Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Samo je nekoliko dana ostalo do uvođenja Građanskog odgoja u varaždinske gradske osnovne škole

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Samo je nekoliko dana ostalo do 5. rujna, odnosno početka uvođenja predmeta Građanski odgoj u osnovne škole kojima je osnivač Grad Varaždin.

Udžbenike po kojima će učenici pratiti ovu izvannastavnu aktivnost izradili su Rosana Štrocinger (Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u trećem, četvrtom i petom razredu osnovne škole) i Berislav Njegovec (Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole).

– U Varaždinu se već dugi niz godina provodi Građanski odgoj i obrazovanje, a to je sve zahvaljujući nama entuzijastima. Naime, Berislav i ja već 10-ak godina u svojim školama radimo na građanskim kompetencijama. Međutim, najveći problem s kojim sam se susretala bio je kako objasniti učenicima i roditeljima što je to zapravo građanski odgoj i obrazovanje i kako zainteresirati učenike da se uključe u tu aktivnost. Zahvaljujem svima koji su omogućili da dođe do ovog udžbenika jer smatram da je to jedna stepenica više u odnosu na prije. Vjerujem da će pomoći učenicima da jednog dana imaju jače razvijene građanske kompetencije nego su možda sada. Bit će mi drago ako bude tako – naglasila je autorica udžbenika za niže razrede Rosana Štrocinger.

Na koji način osnovnoškolcima uopće približiti Građanski odgoj i koje će se teme obrađivati, otkrio je autor udžbenika za više razrede Berislav Njegovec. Navodi najprije da je riječ o vrlo složenoj temi koja je sastoji od, primjerice, načina na koji funkcioniraju država i lokalna zajednica, a obrađivat će se i teme vezane uz društveno-odgovorno poduzetništvo, volontiranje, uključenje u lokalnu zajednicu, ekologiju i obitelj i dr.

– Nastojali smo u udžbenik uvrstiti niz aktivnosti koje djecu upućuju na istraživanje navedenih tema. Te ih aktivnosti potom povezuju s nekim bitnim gradskim institucijama i na taj su način upućeni da se putem nastave Građanskog odgoja približe gradu, da upoznaju način njegova funkcioniranja, da vide koje sve, recimo, postoje udruge građana, odnosno gdje se sve mogu uključiti kako bi ostvarili cilj, a to je aktivno građanstvo i participacija u zajednici – rekao je Njegovec te dodatno pojasnio da je poanta udžbenika da se djeca upoznaju sa stanjem na terenu, da upoznaju volontere te na taj način usvoje što piše u udžbenicima, umjesto da tekst nauče napamet.

U svemu tome imaju podršku Grada Varaždina, pa je tako zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kazao da je pravo zadovoljstvo što će ove godine učenici varaždinskih osnovnih škola učiti o građanskom odgoju.

– Putem svojeg, lokalnog modela započeli smo s implementacijom građanskog odgoja, imamo čak dva udžbenika po kojima će djeca učiti. Kada će se idući tjedan dijeliti besplatni obrazovni materijali, roditeljima će se uputiti jedan dodatni poziv kako bi pozvali svoju djecu na upis. Oni koji se nisu još javili, na njih apeliram da se odazovu, svjestan da implementacija započinje malim koracima. Vidjet ćemo kakav će na kraju biti odaziv i radit ćemo na tome da se postepeno sva djeca uključe u Građanski odgoj. Smatramo da je to jedan od ključnih preduvjeta da naša djeca danas-sutra izrastu u poštene, moralne građane, treba početi od najranije dobi osvještavati potrebu za dodatnim znanjima koja im danas fale. I to je jedan od ciljeva koje smo zacrtali – objasnio je dogradonačelnik Marković.

U svim gradskim školama Građanski odgoj provodit će se kao izvannastavna aktivnost. U školama je po dvoje djelatnika zaduženo za provođenje te aktivnosti: jedan učitelj za niže, a jedan za više razrede, a trenutno su u tijeku edukacije učitelja kako bi mogli što bolje prenositi svoje znanje. U proračunu Grada za ovu je godinu predviđeno 40.000 kuna, čime su pokriveni troškovi tiskanja udžbenika i edukacija učitelja i nastavnika.

– Ideja o Građanskom odgoju u osnovnim školama započela je još prošle godine, i do sada su naši autori održali jednu edukaciju, a do kraja godine je planirano ukupno pet. Djeca se još uvijek mogu uključiti u aktivnosti Građanskog odgoja, svi učenici će početkom školske godine uz svoje druge besplatne obrazovne materijale dobiti i letke koje mogu doma odnijeti roditeljima, pa ih prokomentirati, i vidjeti na koji način se žele uključiti u Građanski odgoj. Grad Varaždin je također tiskao dva priručnika koje će također svi učenici koji su se već uključili u pohađanje ovog predmeta, dobiti besplatno prvog dana škole – zaključila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje