Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Škola u Svetom Iliji obilježava Godinu Marka Marulića i Godinu čitanja

Sunčana Lelkić/FOTO: Gordana Šimunec

Objavljeno:

- dana

U Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, u utorak, 26. listopada, započelo je provođenje projekta „Marul je naše blago“ koji povodom Godine Marka Marulića i Godine čitanja ostvaruju učenici i učitelji te škole.

Riječ je o projektu koji su na poticaj ravnateljice Anđelke Rihtarić pokrenule učiteljice Hrvatskoga jezika Maja Priher i Sunčana Lelkić, knjižničarka Tatjana Slunjski, učiteljica Likovne kulture Dijana Piskač te vjeroučiteljica i voditeljica Fotografske skupine Gordana Šimunec. Cilj je ovoga projekta učenicima približiti Marka Marulića kao osobu zahvaljujući kojoj već pet stoljeća čitamo knjige tiskane na hrvatskome jeziku.

Projekt je zamišljen kao nekoliko večeri čitanja na kojima će se čitati Marulićeva „Judita“ u formi slikovnice „Marul i Judita“ autorice Andrijane Grgičević, ali isto će tako biti zastupljeno čitanje dijelova izvornoga epa i prepjeva na suvremeni hrvatski jezik koji je napravljen zahvaljujući Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kao uvod u večeri čitanja osmišljena je radionica „Potraga za blagom“ čiji je krajnji cilj bio pronaći blago – Marulićev umjetnički ep „Judita“ koji mu je donio titulu oca hrvatske književnosti. Učenici su do blaga došli rješavanjem raznih zadataka kojima su ujedno upoznavali i usvajali važne informacije o samome Ocu Hrvatske Književnosti.

Projekt su prigodnim riječima otvorile ravnateljica Anđelka Rihtarić i učiteljica Hrvatskoga jezika Maja Priher obrativši se okupljenim učenicima i učiteljima u prostoru školske blagovaonice.

– Blagovaonica je bila početna točka naše potrage. Okupljeni su učenici po ulasku u blagovaonicu dobili ulaznicu za potragu. Ulaznice su bile ključ za podjelu u skupine. Nakon što su učenici formirali skupine, obratila im se učiteljica Sunčana Lelkić koja je objasnila pravila potrage te im predala prvi zadatak kojim su trebali pronaći svoju matičnu učionicu. Da bi pronašli učionicu, učenici su trebali riješiti matematičke zagonetke sastavljene od godina rođenja i smrti Marka Marulića. Zagonetke je osmislio učitelj Matematike Igor Puček. Po pronalasku učionice skupinama su dodijeljene i osobe koje su pratile njihovo rješavanje zadataka te provjeravale točna rješenja. U navedenoj su se ulozi našle ravnateljica Anđelka Rihtarić, pedagoginja Lucija Šambar, učiteljice Tajana Cikojević, Dijana Piskač i Ondina Strahonja te učitelj Igor Puček – navode iz OŠ Sveti Ilija.

Kako bi mogli uspješno rješavati zadatke, učenici su se najprije uhvatili u koštac s Marulićevom biografijom, a nakon detaljnoga iščitavanja krenuli su u potragu. Prema zadanim su uputama trebali u školi pronaći skrivene zadatke.

Prvi od njih bila je slagalica s novčanicom od 500 kuna na kojoj se nalazi lik Marka Marulića. Učenici su uspješno i unutar zadanoga vremena riješili zadanu slagalicu. Nakon rješavanja slagalice dočekao ih je zadatak Križ-kraž, odnosno križaljka s pojmovima iz biografije koju su prethodno čitali.

Rješavanjem križaljke pokazali su dobro razumijevanje pročitanoga teksta te uspješnost snalaženja u istome. U trećem zadatku pod nazivom Kartografija i orijentacija trebali su pokazati vještinu snalaženja na slijepoj karti i označiti tri grada vezana za život Marka Marulića. Uz malu pomoć učenika članova Fotografske skupine, koji su za njih čuvali kartu Hrvatske i sjeverne Italije, i ovaj su zadatak uspješno riješili.

Navedenim su zadacima učenici samostalno upoznavali Marka Marulića, a četvrti ih je zadatak doveo do blaga – skriven na raznim mjestima u školi dočekao ih je ep „Judita“. U zadatku „Tko se gdje krije?“ učenici su dobili priliku prolistati ep te se upoznati s likovima o kojima će više saznati tijekom idućih večeri čitanja.

Nakon uspješno odrađene potrage, učenici su gledali film „500 godina Judite“ koji je za njih izabrala učiteljica Gordana Šimunec. Učiteljica im je naglasila da pozorno prate film jer će im činjenice koje saznaju biti potrebne za završnu aktivnost.

Potom su se vratili u školsku blagovaonicu koja ih je dočekala u novome ruhu – ispunjena sjajem svijeća, mirisom svježih kolača i toploga čaja koje je za njih pripremila školska kuharica Snježana Sokol.

Završni dio naše prve večeri započeli su slaganjem slagalice s likom Marka Marulića i nazivom njihova projekta koji je pripremila učiteljica Dijana Piskač. Potom su se udobno smjestili i pažnju usmjerili prema ravnateljici koja je započela čitanje uvodnih stihova Marulićeve „Judite“ i time ih doista uvela u večeri čitanja.

– Prije rastanka valjalo je ponoviti i usustaviti naučene informacije o Marulu i njegovoj „Juditi“ putem završne aktivnosti „Škrinjica s blagom“. Aktivnost su vodile knjižničarka Tatjana Slunjski i učiteljice Maja Priher i Sunčana Lelkić. One su za učenike pripremile škrinjicu u kojoj su se nalazila pitanja vezana za Marulovu biografiju i film koji su učenici gledali. Aktivnost je potaknula natjecateljski duh među učenicima, a pokazali su i kako su tijekom večeri dobro upoznali i upamtili informacije o Maruliću i Juditi. Zahvaljujući ovoj aktivnosti, uspjeli smo sa samo nekoliko bodova razlike dobiti i pobjedničku skupinu večeri – izvijestili su iz škole u Svetom Iliji.

Prvu su večer završili pljeskom, čestitkama pobjednicima i podjelom skromnih nagrada, a učenici su bili oduševljeni osmišljenim aktivnostima te su na odlasku rekli kako jedva čekaju sljedeću večer čitanja.

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje