Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Ritam jubilarnog Forestlanda tisuće partijanera prodrmao do kosti

Objavljeno:

- dana

VATRENI TECHNO

Jubilarni 5. Forestland dobro je prodrmao šumarke i najtvrdokornije partijanere koji su sa svih strana Lijepe naše pristigli u Meku ljubitelja elektronske glazbe.

Naselje Brezje u Sv. Juraju na Bregu u subotu je odzvanjalo od hitova koje je spremio austrijanac Thomecs, a sve je kulminiralo nastupima Radiology, Dekova, Avadox i Marka Ottena, gospodina amsterdamske elektro produkcije.

Čast da zatvori Forestland pripala je Phoenix Kraundleru, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Zabava & Stil

Anica i Slavko Plantić iz Cargovca proslavili zlatni pir

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slavko i Anica Plantić iz Cargovca proslavili su 50. godišnjicu braka u krugu obitelji i prijatelja.

Njihovo vjenčanje održano je 1. siječnja 1972. godine, a zavjete povodom zlatnog pira obnovili su u crkvi svetog Vida u Vidovcu.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

NEDJELJNI PUTOPIS Zašto je „opasan“ Meksiko idealna destinacija za putovanje?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PIŠE: Patricia Lacković

Osim što su blaži s restrikcijama, Meksiko ima toliko toga za ponuditi – tequila, tacos, burritos, marijači, sombrero, pončo, Chichen Itza, ali i pješčane plaže, bazari, kolonijalna arhitektura, flamingosi, jaguari, egzotika i ljeto dok je kod nas zima.

Iako prevladava mišljenje da je Meksiko nesigurna i opasna destinacija, moj partner i ja smo se odvažili na ovu avanturu! U svih 12 dana nismo imali nikakva negativna iskustva što se sigurnosti tiče. Ako ste oprezni i krećete se po turističkim mjestima, nema straha! Samo hrabro naprijed, nemojte da vas strah koči!

Mexico City je ogromna metropola s često velikim gužvama (pogotovo metro u rush hours), ali povijesni centar Zócalo se zaista isplati vidjeti, Plaču lijepe umjetnosti (Palacio de Bellas Artes) kao najvažniji kulturni centar i mnoge atrakcije poput Chapultepec parka s besplatnim ZOO i brojnim sadržajima, a pošto obožavam vidikovce, najviše me se dojmio Torre Latinoamericana. Toranj je zapravo neboder visok 182 m s kojeg pucaju fenomenalne panorame (360 stupnjeva) i bio je prvi neboder na svijetu uspješno izgrađen na visoko aktivnoj seizmičkoj zoni (bez oštećenja je izdržao potres 1985. magnitude 8,1).

Teotihuacán – tajanstveni grad piramida

Ture koštaju oko 800 pesosa, ali možete i sami autobusom za 104 pesosa (povratna) + ulaz u kompleks 80 pesosa. Teotihuacán je najsenzacionalniji i najmisteriozniji velegrad starog Meksika, a danas najposjećenija meksička atrakcija. Svakako posjetite ovo čudesno mjesto, a probajte izbjeći nedjelju jer nedjeljom Meksikanci imaju free upad. Od 1987. se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Kompleks je zaista fascinantan, no nažalost više se nije moguće penjati na piramide već samo na manje platforme.

Teotihuacán u prijevodu znači „rodno mjesto bogova“ i bio je najveće gradsko središte Srednje Amerike između 200.-700. god. te s oko 200 000 stanovnika jedan od najvećih gradova na svijetu u to vrijeme. Piramida Sunca najmonumentalnija je građevina u Teotihuacanu. Kvadratnog je tlocrta veličine 222 x 256 m, po obujmu veća od Keopsove piramide, no zbog manje strmine nije tako visoka. Za njenu gradnju bilo je potrebno 2,5 milijuna tona kamena i to bez uporabe kola s kotačima i metalnog alata.

Iz Mexico Cityja smo letjeli za Cancun gdje smo rentali automobil i istraživali poluotok Yucatan. Playa del Carmen je grad smješten uz Karipsko more i popularno turističko odredište zbog pješčanih plaža, bogate ponude turističkih aktivnosti te zbog svog geografskog položaja na Rivijeri Maya. Akumal je manje turističko naselje uz plažu, poznato kao odredište za snorkeling, gdje posjetitelji mogu plivati ​​s ugroženim zelenim morskim kornjačama, koje posjećuju plitki zaljev i to je bilo baš zanimljivo iskustvo, vidjeli smo 7 kornjača.

Tulum je poznat po prekrasnim bijelim, pješčanim plažama kao s razglednice! Ljudi čiste plaže, non stop, poravnavaju pijesak itd. More je prekrasno, toplo, čisto! Tulum je bio jedan od posljednjih gradova koji su sagradili i nastanili Maje. Ruševine Tuluma treće su najposjećenije arheološko nalazište u Meksiku (nakon Teotihuacana i Chichen Itze).

U blizini Tuluma nalazi se jedna od najpoznatijih cenota – Cenota Calavera. Cenote su prirodne jame nastale kao posljedica urušavanja vapnenačke podloge koja izlaže podzemne vode. Poluotok Yucatan obiluje cenotama (čak oko 6000!), a drevne Maje su ih često koristile za opskrbu vodom, a ponekad i za prinošenje žrtvi.

Valladolid je skriveni dragulj koji se nalazi duboko u meksičkoj džungli Yucatana. Živopisno, autentično i lišeno horde turista; navodno autentični Meksiko u svom najboljem izdanju.

Posjetili smo i jedno od sedam novih svjetskih čuda – Chichen Itza – obavezno stajalište za svakog tko dođe na Yucatan. Iako je svima poznata piramida „El Castillo“, kompleks je ogroman i dođite što ranije da izbjegnete gužve.

Još jedna poznata cenota je Ik Kil – cijena je 150 pesosa i obavezan je prsluk za spašavanje (u cijeni) te se može kupati i skakati s platforme.

Mérida je najvažniji grad na jugoistoku Meksika, tipičan meksički grad bez skupih i neprirodnih resorta, sve niske zgrade, trošne kućice, kolonijalna arhitektura, lokalna hrana. Posjetili smo i Progresso, grad gdje dolaze brojni kruzeri i gdje je zapravo započeo turizam na Yucatanu. Lijepa i moderna šetnica, ali plaža smrducka i ima dosta trave, ne baš privlačno. Pošto nas Cancun i nije baš oduševio, nakon kruga po Yucatanu, uzeli smo trajekt i otišli na Isla Mujeres – komadić raja na Zemlji! Prekrasne plaže, palme, kokosi, milina!

Pošto smo ovo ljeto završili tečaj ronjenja, posjetili smo i najveći podvodni muzej na svijetu – MUSA (Museo Subacuático de Arte)! Ne možete ići samostalno već u organiziranim turama, snorkeling, diving ili obilazak brodom sa staklenim dnom. MUSA je nesvakidašnji muzej koji obuhvaća više od 500 skulptura izrađenih od pH neutralnog betona. Za razliku od tradicionalnog muzeja, skulpture se s vremenom mijenjaju jer postaju sastavni dijelovi vodenog okoliša i dom raznim biljnim i životinjskim vrstama.

O svom putovanju u Meksiko ali i brojnim drugim putovanjima pisala sam na svom blogu: https://patricia-lackovic.from.hr/

O autoru: Patricia Lacković, 28 godina, iz Lovrečana, najveće strasti su joj putovanja i glazba. Magistra je pedagogije i portugalskog jezika i književnosti, a radi i kao turistički pratitelj već dugi niz godina. Aktivna je u Centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu – P4 gdje vodi ciklus putopisnih predavanja. Putovanja smatra najboljim medijem neformalnog učenja i osobnog razvoja. Prenosi svoja znanja i iskustva te inspirira i educira druge da putuju više i jeftinije!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje