastupiti s dvije ekipe, baš kao i prošle godine: Interland 1 koju čine Hrvoje Šestak i Zvone Župnić i Interland 2 s članovima Tomislavom Butekom i Robertom Ptičekom. U jakoj konkurenciji spin ribolovaca iz cijele Hrvatske pokušat će se izboriti za nastup na svjetskom prvenstvu. – U 2019. godini planiramo u klub uključiti što više mladih ribolovaca i proširiti repertoar natjecanja na što je više moguće novih voda da bi sezona bila još zanimljivija od prethodne – poručili su iz Spin Secte. Ove nedjelje, 26. siječnja, u 10 sati u prostorijama ŠRK Varaždin održat će i godišnju skupštinu. Na dnevnom redu su odabir voda za predstojeću sezonu, eventualna poboljšanja pravila i ostale stvari vezane za ligu, kao i financijski plan, a pozvani su svi ljubitelji ribolova.  

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje