Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Sklonište za životinje „Prijatelji“ Čakovec otvorilo vrata povodom 20. godišnjice rada

Objavljeno:

- dana

Najveće hrvatsko sklonište za životinje „Prijatelji“ Čakovec održalo je Dan otvorenih vrata povodom 20. obljetnice rada skloništa.

Posjetitelji su se mogli družiti s četveronošcima kojih je trenutno u skloništu oko 300 te izabrati nešto za svoje čupavce na štandu, a mnogi su donijeli hranu i prijeko potrebne donacije.

Osim hrane, ono što stalno skupljaju u skloništu su stare deke, ručnici, plahte, posteljina, drvo za ogrjev i veći metalni lonci.

Sklonište za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu osnovala je 2001. godine skupina entuzijasta koji su postavili temelje zaštite životinja u Međimurskoj županiji.

Prve boksove i dvorišta izgradili su svojim volonterskim radom i uz donacije mnogih građana i tvrtki. Kroz Sklonište je od 2001. godine do danas prošlo više od 10.000 životinja, a toliko ih je i udomljeno.

– Od svojih početaka do danas, Sklonište „Prijatelji“ izraslo je u najveće hrvatsko sklonište za napuštene životinje, ne samo po veličini i broju životinja o kojima skrbi, već i po projektima koje pokreće i provodi – istaknula je voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Čakovec i predsjednica Zaštitarsko ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer.

Projekti i ulaganja

Hampamer je podsjetila na povijesni projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja 1500 pasa iz romskih naselja Međimurja koji je pokrenut i proveden 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede.

Taj se projekt sada nastavlja s ciljem da se situacija sa psima u naseljima stavi u zakonske okvire i da romska naselja više ne budu mjesta u kojima lutaju psi koji su često bolesni, nisu cijepljeni protiv bjesnoće i nemaju svoje vlasnike.

Od 2019. do 2021. godine provodio se i EU projekt S.N.A.G.A., čime je udruga postala prva udruga s područja zaštite životinja koja je dobila i provela EU projekt.

Sklonište je u sklopu projekta dobilo edukacijsko-volonterski centar, čime su se postavili temelji i za edukacije u samom skloništu.

Iz skloništa naglašavaju da su edukacije temelj izgradnje novog društva i obrazovanja novih generacija koje će biti jednako empatične prema svim bićima.

Od investicijskih ulaganja, ističu rekonstrukciju smještajnih kapaciteta za pse, uređenje Crvene kućice za poseban smještaj teško bolesnih ili ranjenih pasa te kujica sa štencima, poseban prostor za štence, veliko i predivno istrčavalište koje je ozelenjeno putem natječaja i projekata sponzora te Grada Čakovca, uređenje kanalizacije, priključak vode u novi dio skloništa, a ono što im je velika želja povodom 20. godišnjice, je nabavka kontejnera koji bi služio za smještaj onih najmanjih – štenaca dudaša bez majki ili vrlo malih štenaca do mjesec dana starosti.

Niz nagrada

Dan otvorenih vrata podržale su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

– Dvadeset godina rada je puno za svaku udrugu, a posebice za udrugu koja brine o životinjama. Hvala članovima udruge, volonterima i svima koji podupiru rad skloništa na požrtvovnoj ljubavi, entuzijazmu i trudu koji ulažu – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Za svoj radi Sklonište je dobilo niz nagrada, među kojima su najponosniji na nagrade za Najvolontere Međimurske županije, Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ za kontinuirano promicanje ugleda grada i Nagradu „Heroj“ za najbolji projekt – onaj kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja.

Iz udruge ZEU „Prijatelji životinja i prirode“, koja vodi Sklonište, zahvalili su svim članovima, građanima, tvrtkama, zakladama, udrugama, institucijama, gradovima, općinama i Županiji na nesebičnoj podršci njihovom radu.

– Koliko god se pomoć nekad činila malenom onom koji daje, onom koji prima može značiti čitav svijet, a svijet u kojem se životinje cijene kao svjesna i osjećajna živa bića je svijet kakvom trebamo stremiti – poručuju iz udruge ZEU „Prijatelji životinja i prirode“.

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 479 novih slučajeva zaraze koronom i tri preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 732 uzorka, od čega je evidentirano 475 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 21. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 1 osobe.

U protekla 24 sata oporavljeno je 156 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2237.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 99.384 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 33 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpuštena su 3 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

Preminule su tri osobe, muška osoba stara 75 godina, ženske osobe stare 75 i 82 godine.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Sutra, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13:30 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje