Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Simpatična Danijela Martinović rasplesala Jalžabet

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Zabava & Stil

FOTO Rafalei i Krila Oluje u petak najavili spektakl na varaždinskom nebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Spektakularnom petnaestominutnom vježbom koju su na nebu iznad Varaždina izvela dva borbena zrakoplova Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te senzacionalnim programom akrobatske grupe Krila Oluje, u petak poslijepodne najavljen je CIAV 2024. (Croatian International Airshow Varaždin), najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, koja će biti održana na varaždinskom aerodromu u subotu i nedjelju, 13. i 14. srpnja.

Na varaždinski aerodrom u petak je sletjelo šest Pilatusa C -9, koji su sudjelovali u uzbudljivom akrobatskom programu, ali i školsko – borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG – 15, popularni „Fagot“ koji je doletio iz Poljske te helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Black Hawk i Kiowa Warrior.

– Današnja generalna proba pokazala je da je sve spremno za sutrašnji spektakl. Na varaždinskom nebu već danas su grmjeli naši Rafalei, piloti akrobatske grupe Krila Oluje izveli su u punoj formaciji spektakularni program. Na aerodromu je već i Antonov An-2 iz kojeg će sutra iskočiti padobranci koji će na svečano otvorenje donijeti zastave suorganizatora ovogodišnjeg mitinga – Grada Varaždina i Varaždinske županije, a uskoro će sletjeti i dva zrakoplova Alpha Jet iz Red Bull flote iz Salzburga. Ovogodišnji CIAV će biti spektakularna zrakoplovna priredba, zato pozivam sve ljubitelje zrakoplovstva da sutra dođu na varaždinski aerodrom. Program će početi već u 10 sati, od kada će posjetitelji na varaždinskom aerodromu imati priliku razgledati i veliku izložbu s prezentacijom tehničko – taktičkog zbora Hrvatske vojske. Letački program će započeti u 14 sati preletom Rafalea, a sve do 19 sati na nebu iznad Varaždina odvijat će se dinamičan letački program – istaknuo je Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Pilote iz akrobatske grupe Krila Oluje, nakon spektakularnog programa, na varaždinskom je aerodromu pozdravio varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

– Danas smo vidjeli doista impresivan program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prelet borbenih zrakoplova Rafale i program koji je izvela akro grupa Krila Oluje. No, to je tek dio vrhunskog programa na ovogodišnjem CIAV-u, koji smo ostvarili uz podršku Hrvatske vojske, kojoj zahvaljujem na angažmanu i podršci u organizaciji ove, najveće zrakoplovne priredbe u Hrvatskoj. Pozivam sve da ovog vikenda dođu na obnovljeni varaždinski aerodrom i da dožive spektakl na varaždinskom nebu – poručio je gradonačelnik Varaždina.

Cijena dnevne ulaznice za odrasle je 14 eura, djeca do 12 godina neće plaćati ulaznicu za ovu atraktivnu zrakoplovnu priredbu, a spoterske ulaznice koštat će 45 eura.

Organizatori su za posjetitelje pripremili i bogatu ugostiteljsku ponudu a osigurano je i dovoljno besplatnih parkirnih mjesta uz varaždinski aerodrom.

Ova atraktivna zrakoplovna priredba bit će održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, i u suorganizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Festival balona na vrući zrak u Prelogu posljednjeg vikend u kolovozu uz još bogatiji program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednji vikend u kolovozu rezervirajte za Festival balona na vrući zrak u Prelogu.

Već tradicionalni posljednji vikend u kolovozu, onaj od 29. kolovoza do 1. rujna rezerviran je za najšareniji outdoor festival – Festival balona na vrući zrak Prelog.

Festival balona na vrući zrak po treći se put održava na jedinstvenoj Marini Prelog, omiljenom izletištu mnogih, a velebni baloni na vrući zrak okupirati će ove godine Prelog i okolicu na čak četiri dana

Ove godine sve posjetitelje očekuje i nekoliko novosti. Uz sam festival balona ove godine će Prelog ugostiti i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u letenju balonima na vrući zrak.

– Festival se po treći put vraća u Prelog i zahvalan sam Balon klub Zagreb (Zagreb Balloon Club) i svim organizatorima što su i ove godine odabrali učiniti Prelog i obale Drave najljepšim mjestom za provesti vikend u Hrvatskoj – rekao je Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

– Festival ove godine uvodi i dodatni faktor natjecanja, na koje nam stižu neki od najboljih balonaških timova iz cijelog svijeta koji će se nad Prelogom i okolicom nadmetati u svojim vještinama upravljanja ovim fantastičnim letjelicama. S obzirom na dugu tradiciju i povezanost grada Preloga s vrhunskim sportom drago nam je da je naš već tradicionalan festivala balona izrastao u vrhunsku sportsku manifestaciju. Iznimno nam je drago i da su građani Preloga i brojni posjetitelji tu tradiciju prepoznali i prihvatili tako da za vrijeme festivala naš grad zaista vrvi posjetiteljima. Naravno, kao i svih ovih godina pripremamo i odlične koncerte te cjelodnevne Piknike na Dravi! – najavili su organizatori.

Nadolazeće prvenstvo i festival balona komentirao je i Igor Mikloušić, organizator i predsjednik Balon klub Zagreb (Zagreb Balloon Club): „Festivali balona prekrasna su prilika i za poletjeti balonom i za uživanje u prizorima neba obojenog ovim nježnim divovima, no veselim se da ćemo ove godine naše sugrađane upoznati i s još jednom – natjecateljskom – dimenzijom balona. Cilj balonaških natjecanja je testirati vještine pilota u upravljanju ovim načelno neupravljivim letjelicama. Piloti balona i njihovi timovi tako moraju demonstrirati da mogu svoje balone usmjeriti do unaprijed određenih ciljeva. Baloni pritom nemaju kormila niti volane i jedino što piloti imaju na raspolaganju je gorionik uz pomoć kojega mijenjaju visinu leta i vještinu da “love” povoljne vjetrove kako bi došli do cilja. Cijevi su najčešće velike mete koje se postavljaju na tlu, a prizori balona koji se spuštaju na visinu od nekoliko centimetara od tla kako bi bacili markere na mete zaista ostavljaju bez daha”

Prvi baloni iznad Međimurja biti će vidljivi već početkom tjedna uoči festivala, jer pristižu i mnoge strane ekipe.

– Na Otvoreno prvenstvo Hrvatske nam stiže 20 ekipa iz cijelog svijeta, od Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, do Velike Britanije, Belgije, Italije, Austrije, Makedonije i naravno Hrvatske. Direktor natjecanja biti će Christoph Fraisl iz Austrije, koji će sa svojim timom, kroz sedam planiranih letova, postaviti izazovan program za natjecatelje. Uz to, u Prelog stiže još desetak timova rekreativaca iz cijele Europe što znači da na nebu iznad Preloga možemo očekivati preko 30 balona! Kao i do sada, planiramo i čarobne noćne iluminacije, grupna uzlijetanja, kao i podizanja najsretnijih posjetitelja na vezani let, a biti će moguće i rezervirati svoje mjesto u košari za slobodni let. Za sve informacije i detalje pratite profile festivala na društvenim mrežama ili nam se javite na [email protected] – dodali su organizatori.

Uz same balone, na festivalu se priprema i velika gastro zona – Piknik na Dravi, ali i nekoliko koncerata, dječji kutak Sims, te mnoge druge cjelodnevne aktivnosti. U petak, subotu i nedjelju posjetitelje očekuju večernji koncerti, a tko dolazi ćete saznati u narednim danima. Uz bendove i glazbenike, tu je i podrška DJ-eva, voditelji koji će prezentirati i pratiti s posjetiteljima letove, natjecanja i uzlete, ali i veliki dječji kutak koji vode i organiziraju odlični animatori iz Dječjeg kluba Sims.

– U najvećem gastro kutku moći ćemo uživati u hrani koju priprema čak sedam food truckova, odnosno domaćih gastro specijalista, od Bajzovih dvora, do Pomodora, Špizze, Škartoca ljubavi i mnogih drugih. Pripremamo vam i veliku ljetnu terasu na kojoj ćete se moći odmoriti, uživati u suncu na pikniku, ali i opustiti se u šetnji najljepšom pozornicom u Hrvatskoj – onoj na Marini u Prelogu – rekao nam je Krešo Biškup iz organizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje