Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Sadnjom drva u gradskom parku Rotary Club Varaždin obilježio 90. godišnjicu osnivanja

Objavljeno:

- dana

Sadnjom drva u parku Vatroslava Jagića Rotary Club Varaždin je u srijedu, 17. studenoga, obilježio 90. godišnjicu ovoga, jednog od najstarijih Rotary klubova u našoj zemlji.

– Iako smo planirali niz događanja kojima bismo obilježili ovaj vrijedan jubilej našega kluba, zbog epidemioloških mjera morali smo otkazati niz javnih predavanja i akcija te svečanu akademiju s koncertom, pa smo ovaj jubilej rotarijanstva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj obilježili na ovaj simbolički način, sadnjom lipe u gradskom parku. Na proljeće sljedeće godine, bude li nam epidemiološka situacija to dozvolila, uz ovu lipu posadit ćemo još dva „rotarijanska drva prijateljstva“, jedno u ime Rotary Cluba Zagreb, našeg kumskog kluba, a drugo u ime Rotary Cluba Maribor, koji je naš „klub blizanac“, jer je osnovan samo dan prije našega kluba – istaknuo je Matija Talan, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Rotary Club Varaždin osnovan je 16. studenoga 1930. godine, kao četvrti Rotary klub u našoj zemlji.

– Ta povijesna činjenica ukazuje da je Varaždin između dva svjetska rata bio jedan od najjačih industrijskih središta u Hrvatskoj. Prvi predsjednik RC Varaždin bio je varaždinski odvjetnik dr. Ljudevit Šolc, a njegovi članovi bili su mnogi zaslužni Varaždinci, nositelji gospodarskog života ovoga grada i korifeji njegove kulture i prosvjete.  Među njima su primjerice, bili i prof. Krešimir Filić, prof. Vladimir Deduš, braća dr. Artur i dr. Ernest Krajanski, dr. Miroslav Posmodi, ing. Vladimir Damaška, Mijo Cepanec, Dragan Grims i drugi zaslužni Varaždinci. Varaždinski rotarijanci bilu su između dva rata osnivači i lideri – Varaždinskog muzealnog društva, Glazbene škole, Nogometnog kluba Slavija, Planinarskog društva Ravna Gora, Foto sekcije Varaždin, Gimnazijskog potpornog društva, Sokolskog društva, atletske sekcije Slavije, Ferijalnog društva, Varaždinskog pučkog sveučilišta, filatelističkog društva. Klub je razvio živu dobrotvornu aktivnost i redovno je pomagao potrebite, gradske siromahe, siromašnu djecu, nadarene učenike i studente, pogorelce, stradale u poplavama, a zanimljivo je istaknuti da su se već prijeratni rotarijanci zalagali za bolju željezničku vezu između Varaždina i Zagreba. Rotary Club Varaždin ostvario je i široku međunarodnu suradnju. Varaždinski rotarijanci, čiji dobrotvorni rad nastavlja Rotary Club Varaždin, koji je ponovo osnovan 1993. godine, služe na dobro svojega grada već gotovo puno stoljeće – naglasio je Igor Čolaković, član RC Varaždin.

Dodajmo da je akciju sadnje rotarijanskog drva prijateljstva u gradskom parku podržala tvrtka Parkovi.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje