Povežite se s nama

U fokusu

FOTO: Schtig i Gorilla u utrci za predsjednika

Objavljeno:

- dana

POZVALI IVU JOSIPOVIĆA I KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ NA SUČELJAVANJE

Varaždinci su danas došli podržati dva neovisna predsjednička kandidata koji je zapravo jedan, nova lica na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svemirskoj politčkoj sceni. Schtig i Gorilla i njihov predsjednički tim sa simpatizerima su se prvo danas popodne družili u Julijanovom dvorištu, a povorka je nakon toga krenula do bora na Korzu.

Schtig i Gorilla nisu ljudi od mnogo riječi, ali kako su rekli simpatizeri u Julijanovom dvorištu: “Oni su najbolja opcija za Hrvatsku među dosadašnjim kandidatima”.

Vjeruju u svoj uspjeh već u prvom izbornom krugu, a pozvali su i dva najistaknutija predsjednička kandidata – Ivu Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović na sučeljavanje. – Ne želimo forsirati sučeljavanje ako se aktualni predsjednik i gospođa pribojavaju bilo kakvih neugodnosti – kažu njihovi glasnogovornici (jer Schtig i Gorilla doista ne govore).  Iza njih ne stoji nitko. – Mi smo pravi likovi – superjunaci – to nisu maske – poručuju.

NA POTPISNIM LISTAMA SRETAN BROJ, OMILJENI BEND I NAJLIK IZ BEVERLY HILLSA
“Proteklih godina naši prethodnici gube vrijeme na zdravstveni odgoj, životna partnerstva, dvojezične table… pa smo mislili kako bi bilo dobro s glasačima pričati o glupostima za vrijeme skupljanja potpisa a ne za trajanje mandata”

Građani koji su im morali pružiti potporu na potpisnim listama uz ime i prezime i OIB morali su ispuniti rubrike “sretan broj”, “najdraži bend” i “omiljeni junak iz Beverly Hillsa 90210”.
– Vidjeli smo kako proteklih godina naši prethodnici gube vrijeme na zdravstveni odgoj, životna partnerstva, dvojezične table… pa smo mislili kako bi bilo dobro s glasačima pričati o glupostima za vrijeme skupljanja potpisa a ne za trajanje mandata – ističu.

Ukoliko ne uspiju na ovim predsjedničkim izborima svakako će se kandidirati i u drugim državama, ali i “pokušati ostvariti uspjeh na Eurosongu”.
 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje