U okviru Međunarodnog natjecanja puhača Varaždin Woodwind & Brass, u utorak, 9. travnja u Glazbenoj je školi održan koncert pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Nastupali su trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel.

Pijanist Marijan Đuzel rođen je u Imotskom. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

U Hrvatskoj je osvojio brojne nagrade. Nastupao je  uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland).

Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr.

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom „Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live)“ , snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

Mate Đuzel rođen je u Splitu. Trombon počinje učiti u Glazbenoj školi „dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom kod prof. Ivana Glibote, u čijoj klasi i maturira 2013. godine. U tom razdoblju ostvaruje niz prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist ili član komornih sastava te mu se nekoliko puta dodijeljuje titula apsolutnog pobjednika natjecanja.

Već kao petnaestogodišnjak izvodi Koncert za trombon i orkestar od Nikolaja Rimskog-Korsakova  uz pratnju HPO Gradske Glazbe Imotski, godinama najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u Hrvatskoj prema mnogim stručnjacima.

Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2013. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Na istoj diplomira 2018. godine uz najviše ocjene te stječe naziv magistar muzike. Jednu godinu studija provodi i na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Dušana Kranjca, u sklopu studentske razmjene.

Dobitnik je Rektorove nagrade za individualni umjetnički rad u akademskoj godini 2016./2017. (N. Rota: Koncert za trombon i orkestar uz pratnju Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog) i Dekanove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. (solo nastupi s orkestrima i ansamblima). Također, četiri puta mu se dodjeljuje Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

Tijekom studija također osvaja niz nagrada.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu.

Ostvaruje zapažene solističke nastupe i na ciklusima kao što su ”Virtuoso”, ”Mladi za mlade” i Ciklus mladih glazbenika ”Vinko Lesić”. Nastupa i u Zlatnoj sali bečkog Musikvereina, gdje s Hrvatskim komornim orkestrom pod palicom Mirana Vaupotića izvodi trombonski solo iz Mozartovog Requiema. Dvije sezone sudjeluje u projektima Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) kao prvi trombonist i usavršava sviranje u orkestru učeći od članova Londonskog simfonijskog orkestra (LSO).

Surađuje s Orkestrom Opere HNK-a u Zagrebu,  Orkestrom Opere HNK-a u Splitu, Simfonijskom orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Član je i suosnivač ansambla limenih puhača ”Zagreb Brass Quintet”, u kojem aktivno koncertno djeluje i ostvaruje zapažene uspjehe. Usavršava se kod najuglednijih solista i pedagoga kao što su Christian Lindberg, Branimir Slokar i Dietmar Küblböck.

Komentari

Komentara

loading...